ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Αποστασία και ηθική: Λουκόπουλους κατά Γκίζα για «εξαγορά» δημοτικών συμβούλων

Για «σενάριο αποστασιών  που εμπεριέχει τα στοιχεία της προδοσίας και “πολιτικής αρπαχτής”» κάνει λόγο η σημερινή ανακοίνωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας του πρώην δημάρχου Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλου

Η ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση της ΕΠ έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά το δημοσίευμα του npress για την αποστασία στην ΑΔΚΝ του Γιάννη Μπουλέ. Είναι τόσο αιχμηρή η ανακοίνωση που αφήνει για πρώτη φορά αιχμές κατά του δημάρχου Βασίλη Γκίζα για θέματα ηθικής!!!

Μάλιστα κάνει αναφορά σε τοξικό κλίμα τα τρία τελευταία χρόνια στον δήμο Ναυπακτίας, ενώ η παράταξη Γκίζα διοικεί ακριβώς δύο! Αυτή η αναφορά μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η Ενωτική Πρωτοβουλία, περιλαμβάνει και την «εξαγορά» στελεχών της από την παράταξη Γκίζα, λίγο πριν τις προηγούμενες εκλογές! Και μπορεί μέχρι σήμερα να μην είχε αναφερθεί στο θέμα, όμως τώρα, με την πολυαναμενόμενη «αποστασία» στην παράταξη Μπουλέ και την προσχώρηση σε αυτή του δημάρχου στελεχών της, ξεκινάει έναν πόλεμο στα θέματα ηθικής!

Δείτε την ανακοίνωση:

ΠΟΛΙΤΙΚΉ  ΉΘΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΊΑ

Το ζήτημα τι είναι πολιτική ηθική το ανέδειξε πρώτα ο Σωκράτης,  ο οποίος επισήμανε ότι κύριο καθήκον του πολιτικού είναι η ηθική διαπαιδαγώγηση του πολίτη, καθόσον στην ηθική ακεραιότητα των πολιτών βασίζεται και η ποιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στη Αριστοτελική ηθική συμπληρώνεται περαιτέρω ότι απώτερος σκοπός της πολιτικής είναι η ευδαιμονία της κοινωνίας και αυτό επιτυγχάνεται δίνοντας το παράδειγμα στους πολίτες να ενεργούν καθ΄ υπέρβαση της ατομικότητάς τους.

Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν για τα χαρακτηριστικά ενός δημάρχου, ότι    θα πρέπει να είναι όχι ‘άγιος’ αλλά παράδειγμα δημοσίου ανδρός με το υψηλό ήθος του, και με το ανάλογο ήθος των συνεργατών  που επιλέγει σε όλα τα επίπεδα, για να χρησιμεύσει ως καλό παράδειγμα προς στους πολίτες. 

Από την άλλη όμως στη φύση  του ανθρώπου είναι  και η ιδιοτέλεια, η φιλαυτία ο εγωκεντρισμός και ενίοτε και η φαυλότητα. Έτσι η πολιτική και η άσκηση εξουσίας από λειτούργημα μετατρέπεται σε καιροσκοπισμό, υλικό ευδαιμονισμό, αρχομανία και ικανοποίηση γενικότερα κάθε ματαιοδοξίας. Ο Μακιαβέλι θεώρησε ότι δεν ταυτίζονται η ηθική με την πολιτική, καθόσον η εξουσία γίνεται αυτοσκοπός και όποιος την επιδιώκει, μπορεί να μετέρχεται τον δόλο και την απάτη προκειμένου να την καταλάβει και να την διατηρήσει.

Αναφερόμαστε σε αυτά τα ζητήματα διότι  τα τελευταία τρία χρόνια ο δήμος μας έχει μπει σε μια τέτοια περιδίνηση καιροσκοπισμού από συγκεκριμένα άτομα που τείνουν σιγά σιγά να δηλητηριάσουν τον  τόπο και τους πολίτες, σε μια κοινωνία μάλιστα που η ηθική ποιότητα των ανθρώπων της, αλλά και των προηγούμενων διοικήσεων σε γενικές γραμμές, είναι αντάξια τουλάχιστον των αρχών και παραδόσεών μας . Περεταίρω δε σύμφωνα με δημοσιεύματα αυτές τις μέρες που δεν διαψεύδονται, ενθαρρύνεται σενάριο αποστασιών  που εμπεριέχει τα στοιχεία της προδοσίας και της “πολιτικής αρπαχτής”. Παλιά μου τέχνη κόσκινο δηλαδή για ορισμένους της διοίκησης του δήμου. Ο καθένας έχει το δικαίωμα βέβαια να αποστασιοποιείται, αλλά με όρους προφανώς που δεν θα περιέχουν τέτοια αρνητικά και απαξιωτικά χαρακτηριστικά που βλάπτουν τον τόπο αλλά και τους ίδιους στο βαθμό που το αντιλαμβάνονται.

Τέλος, δεν θα θέλαμε να αναφερόμασταν σε αυτά ούτε μας χαροποιεί το γεγονός. Πιστεύουμε όμως ότι το όλο αυτό άρρωστο κλίμα  θα έχει επιπτώσεις στο έργο που πρέπει να επιτελέσει η δημοτική αρχή και  πέραν των άλλων,  απαξιώνει το πολιτικό  δυναμικό του δήμου και δεν  συνάδει με τις αρχές που αναφέρουμε παραπάνω και ιδίως  με το καλό παράδειγμα και τον  σεβασμό των πολιτών.

Αυτά προς το παρόν και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

Related Articles

Back to top button