ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

«Από ποιον θα χάσει;» (Μέρος Α)

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έκλεισε προσωρινά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, καθώς οι υπουργοί είχαν κατεβάσει μολύβια και έτρεχαν για ψήφους, αυτό δεν σημαίνει όμως πως τα εκλογικά σενάρια κάθε είδους σταμάτησαν οριστικά.

Το ενδιαφέρον πλέον έχει μετατοπιστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που βέβαια τρομάζει τους τοπικούς βουλευτές, αφού πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποιον στηρίζουν και ποιον «παπατζώνουν»! Αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας… Έτσι λοιπόν, ενώ το προηγούμενο διάστημα το ενδιαφέρον εστιαζόταν στην κεντρική πολιτική σκηνή, τώρα δειλά δειλά άρχισε η συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου έτους.

Ποιοι θα είναι υποψήφιοι; Πόσοι θα είναι; Ποια στελέχη θα πάνε με ποιον; Όλα αυτά τα ερωτήματα μπήκαν ξανά στην κουβέντα αναζητώντας τα σενάρια που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα στην Ναυπακτία. Η επόμενη θητεία θεωρείται καθοριστικής σημασίας, τόσο για την αναγκαιότητα όλων αυτών που πρέπει να γίνουν, όσο όμως και το εύρος της θητείας που θα είναι 5 χρόνων!

Ο δήμαρχος Βασιλης Γκίζας, είναι ο αδιαμφισβήτητος βέβαιος υποψήφιος, χωρίς όμως να έχει παρουσιαστεί ακόμα ο βασικός αντίπαλός του.. Η σκληρή ομάδα της παράταξης του είναι μαζί του σε μεγάλο ποσοστό, όμως οι απώλειες των εταίρων του δεύτερου γύρου, είναι σημαντικές.

Η θητεία του δημάρχου επισκιάστηκε κυρίως από τα προβλήματα της ανάπλασης και τα ράβε ξήλωνε με τον εργολάβο, όμως δούλεψε αρκετά για να φέρει χρηματοδότηση για έργα στην πόλη και αυτό πρέπει να του πιστωθεί. Ο Βασίλης, όπως τον φωνάζουν ακόμα και σήμερα οι γνωστοί, παρουσιάστηκε στην πολιτική ζωή της πόλης για πρώτη φορά στις εκλογές του 2019. Με ελάχιστη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, μπήκε κατευθείαν στα βαθιά, ως δήμαρχος της πόλης σαν «νεούδι», σύντομα όμως απέκτησε αέρα έμπειρου πολιτικού. Έμαθε γρήγορα τα «κατατόπια» και τους τοπικούς συσχετισμούς, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται ένας «ώριμος παίχτης».

Που πάει όμως το καράβι;

Τρία χρόνια μετά την ανάληψη του δημαρχιακού θώκου και έναν χρόνο πριν τις εκλογές του ’23, τα πράγματα μόνο εύκολα δεν μοιάζουν για εκείνον. Η κριτική για την ακύρωση της ανάπλασης συνεχίζει να ροκανίζει το προφίλ του, η απώλεια των δύο συνεργατών του και πρώην δημάρχων Μπουλέ και Νταουσάνη γίνεται όλο και πιο αισθητή, ενώ τα πυρά για στελέχη της παράταξής του που ήταν για πολλά χρόνια σε θέσεις εξουσίας, είναι αδιάκοπα! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει να αντιμετωπίσει και το «δεδομένο» της μη επανεκλογής δημάρχου, αφού από το ’94 έχει να ξανασυμβεί κάτι ανάλογο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Βασίλης Γκίζας, θα προσπαθήσει να παρουσιάσει στον Ναυπακτιακό λαό τα όσα κατάφερε να πετύχει για την Ναύπακτο, τόσο από το πρόγραμμα Τρίτσης και το Πράσινο Ταμείο, όσο και από την Περιφέρεια και τα υπουργεία και σίγουρα δεν είναι λίγα. Επίσης, θα δώσει έμφαση στην νέα γενιά που προώθησε στην θητεία του, αφού νέα παιδιά όπως ο Γιάννης Παπαϊωαννίδης και ο Σωκράτης Παπαβασιλείου, ανέλαβαν σημαντικά πόστα με θετικές εντυπώσεις και έργο μέχρι στιγμής.

Θα καταφέρει όμως να πείσει;

Σε συζητήσεις με τα μέλη της ομάδας του, διαπιστώνει κανείς πως υπάρχει εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα από εκείνα της αντιπολίτευσης. Οι μεν δεύτεροι λένε με σιγουριά πως ο Γκίζας έχει καταρρεύσει, οι δε πρώτοι πως δεν έχει αντίπαλο! Είναι τέτοια η αυτοπεποίθηση των μεν και των δε, που νομίζεις είναι από άλλη πόλη.

«Από ποιον θα χάσει; Αφού δεν υπάρχει αντίπαλος» λένε οι συνεργάτες του Γκίζα. «Σκέψου πως και χωρίς αντίπαλο χάνει», λένε ειρωνικά οι αντίπαλοι του για το παραπάνω επιχείρημα! Αυτό το πινγκ-πονγκ αυτοπεποίθησης και σιγουριάς για την νίκη, δεν έχει σταματήσει από τότε που παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα στην θητεία της δημοτικής αρχής για συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους.

Όλα αυτά βέβαια αυτή την στιγμή δεν αγγίζουν την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, που αντιμετωπίζει πολλά και έντονα προβλήματα! Όμως, αυτή είναι που θα κληθεί να αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα των εκλογών! Μέχρι τότε, ζυμώσεις, διεργασίες και…συμφωνίες!

Με την σειρά «Από ποιον θα χάσει;» η οποία θα παρουσιάζεται σε μέρη, θα προσπαθήσουμε με ψυχραιμία να παρουσιάσουμε το πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ναύπακτο και την Ναυπακτία, με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα!

Related Articles

Back to top button