ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Αιχμές Κοτσανά για τα αντισταθμιστικά του Μυτιληναίου

Σοβαρές αιχμές για τα αντισταθμιστικά από το Αιολικό πάρκο που κατασκευάζει η εταιρεί Μυτιληναίος, αφήνει ο Ανδρέας Κοτσανάς.

Αφήνοντας αιχμές προς την δημοτική αρχή, αναφέρει:

Κύριε Γκίζα και κ.Κοτρωνιά αν νομίζετε πως θα έχετε “κρυφή” ατζέντα για τα αντισταθμιστικά οφέλη του Αιολικού Πάρκου που κατασκευάζεται στο Μακρυνόρος από τον εταιρεία Μυτιληναίος “πλανάσθε πλάνην οικτρά”.

Γεννούν ερωτηματικά οι λόγοι για τους οποίους οι κ.Γκίζας και κ.Κοτρωνιάς δεν δημοσιοποιούν και δεν φέρνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο για επικύρωση τα αντισταθμιστικά οφέλη που παρέχει η εταιρεία Μυτιληναίος για το Αιολικό Πάρκο στο Μακρυνόρος, τη στιγμή που η συγκεκριμένη εταιρεία όπου δραστηριοποιείται, προτού ξεκινήσει η περίοδος κατασκευής του έργου αυτόβουλως προσεγγίζει τις τοπικές κοινωνίες καθώς και τις Δημοτικές Αρχές, και παρέχει σωρεία αντισταθμιστικών οφελών μέσα από μνημόνια συνεργασίας τα οποία επικυρώνει με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων.
Απτό παράδειγμα της εταιρικής πολιτικής της εταιρείας Μυτιληναίος ΑΕ σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα στους Δήμους είναι η περίπτωση του όμορου Δήμου Δωρίδος στον οποίο η εταιρεία παρείχε σε τέσσερις χρονικά φάσεις αντισταθμιστικά οφέλη ύψους-παρακαλώ-1.562.000 ευρώ!!!

Σας παραθέτουμε αναλυτικά το διάγραμμα ροής αντισταθμιστικών οφελών για το Δήμο Δωρίδος:

Πρώτη φάση. Εντός του πρώτου διμήνου του 2015 δηλαδή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Ως πρώτη έμπρακτη απόδειξη των προθέσεών της για το Δήμο Δωρίδος η εταιρεία θα συνδράμει το Δήμο με δωρεά ποσού 30.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση ενεργειών και ενίσχυσης του Δήμου σε ανάγκες που αφορούν σχολεία ιατρεία και νεολαία

Δεύτερη φάση. Εντός των επόμενων 4 μηνών του 2015, μέχρι τέλος Ιουνίου 2015, η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει έργα στις τοπικές κοινωνίες Ποτιδάνειας, Σεργούλας, Μαραθιά και Πύργου, που θα εγκατασταθεί το Αιολικό Πάρκο και τα δίκτυα διέλευσης και λειτουργίας υποσταθμού, σύμφωνα με το προτεινόμενο πρόγραμμα από το Δήμο Δωρίδος. Κατά τη δεύτερη φάση θα διατεθεί συνολικό ποσό 327.000 ευρώ

Τρίτη φάση. Μέχρι το τέλος του έτους 2016 η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει έργα στο Δήμο συνολικού ποσού μέχρι 205.000 ευρώ.

Τέταρτη φάση. Κάθε χρόνο και για 30 χρόνια η εταιρεία θα διαθέτει 30.000 ευρώ, αρχής γενομένης από φέτος τον Φεβρουάριο όπως αναφέραμε, που θα δίνονται σε Κοινότητες, σε Συλλόγους, Σχολεία, Εκκλησίες και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η Protergia δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει τοπικό προσωπικό και εξοπλισμό για όσο το δυνατόν περισσότερες προμήθειες υλικών από την τοπική κοινωνία, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
Επίσης η εταιρεία θα αγοράσει άμεσα στο Δήμο ένα ειδικό όχημα-πλυντήριο κάδων απορριμμάτων συνολικού ποσού 100.000 ευρώ.

Τέλος, ευελπιστούμε πως τα αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο Ναυπακτίας θα είναι ανάλογα και μεγαλύτερα από τον όμορο Δήμο Δωρίδος διότι το πάρκο στο Μακρυνόρος είναι μεγαλύτερης δυναμικότητας με ισχύ 40MW και με 20 ανεμογεννήτριες.
Αναμένουμε…

Related Articles

Back to top button