ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Αποχέτευση Ναυπάκτου, ώρα μηδέν – Θέλουμε καθαρές θάλασσες;

Γράφει ο Γιάννης Μπέκος

Ήταν στις εκλογές του 2010, όταν στο γραφείο μου στην Ναύπακτο, με επισκέφτηκε ο τότε υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Μπουλές. Είχε ενημερωθεί για την πρόθεσή μου να τον στηρίξω και ήρθε να με ευχαριστήσει και να γνωριστούμε. Μέχρι εκείνη την στιγμή, δεν είχαμε ανταλλάξει ούτε καλημέρα. Δεν είχαμε καμία προσωπική επαφή! Ακούγονταν πολλά για εκείνον, τόσο θετικά, όσο και αρνητικά, πράγμα αναμενόμενο, αφού ήταν μια δυναμική προσωπικότητα! Τα όσα είχε καταφέρει στον μικρό δήμο Πυλλήνης αλλά και στην Αναπτυξιακή, κανέναν προοδευτικό άνθρωπο δεν μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορο. Εκείνη την περίοδο πάντως, ήταν ο μόνος που μπορούσε να ηγηθεί του προοδευτικού μετώπού και να κάνει την ανατροπή στον νεοσύστατο δήμο Ναυπακτίας.

Εκείνη η συνάντηση, φαινόταν να ήταν τυπική, προεκλογική, αλλά τελικά, ήταν τόσο αποτελεσματική που δεν το φανταζόμουν. Βρήκαμε γρήγορα «χημεία» και καταλήξαμε να μιλάμε στον ενικό. Αφού είπαμε τα γενικά, όλα καλά, όλα ωραία, μου έκανε μια προσωπική ερώτηση που με ξάφνιασε: «Εσύ τι θέλεις, έχεις να προτείνεις κάτι;», περιμένοντας ενδεχομένως να απαντήσω μια υποψηφιότητα, μια ενδεχόμενη αντιδημαρχία ή κάτι ανάλογο. «Για μένα προσωπικά δεν θέλω τίποτα! Εκείνο που θέλω, είναι αν εκλεγείς, τώρα που έχουμε και Αιτωλοακαρνάνα υφυπουργό (Θάνο Μωραΐτη) να σταματήσουμε να πίνουμε νερό από τον καρκινογόνο αμίαντο και βάλουμε στοπ στο σκατό (ναι, έτσι ακριβώ το είπα για να δώσω έμφαση) που πάει στην θάλασσα!»

«Τι; Για ξαναπέστο αυτό που συμβαίνει, τι γίνεται;» μου απάντησε με μια έκφραση, γεμάτη απορία! «Δεν το ξέρεις» του λέω, «η Ναύπακτος πίνει νερό από σωλήνες που είναι από υλικό καρκινογόνου αμιάντου, ενώ τα λύμματα της πόλης καταλήγουν όλα σε έναν αγωγό, παλιό, με αποτέλεσμα μεγάλο φορτίο αντί να καταλήγει στον βιολογικό, να πέφτει στην θάλασσά μας! Στις πόλεις, υπάρχει διαχωρισμός των λυμμάτων. Τα ακάθαρτα, αυτά που βγαίνουν από τα σπίτια μας, οδηγούνται στον αγωγό ακαθάρτων και από εκεί στον βιολογικό, ενώ τα νερά της βροχής, σε αγωγό ομβρίων και αυτά, καταλήγουν στην θάλασσα. Όμως στην Ναύπακτο, πάνε όλα μαζί τουρλομπούκι, σε έναν αγωγό χτιστό και από εκεί γίνεται του κουτρούλι ο γάμος. Για αυτό οι θάλασσές μας, Γρίμποβο και Ψανή, είναι βρώμικες». Όση ώρα μιλούσα για το θέμα, ο Μπουλές με κοίταζε αποσβολωμένος. Έδειχνε ενδιαφέρον που με έκανε να απορώ. Του προκάλεσε όντως τόσο ενδιαφέρον όλο αυτό ή απλά έκανε θέατρο, όπως κάνουν οι πολιτικοί; Έφυγε μετά από αρκετή ώρα, παρότι ο χρόνος του τότε ήταν πολύτιμος γιατί η προεκλογική περίοδος που είχε μπροστά του ήταν ελάχιστη.

Όταν εξελέγη δήμαρχος, ένα από τα πρώτα πράγματα που έτρεξε, ήταν η αλλαγή των δικτύων που του είχα ανεφέρει. Στο Ανατολικό τμήμα της πόλης, από Φαρμάκη μέχρι Κεφαλόβρυσο, σχεδίασε και βρήκε μάλιστα και την χρηματοδότηση για αντικατάσταση της αποχέτευσης, με διαχωρισμό των λυμμάτων και ταυτόχρονα την αλλαγή της ύδρευσης, βγάζοντας τον καρκινογόνο αμίαντο με νέο αγωγό. Αυτό, είναι το σημαντικότερο έργο της θητείας Μπουλέ κατά την γνώμη μου. Μπορεί να είναι ένα έργο που δεν φαίνεται μεν, αφού είναι κάτω από την γη και συνήθως αυτά τα έργα δεν φέρνουν ψήφους, ήταν όμως το πρώτο λιθαράκι στην ριζική αντικατάσταση των παλαιών δικτύων της πόλης.

Το έργο βρήκε σε φάση κατασκευής ο Λουκόπουλος το 2014 και όχι μόνο δεν το πολέμησε, αλλά το έτρεξε και αυτός με βήμα γοργό. Στο ίδιο μήκος κύμματος, ο Τάκης Λουκόπουλος μαζί με τον αείμνηστο Καρακώστα, συνεχίζουν αυτό το έργο, κάνοντας την μελέτη εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για αντικατάσταση των δικτύων από πλατεία Φαρμάκη μέχρι Πλάζ . Το σπουδαιότερο έργο Λουκόπουλου κατά την γνώμη μου, δημοπρατήθηκε και υπογράφηκε επί των ημερών του. Όμως δεν μπηκε ούτε πρόκα το καλοκαιρι του 2019, αφού ο νεοεκλεγής δήμαρχος Βασίλης Γκίζας, ζήτησε να μην γίνει τίποτα μέχρι να αναλάβει. Η συνέχεια είναι γνωστή. Το έργο ξεκίνησε 9 μήνες μετά την υπογραφή, ξεκίνησε από το εύκολο τμήμα του κάτω δρόμου, ενώ συνήθως γίνονται πρώτα τα υπόγεια δίκτυα και μετά όλα τα υπόλοιπα, με τις γνωστές όμως καθυστερήσεις που έγιναν και ας μην πούμε περισσότερα.

Δύο και πλέον χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο δήμαρχος εμφανίζεται αποφασισμένος να ακυρώσει την κατασκευή της αποχέτευσης, γιατί λέει, δεν είναι καλή η μελέτη! Βέβαια το συμφωνητικό που έχει υπογράψει ο ανάδοχος το λέει ξεκάθαρα: «Έλαβα γνώση των τοπικών συνθηκών…». Τώρα, πως γίνεται, δύο χρόνια μετά, ο δήμαρχος να λέει πως το έργο δεν μπορεί να γίνει, είναι άξιον απορίας. Βέβαια οι κακές γλώσσες λένε, πως στην πραγματικότητα φοβάται, αφού έκαναν δύο ολόκληρα χρόνια για να τελειώσουν μια απλή πλακόστρωση στον κάτω δρόμο. Πόσο άραγε θα χρειαστεί για τον Άνω δρόμο που έχει εκσκαφές και αλλαγές δικτύων; Όμως, ο δήμαρχος, έχει στα χέρια του μια σύμβαση ισχυρή και μπορεί να την ενεργοποιήσει, αν χρειαστεί… Επίσης, μπορεί να συμβουλευτεί και τους εργολάβους της περιοχής ή τους δύο πρώην δημάρχους που υλοποίησαν το Ανατολικό τμήμα. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν. Το έργο αυτό, κρίνει το μέλλον της πόλης. Αν δεν αλλάξει ΤΩΡΑ η αποχέτευση όπως προβλέπει η μελέτη, τότε ούτε σε 50 χρόνια δεν θα αλλάξει ποτέ με τις παραλίες μας, να ψάχνουν για «μέσο» ώστε να πάρουν γαλάζιες σημαίες!

Υπάρχει όμως και άλλη μια πληροφορία, που κάνει ακόμα πιο εκρηκτική την κατάσταση. Το τμήμα της αντικατάστασης που απομένει, είναι από πλαζ μέχρι Κονιστή. Εκεί, η νέα μελέτη, ΔΕΝ προβλέπει αντικατάσταση αποχέτευσης, παρά μόνο της ύδρευσης! «Δεν έδωσε πολλά χρήματα ο Νεκτάριος Φαρμάκης» είναι η απάντηση από τον δήμο.

Η Ναύπακτος, είναι μια πόλη τουριστική και αναπτυσσόμενη που δυστυχώς όμως, έτυχε διοικήσεων που έβλεπαν το σήμερα και όχι το αύριο. Κάπως έτσι φτάσαμε να έχουμε τόσα σοβαρά πολεοδομικά ζητήματα! Η ανάγκη σήμερα για ολοκλήρωση των βασικών υποδομών και δικτύων, είναι πιο επιτακτική από ποτέ!

ΥΓ: Καταθέτω και μέρος της εργασίας που έκανα το 2009 στο ΕΜΠ για το αποχετευτικό της Ναυπάκτου.

Related Articles

Back to top button