ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Ανοιχτή επιστολή Μπουλέ στους κατοίκους του Πλατάνου

Ο πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές, με ανοιχτή επιστολή απευθύνεται στους δημότες

Αγαπητοί συνδημότες, 

ADS

Θεωρώ επιβεβλημένη τη γραπτή ενημέρωσή σας για τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη Δ.Ε Πλατάνου ώστε να γνωρίζετε την αλήθεια που δικαιούσθε.

Με την κατασκευή του φράγματος του Ευήνου στον Άγιο Δημήτριο δημιουργήθηκαν βάσιμες ελπίδες ότι η παραλίμνια περιοχή και ολόκληρη η Δημοτική Ενότητα Πλατάνου θα έμπαινε σε τροχιά ανάπτυξης. 

Στα εγκαίνια του φράγματος ο τότε πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης στη σύντομη ομιλία του είπε μεταξύ άλλων ότι “με το φράγμα που εγκαινιάζουμε σήμερα πολύ σύντομα η περιοχή αυτή θα αναπτυχθεί όπως αναπτύχθηκε και η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα”

Το 2011 ως δημοτική αρχή τού νεοϊδρυθέντος δήμου Ναυπακτίας πήραμε τις πρωτοβουλίες που είχαμε υποσχεθεί και διεκδικήσαμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης τη χρηματοδότηση μιας μελέτης που θα αποτελούσε τη βάση για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής όπως διαμορφώθηκε με τη δημιουργία της Ευηνολίμνης. 

Παρά τα μνημόνια, τις περικοπές στα έσοδα του δήμου Ναυπακτίας κατά 70% και την εξόφληση του χρέους των 12 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που κληρονομήσαμε, πετύχαμε το στόχο που είχαμε ως δημοτική αρχή για την περιοχή. Εξασφαλίσαμε 150.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης που θα αποτελούσε τη βάση για την χρηματοδότηση των έργων που θα προέβλεπε γύρω από την Ευηνολίμνη και στα χωριά της ΔΕ Πλατάνου. 

Για την υλοποίηση της μελέτης υπογράψαμε το 2013 Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και της Αιτωλικής Αναπτυξιακής. Την επίβλεψη και την κατεύθυνση της μελέτης θα είχε  επιτροπή στην οποία συμμετείχε ένας εκπρόσωπος από κάθε μελετητική ομάδα και της οποίας πρόεδρος ήταν αιρετός εκπρόσωπος του Δήμου. 

Μέχρι το 2014 πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο τότεδημοτικός σύμβουλος κ. Βλάντης Ανδρέας που είχε εκλεγεί με την παράταξή μας, την  Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας. Το Σεπτέμβριο του 2014 παραδώσαμε στη δημοτική αρχή που μας διαδέχθηκε (του κ. Λουκόπουλο) το πρώτο παραδοτέο της μελέτης κόστους 50.000 ευρώ. 

Για να ολοκληρωθεί η μελέτη υπολείπονταν δύο ακόμα παραδοτέα κόστους 100.000 ευρώ.  Για την περίοδο 2014-19 πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης της μελέτης ανέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Κούκουνας, ως μέλος της δημοτικής αρχής του κ. Λουκόπουλου. 

Στα πέντε χρόνια αυτής της δημοτικής περιόδου ο  κ. Κούκουνας ως πρόεδρος της επιτροπής δεν κάλεσε σε συνεδρίαση την επιτροπή ούτε μία φορά με αποτέλεσμα η μελέτη να σταματήσει. 

Η σημερινή δημοτική αρχή του κ. Γκίζα όρισε και πάλι τον κ. Κούκουνα πρόεδρο της επιτροπής για την παρακολούθηση της μελέτης. Στα τρία χρόνια που πέρασαν η επιτροπή ουδέποτε συνεδρίασε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανακαλέσει το υπουργείο την πίστωση και η μελέτη να χαθεί οριστικά.

Στον προϋπολογισμό για το 2022 η δημοτική αρχή του κ. Γκίζα διέγραψε το ποσό των 100.000 ευρώ βάζοντας ταφόπετρα σε ένα έργο που ήταν καθοριστικό για το μέλλον του π. Δήμου Πλατάνου. 

Αγαπητοί συνδημότες, 

Για να εξασφαλιστούν χρήματα για τα αναπτυξιακά έργα που χρειάζεται η ΔΕ Πλατάνου απαιτείται πρώτα από όλα η βασική μελέτη (Master plan), σαν αυτή που χάθηκε.  Η μελέτη αυτή περιγράφει το συνολικό πρόγραμμα και το ειδικό θεσμικό πλαίσιο που χρειάζεται η περιοχή. Ακολουθούν οι μελέτες εφαρμογής για κάθε συγκεκριμένο έργο (αναπλάσεις χωριών, παραλίμνιος δρόμος, θέσεις θέας, πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές, περιβαλλοντικές δράσεις, πολιτιστικές δραστηριότητες κλπ). Η βασική μελέτη είναι το κλειδί για όλα τα άλλα.  Όσοι ισχυρίζονται ότι αυτή η βασική μελέτη δεν χρειάζεται λένε συνειδητά ψέματα για να δικαιολογήσουν την αδιαφορία τους και τις ευθύνες που έχουν για την απώλειά της. 

Δυστυχώς η ανάπτυξη της ΔΕ Πλατάνου θα πάει πίσω για περισσότερο από δέκα χρόνια. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια όσο και αν μας στενοχωρεί που είμαστε υποχρεωμένοι να σας αναφέρουμε άσχημα νέα. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια όσο και αν η δημοτική αρχή του κ. Γκίζα προσπαθεί να την αλλάξει με χρωματιστά περιτυλίγματα.   

Στα πιεστικά αιτήματα των δημοτών ο δήμαρχος λέει ότι δεν έχει χρήματα. Ας απαντήσει επιτέλους ο κ. Γκίζας και ο κ. Κούκουνας για ποιο λόγο δεν αξιοποίησαν 100.000 ευρώ για τη μελέτη που με την ολοκλήρωσή της θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε για τη ΔΕ Πλατάνου πολλά εκατομμύρια από διαθέσιμα προγράμματα και να αλλάξει το μέλλον μιας πανέμορφης περιοχής; 

Σας εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού 

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Γιάννης Μπουλές

π. Δήμαρχος, Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button