ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Εκλογές Ναυπακτίας: Επανάληψη του Β γύρου του 2019; Θα έχουμε δήμαρχο δύο θητειών;

Μια γέννα δρόμο, μας χωρίζει πλέον από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και όλα δείχνουν πως θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον!

Το πολιτικό τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει σιγά σιγά, οι γνωστοί παίχτες έχουν ήδη διαλέξει στρατόπεδο, αλλά πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο καραμπόλας που θα φέρει ανατροπή! Άλλοι, βλέπουν την καραμπόλα στις εθνικές εκλογές, άλλοι σε ένα τυχαίο ενδεχόμενο.

Τα δεδομένα

Αυτή την στιγμή, στο πολιτικό σκηνικό, έχουν ξεχωρίσει τα δύο μεγάλα «κάρα» που θα σύρουν τον χορό μέχρι τις εκλογές! Η παράταξη του δημάρχου Βασίλη Γκίζα, έχει «μπετοναριστεί» και ετοιμάζεται για την διεύρυνση. Ο βασικός κορμός της παράταξης Γκίζα είναι ο ίδιος, η παράταξη του Ντίνου Τσουκαλά παρά τις απώλειες έχει και αυτή συστρατευτεί με Γκίζα, όπως και οι «4» του Μπουλέ που έφυγαν από την ΑΔΚΝ. Όλα αυτά, δείχνουν πως η παράταξη Γκίζα, θα είναι πιο ισχυρή στον Α γύρο από το 2019.

Από την άλλη μεριά, ο Τάκης Λουκόπουλος, μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι των εκλογών, αφού μέσα σε δύο μήνες από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, προσχώρησαν στον συνδυασμό του, άλλες δύο δημοτικές παρατάξης. Αναφερόμαστε στην παράταξη Γούλα και την παράταξη Κοτσανά. Πρόκειται για δύο πολύ έμπειρους πολιτικούς της αυτοδιοίκησης, που ξέρουν κάθε σπιθαμή στον εκλογικό χάρτη της περιοχής. Η προσθήκη τους, έδωσε αναπόφευκτα νέα πνοή στην Ενωτική Πρωτοβουλία. Βέβαια οι ίδιοι λένε πως θα προχωρήσουν και σε νέες εκπλήξεις.

Την ίδια ώρα, η παράταξη του πρώην δημάρχου Γιάννη Μπουλέ, θα επιχειρήσει να σπάσει αυτό το δίπολο, αφού δεν επιτεύχθηκε η συνεργασία ΑΔΚΝ με ΕΠ. Η πρόσφατη συνάντηση των στελεχών σε παραλιακό εστιατόριο, έδειξε πως το μεγάλο τμήμα αυτής της παράταξης παραμένει υπό τον Γιάννη Μπουλέ, ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα της πόλης!

Ταυτόχρονα, συνεχής είναι και η προσπάθεια του Ανδρέα Κωνσταντόπουλου, να δημιουργήσει έναν άλλον πόλο. Μάλιστα, όπως διαρρέουν συνεργάτες του, θα ανακοινώσει την κάθοδό του, στις 2 Φεβρουαρίου.

Εννιά μήνες προεκλογικού αγώνα

Λένε πως ο πολιτικός χρόνος, δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό χρόνο. Οι εννιά μήνες που απέχουμε μέχρι τις εκλογές, μπορεί να είναι αρκετοί για να υπάρξουν μεγάλες ανατροπές, μπορεί όμως τα πράγματα να κυλήσουν «ομαλά»! Με λίγα λόγια, «αν δεν βρέξει, θα κρατήσει»!

Αν λοιπόν πάρουμε την «ομαλή» πορεία των γεγονότων, οι δύο μεγάλοι συνδυασμοί, θα μονοπωλήσουν το επόμενο διάστημα! Ήδη, πολλά μικρότερα στελέχη όπως και πρόεδροι τοπικών, έχουν ήδη αρχίσει και διαλέγουν ένα από τα δύο στρατόπεδα. Ο τρίτος πόλος φαίνεται πως δύσκολα θα δημιουργηθεί αλλά κι αν δημιουργηθεί με συγχωνεύσεις και πολύ προσπάθεια, δεν θα είναι εύκολο να διασπάσει το δίπολο Γκίζα-Λουκόπουλου, δεδομένου και του νέου εκλογικού νόμου, όπου ο δήμαρχος εκλέγεται με 43% στον πρώτο γύρο. Είναι λοιπόν φανερό, πως σε αυτή την περίπτωση, θα μιλάμε για εκλογές δύο υποψηφίων (πλην ΚΚΕ), κάτι που έχουμε να δούμε από το 1994 στην Ναύπακτο, τότε που ο Ρέππας νίκησε κατά κράτος των αντίπαλό του Αγγελάκη. Σε αυτή την περίπτωση η μάχη αναμένεται να έχει πολύ «αίμα» στην αρένα, με τους διεκδικητές να τα δίνουν όλα! Τότε, θα έχουμε για πρώτη φορά από το 1998, πρώην δήμαρχο να κερδίζει δεύτερη θητεία, αφού οι Λουκόπουλος και Γκίζας θα έχουν ήδη από μία θητεία.

Αν όμως η πορεία των γεγονότων δεν είναι ομαλή, αν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές από τις εθνικές εκλογές που θα βοηθήσουν την δημιουργία ενός τρίτου, ισχυρού πόλου, τότε η τράπουλα ανακατεύεται ξανά! Ο πολιτικός χρόνος, δείχνει τον «χαρακτήρα» του και σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να έχουμε σημαντικές ανακατατάξεις.

Αξίζει όμως να επισημάνουμε, πως η «ανώμαλη» πορεία, δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να συμβεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Οι περισσότερες πιθανότητες δείχνουν πως οι εκλογές του 2023, θα είναι η επανάληψη των εκλογών του 2019, μόνο που τώρα, κάποια πιόνια στην σκακιέρα, έχουν αλλάξει θέση….

Related Articles

Back to top button