ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευρωεκλογές 2019: Η κορυφαία Ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία #thistimeimvoting

Γεγονός αποτελεί ότι ο τρόπος λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και ειδικότερα η διαδικασία των Ευρωεκλογών κάθε άλλο παρά σαφής και προσιτή είναι για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αγνοούν την προστιθέμενη αξία που δύνανται να προσθέσουν στην εκλογική αυτή διαδικασία του μόνου οργάνου της ΕΕ, που εκλέγεται άμεσα από τους ευρωπαίους, δηλαδή το Ευρωκοινοβούλιο.

Γράφει η Βασιλική Καραμπούλη

Όντας συννομοθέτης, το Ευρωκοινοβούλιο από κοινού με το Συμβούλιο διαμορφώνουν τις πολιτικές της Ένωσης που φτάνουν μετά από μια μακρά διαδικασία διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων στην εθνική μας νομοθεσία και επηρεάζουν τη ζωή μας. Η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων, οι επιδοτήσεις και οι θέσεις εργασίας που δύναται να απολάβει καθείς εξ ημών, είναι μόνο ελάχιστα από τα κοινοτικά κεκτημένα της ΕΕ. Ως εκ τούτου γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί κάποιος όχι απλά δικαιούται, αλλά υποχρεούται να συμμετέχει στις εκλογές αυτές.

Δικαίωμα του κάθε πολίτη είναι να διεκδικήσει αυτό που του ανήκει. Η «φωνή» του, λοιπόν, θα εισακουστεί μόνο εάν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ψηφίζοντας τους υποψηφίους εκείνους που μπορούν να προωθήσουν τα δικαιώματα της χώρας στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην Ευρωβουλή. Οι ευρωβουλευτές στη συνέχεια, εκτός της διαμόρφωσης και απόφασης νέων νομοθεσιών ψηφίζουν επίσης σχετικά με νέες εμπορικές συμφωνίες, ελέγχουν διεξοδικά τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται οι φόροι που καταβάλλει ο πολίτης, καθώς και δρομολογούν έρευνες για συγκεκριμένα ζητήματα.

Η κατανομή των εδρών καθορίζεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας, με τις μικρότερες χώρες να καταλαμβάνουν περισσότερες έδρες απ’ ό,τι θα συνεπαγόταν ένα αυστηρά αναλογικό σύστημα. Έτσι, η Ελλάδα δικαιούται 21 ευρωβουλευτές. Αν ένα κόμμα στις Ευρωεκλογές λάβει το 20% των ψήφων του εκλογικού σώματος, θα κερδίσει περίπου το 20% των εδρών που αντιστοιχούν στη χώρα, διασφαλίζοντας έτσι μια -τρόπον τινά- ισότητα μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων κρατών-μελών.

Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ 23 και 26 Μαΐου 2019, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες της ΕΕ εξίσου να επιλέξουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό να προωθήσει τα συμφέροντα τους, να προασπίσει τα δικαιώματα τους και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αναδύονται για όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή. Οι τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές έγιναν το 2014, όμως αυτή τη φορά το διακύβευμα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ίσως η πιο σημαντική «μάχη» στην ιστορία του θεσμού.

Δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα έχουν όσοι είναι άνω των 17 ετών και η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική. Όλοι οι Έλληνες υπήκοοι όπως επίσης και οι εγγεγραμμένοι αλλοδαποί πολίτες της ΕΕ που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα ψήφου. Οι Έλληνες υπήκοοι που δε διαμένουν στην Ελλάδα, αλλά ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ μπορούν να ψηφίσουν με την προϋπόθεση να το δηλώσουν έγκαιρα στις προξενικές αρχές της χώρας διαμονής τους.

Στην Ελλάδα, μόνο πολιτικά κόμματα και πολιτικοί σχηματισμοί μπορούν να υποβάλουν τις υποψηφιότητες των υποψηφίων, ενώ ο κατάλογος των ονομάτων στο ευρωψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού είναι αλφαβητικός και η επιλογή από τους ψηφοφόρους γίνεται με σταυροδοσία και συγκεκριμένα μέχρι 4 υποψήφιους από τη λίστα, με την κάθε λίστα να έχει 42 ονόματα υποψηφίων το ανώτερο.

Στις εκλογές συμμετέχουν εθνικά πολιτικά κόμματα αλλά, αφού εκλεγούν, εντάσσονται στις λεγόμενες ευρωομάδες, δηλαδή, σε μια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άλλα κόμματα παρόμοιας ιδεολογικής κατεύθυνσης από την πολιτική τους οικογένεια.

Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου είναι 9: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), Ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕCR), Ομάδα των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE), Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE-NGL), Ομάδα των Πρασίνων (Greens), Όμάδα της Ευρώπης, Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD), η Ευρώπη Εθνών και Ελευθερίας (ENF) και οι Μη Εγγεγραμμένοι. Το Κοινοβούλιο έχει 751 Ευρωβουλευτές και 20 Επιτροπές.

Πριν φτάσει κάποια πρόταση για σχέδιο νόμου σε αυτές τις Επιτροπές, έχει συζητηθεί νωρίτερα στις Ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες, στις οποίες ανήκουν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι καλούνται να προωθήσουν τα συμφέροντα της χώρας τους μέσα στην πολιτική τους ομάδα, αλλά και μέσα στην επιτροπή στην οποία συζητείται η συγκεκριμένη πολιτική. Για παράδειγμα, αν κάποια νομοθετική πρόταση υποστηρίζεται από το Λαϊκό κόμμα (EPP), αυτό σημαίνει ότι ο χώρος των Χριστιανοδημοκρατών, με Ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, πρέπει πρώτα να συμφωνήσει αν στηρίζει την πρόταση αυτή. Στη συνέχεια η πρόταση πρέπει να τεθεί στην Ολομέλεια, να συζητηθεί και τελικά να εγκριθεί από όλο το σώμα του Κοινοβουλίου. Η σύνοδος της Ολομέλειας πραγματοποιείται στο Στρασβούργο για τέσσερις ημέρες κάθε μήνα.

Εν κατακλείδι, ένα φαινόμενο που ανησυχεί το τελευταίο διάστημα τους πολίτες είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων και κατά πόσο αυτά ενδέχεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Πράγματι, τo 76% των διαδικτυακών χρηστών στην Ελλάδα ανησυχούν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα χρησιμοποιούνται για τη στόχευσή τους κατά τη διάδοση πολιτικών διαφημιστικών μηνυμάτων, υπονομεύοντας τον ελεύθερο και θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θέσπισε πρόσφατα διάφορα μέτρα για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων και εργάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φετινές ευρωεκλογές θα είναι δίκαιες και θα προστατευθούν από την κακόβουλη χρήση παραβιάσεων δεδομένων.

23 – 26 Μαΐου 2019 #thistimeimvoting #aftitiforapsifizo για το μέλλον το δικό μου, της οικογένειας μου, του πλανήτη.

*Η Βασιλική Καραμπούλη είναι Διεθνολόγος, απόφοιτη του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button