ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Χάνει το τρένο της ενεργειακής αυτονομίας η Ναύπακτος – Η προθεσμία τελειώνει και δεν έχει κατατεθεί πρόταση

Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγε κάποιος πως το χρέος της ΔΕΥΑΝ προς την ΔΕΗ ύψους περίπου 1 εκ. μπορεί να εξαφανιστεί με έναν μαγικό τρόπο; Ακόμα καλύτερα, πως θα ακουγόταν η ιδέα ο δήμος Ναυπακτίας να αυτονομηθεί και να μην πληρώσει ποτέ ξανά για ηλεκτρικό ρεύμα στην ΔΕΗ;

Πόσα άραγε ποσά μπορούσαν να εξοικονομηθούν με όφελος για τους πολίτες;

Εδώ και πέντε μήνες, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, απεύθυνε πρόταση προς τους δήμους, να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες ΟΤΑ. Με τις ενεργειακές κοινότητες, οι δήμοι μπορούν πλέον να αυτονομηθούν ενεργειακά και να μην πληρώνουν ρεύμα στην ΔΕΗ. Με λίγα λόγια, ο δήμος Ναυπακτίας αν μπει σε αυτή την πρωτοβουλία, εξασφαλίζει το ρεύμα για δρόμους, κοινόχρηστους χώρους και τα κτήρια για τα επόμενα χρόνια, βγάζοντας ένα τεράστιο ποσό από τον προϋπολογισμό του, που σήμερα πληρώνει στην ΔΕΗ.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πλεονέκτημα. Στον δήμο Μεσολογγίου για παράδειγμα που κατέθεσε πρώτος αίτημα για ενεργειακή κοινότητα, σύμφωνα με την προμελέτη που υπάρχει αυτή την στιγμή, θα υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας, το οποίο ο δήμος θα διαθέτει σε 600 (!) νοικοκυριά τα οποία θα υποδειχθούν από το κοινωνικό παντοπωλείο!

Πρόκειται δηλαδή για μια σπουδαία δράση στην οποία μόνο όφελος θα έχουν οι δήμοι!

Δυστυχώς όμως, ο δήμος Ναυπακτίας αυτή την στιγμή, δεν φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον και το καμπανάκι πλησιάζει, καθώς αρχές του καλοκαιριού, έρχεται το RED III (Ευρωπαϊκή οδηγία) λήγει το οποίο παύει την εικονική αυτοπαραγωγή.

Ως εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. αυτοπαραγωγού, με τη συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, από τις οποίες τουλάχιστον η μία είτε δεν βρίσκεται στον ίδιο ή όμορο χώρο με το σταθμό Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. είτε, αν βρίσκεται, τροφοδοτείται από διαφορετική παροχή. Ειδικά για Ενεργειακή Κοινότητα (Ε.Κοιν.), ο συμψηφισμός της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή Υβριδικό Σταθμό της Ε.Κοιν. γίνεται με τη συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε εγκαταστάσεις μελών της Ε.Κοιν. και ευάλωτων καταναλωτών ή πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εντός της Περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν.

Για ποιον λόγο λοιπόν ο δήμος Ναυπακτίας δεν προχώρησε σε αυτή την λύση;

Related Articles

Back to top button