ΑΠΟΨΕΙΣΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Από την απλή αναλογική στον «ενισχυμένο» υπερδήμαρχο – Τα παράλογα στην αυτοδιοίκηση

Ο νόμος Κλεισθένη, της απλής αναλογικής μιλούσε για συγκλίσεις στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να υπάρχει καλύτερη και πιο ουσιαστική εφαρμογή της δημοκρατικής βούλησης των πολιτών!

Γράφει ο Γιάννης Μπέκος

Η απλή αναλογική εφαρμόστηκε μεν στην κάλπη αλλά όχι στην πράξη, αφού οι αλλαγές που ψήφισε η νέα κυβέρνηση, μετατρέπουν τον δήμαρχο σε…αυτοκράτορα!

Κάθε έννοια δημοκρατίας πάει περίπατο πλέον, ενώ είναι βέβαιο πως οι τροποποιήσεις θα κηρυχθούν αντισυνταγματικές!

Στο χθεσινό συμβούλιο του δήμου Ναυπακτίας, πήραμε μια μυρουδιά του τι έχει συμβεί. Από τις 7 θέσεις για τις επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Οικονομική, μόνο για τις 4 ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο! Οι υπόλοιπες τρεις, θα τοποθετηθούν με απόφαση….δημάρχου!!!

Ποια έννοια της δημοκρατίας, ποια αρχή της αντιπροσωπευτικότητας και κουραφέξαλα! Με συνοπτικές διαδικασίες ο δήμαρχος θα τοποθετήσει 3 άτομα της αρεσκείας του σε επιτροπές!

Πρόκειται σίγουρα για μια τραγική περίπτωση στα αυτοδιοικητικά χρονικά! Πριν καν εφαρμοστεί ο νόμος για να δούμε τα προβλήματα του, ήρθαν οι τροποιήσεις του νόμου, αμέσως μετά τις κάλπες, να οξύνουν το πρόβλημα!

Ο “Κλεισθένης” σίγουρα είχε πολλά ελλατώματα στο επίπεδο των συνεργασιών, αφού δεν έχει προβλέψει πώς μπορεί να γίνονται συνεργασίες με την απλή αναλογική.

Με το νέες αλλαγές όμως νόμο, δίνονται πλασματικές πλειοψηφίες με βάση τον νόμο και κάνουν λόγο για συμπράξεις. Οι συμπράξεις γίνονται μεταξύ ανώνυμων εταιρειών. Δε γίνονται μεταξύ παρατάξεων. Οι πολιτικές παρατάξεις, είτε είναι κόμματα είτε αυτοδιοικητικές, κάνουν προγραμματικές συμφωνίες και διαμορφώνουν προγραμματικές πλειοψηφίες.

Γιατί η παράταξη Μπουλέ να κάνει σύμπραξη με την παράταξη Γκίζα και ουσιαστικά να διαλυθεί; Η παράταξη με ιστορία 20 και πλέον ετών θέλει να διατηρεί την αυτονομία της και είναι δικαίωμά της. Αυτό στο νόμο Κλεισθένη ούτε που καν είχε περάσει από τον μυαλό των νομοθετούντων!

Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου! Αυτή η χώρα δεν θα αλλάξει ποτέ!

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close