ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση «Θέατρο Και Πολιτική: William Shakespeare (4oo χρόνια μετά τον θάνατό του)»

Ο Δήμος Ναυπακτίας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ναυπακτίας διοργανώνουν την εκδήλωση «Θέατρο Και Πολιτική: William Shakespeare (4oo χρόνια μετά τον θάνατό του)» το Σάββατο 3 Μαρτίου και ώρα 19:30 στον Πύργο Μπότσαρη.

 

 

Την μουσική επιμέλεια έχει αναλάβει η Ευρυδίκη Καλαρίτη ενώ ο Γιώργος Κατσάμπας θα διαβάσει αποσπάσματα

 

Πρέπει ν’ αντέξουμε το βάρος της θλιβερής μας εποχής: τα λόγια μας να μην τα επιβάλλει χρέος, αλλά κατάθεση ψυχής»

Βασιλιάς Ληρ

Αν η Ιστορία είναι ένα ατελείωτο και περίπλοκο όνειρο των ανθρώπινων γενεών, όπως πιστεύει ο Σοπενάουερ, και αν σε κάθε όνειρο υπάρχουν μορφές που επαναλαμβάνονται, η μορφή του Σαίξπηρ είναι μία από αυτές. Πρόκειται για έναν κλασικό συγγραφέα, με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την έννοια ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες: δηλαδή, ένας συγγραφέας που τα έργα του διαβάζονται από γενιά σε γενιά με εκ των προτέρων θέρμη και ανεξήγητη αφοσίωση, χαρίζοντας μια μορφή πληρότητας, μια μορφή ευτυχίας.

Διαβάζονται και παίζονται παντού, από τον 16ο αιώνα έως σήμερα αδιαλείπτως, κι έχουν χαρίσει την αθανασία στον δημιουργό τους, που συνέλαβε με οξυδέρκεια και ευαισθησία την ανθρώπινη φύση, τα ελαττώματα και την ανεπάρκειά της, τις αντιφάσεις και τη μεγαλοσύνη της. Άνθρωποι όλων των εποχών ανακάλυπταν και θα ανακαλύπτουν στα έργα του τα προβλήματα του δικού τους καιρού, ωμά, απογυμνωμένα από κάθε μυθολογία κι από κάθε αυταπάτη. Έχοντας εισδύσει «στη φρίκη και την έκσταση της ζωής», σύμφωνα με τη διατύπωση του Σαρλ Μπωντλαίρ, κατάφερε να αναφερθεί στις βασικές αλήθειες που ισχύουν για όλους τους καιρούς.

«Τι αριστούργημα ο άνθρωπος!», αναφωνεί ο Σαίξπηρ με δέος στον «Αμλετ». Και είχε δίκιο. Δεν είναι μόνο η γλώσσα του –κάθε του στίχος αποτελεί κι ένα λυρικό απόφθεγμα– ούτε η βαθιά γνώση της δραματικής και της σκηνικής τέχνης, αλλά η δι’ αυτών και με χειρουργική ακρίβεια διείσδυση στην ανθρώπινη φύση. Αριστούργημα όχι μόνο για τις αρετές του, αλλά κυρίως για τις αχρειότητές του. Για τη συνύπαρξη του καλού με το κακό μέσα στο ίδιο σαρκίο, στην ίδια ψυχή, στην ίδια καρδιά και στον ίδιο εγκέφαλο. Κυρίως απέναντι στα δεύτερα, τις αρνητικές ποιότητες, δείχνει όλη του την κατανόηση. Είναι γεμάτος ανθρωπιά απέναντι στα σκοτεινά σημεία της ύπαρξης.

«Ψυχή της εποχής» του, αλλά και κάθε εποχής, ο Σαίξπηρ δεν ήταν δυνατό να μην εγκύψει και στο θέμα της εξουσίας, που βαθύτατα επηρεάζει τις τύχες και τις σκέψεις, τις πράξεις και τις σχέσεις λαών και ατόμων. Είχε διαγνώσει ξεκάθαρα το «αιώνιο σχήμα» τον «τροχό» θα λέγαμε της λειτουργίας της εξουσίας και των κακουργιών τηςο, που τις μεθόδους και τις συνέπειές του διεκτραγώδησε στα περισσότερα έργα του και που θα μπορούσαμε να το εικονίσουμε σχηματικά έτσι: Αρχομανία – Αγώνας για την εξουσία – Κατάκτηση—Άσκηση — Κατάχρηση — Πτώση τον εξουσιαστή.

Η παρουσίαση του Συνδέσμου Φιλολόγων Ναυπακτίας θα εστιάσει στην πολιτική πλευρά του σαιξπηρικού έργου.

Δημόπουλος Κωνσταντίνος

Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ναυπακτίας

Related Articles

Close
Close