ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

ΑΔΚΝ για ΞΕΝΙΑ: Προεκλογικό πυροτεχνήμα της δημοτικής αρχής  Γκίζα

Η δημοτική παράταξη του πρώην δημάρχου Γιάννη Μπουλέ, ΑΔΚΝ, εξέδωσε ανακοίνωση για το Ξενία:

Η δημοτική αρχή Γκίζα επέλεξε να βάλει  το ΞΕΝΙΑ στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Όπως αποδείχτηκε από τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, το μόνο που ενδιαφέρει τη δημοτική αρχή  είναι να μπουν οι πολίτες σε μια διελκυστίνδα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο παρατάξεων που διεκδικούν το δήμο, ώστε να επιλέξουν τον καλύτερο από τους δύο ακατάλληλους.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο δήμαρχος στον επικεφαλής της ΑΔΚΝ κ. Μπουλέ και η εισήγηση που έκανε, στο σύνολο τους αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα κενού ρητορισμού. 

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος στα τέσσερα χρόνια της θητείας του και ενώ το ΞΕΝΙΑ πρόκειται να δοθεί στο δήμο για χρήση στις 6 Ιουλίου του 2023: 

• Δεν μπόρεσε να υπολογίσει το κόστος του υπολειπόμενου εξοπλισμού ώστε να λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ σύμφωνα με το πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί, και δεν φρόντισε να βρεθούν οι πόροι αυτοί μέσα απο άλλα προγράμματα. 

• Δεν μπόρεσε να οργανώσει τη δομή και να υπολογίσει το κόστος διοίκησης- διαχείρισης του ΞΕΝΙΑ ως πολιτιστικός πολυχώρος, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα

• Πρότεινε ξενοδοχείο, χωρίς να μας πει αν θα προσθέσει κτίσματα στο οικόπεδο και ποιο θα είναι το ποσοστό κάλυψής του.

• Δεν μας είπε ποιος θα είναι ο συντελεστής δόμησης στο προτεινόμενο ξενοδοχείο. 

• Ο δήμαρχος εισηγήθηκε τη μετατροπή του ΞΕΝΙΑ σε ξενοδοχείο και την ίδια στιγμή μας είπε ότι, σύμφωνα με το νόμο, ο Δήμος θα παραλάβει το έργο από τον εργολάβο τον Οκτώβριο του 2024. Δηλαδή σε διάστημα 15 μηνών από την ολοκλήρωσης του.  

• Ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της πράξης απαιτεί διάστημα ετών (το 2023 έγινε η ολοκλήρωση της πράξης για το έργο της ΑΛΚΥΟΝΗΣ που ολοκληρώθηκε το 2016). 

• Αναγκάστηκε να διανείμει το έγγραφο που έλαβε το Φεβρουάριο του 2023 από τη διαχειριστική αρχή στο οποίο αναφέρεται ότι σε περίπτωση που θα αλλάξει τη χρήση του ΞΕΝΙΑ και γίνει απένταξη από το πρόγραμμα  θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στο πρόγραμμα μέχρι 31/12/2023. Ωστόσο η δημοτική αρχή Γκίζα δεν έδωσε στο δημοτικό συμβούλιο και στην κοινωνία τεκμηριωμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για το πως θα γίνει αυτό στο εναπομείναν ασφυκτικό χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι: 

• Στα 4 χρόνια της θητείας του ο δήμαρχος κ. Γκίζας  δεν ασχολήθηκε καθόλου με το ΞΕΝΙΑ, επέλεξε όμως να το χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό πυροτέχνημα αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

• Ο δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά  ότι η πρότασή του δεν έχει καμία δυνατότητα να υλοποιηθεί. Απλά θέλει να παραπλανήσει τους πολίτες με στόχο την ψήφο τους. 

• Θέλει  να βγει από τα δύσκολα αφού από τις αρχές Ιουλίου το ΞΕΝΙΑ θα δοθεί στο δήμο για χρήση ως πολιτιστικός πολυχώρος και ο δήμαρχος δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ούτε την απαραίτητη οργάνωση για τη λειτουργία του. Συνεπώς το ΞΕΝΙΑ θα ολοκληρωθεί μεν ως κτίριο αλλά θα περιμένει ακόμα πολύ ώστε να λειτουργήσει ως πολιτιστικός πολυχώρος, όπως προβλέπεται από  το πρόγραμμα. 

Ανεξάρτητα από προθέσεις, όταν συνειδητά λέγονται πράγματα ανέφικτα δεν υπηρετούν την κοινωνία αλλά το λαϊκισμό. 

Οι πολιτικές πρακτικές της ΑΔΚΝ

Η φιλοσοφία και οι πρακτικές της δημοτικής αρχής Γκίζα βρίσκονται στον αντίποδα της δικής μας θεώρησης και αντιμετώπησης των προβλημάτων.

• Το 2014 ως δημοτική αρχή είχαμε εντάξει το ΞΕΝΙΑ στο πρόγραμμα Jessica, ώστε μέσω διεθνούς διαγωνισμού να δοθεί σε ιδιώτη για να γίνει ξενοδοχείο 4άρων αστέρων με συνεδριακό χώρο 700 θέσεων και πισίνα, ακριβώς όπως το ήθελε και ο μεγάλος δωρητής Γεώργιος Νόβας. Επειδή όμως βρεθήκαμε προ των εκλογών, με απόλυτο σεβασμό στην εκλογική διαδικασία, δεν θέλαμε να εντάξουμε το ΞΕΝΙΑ στις συνήθεις προεκλογικές πλειοδοσίες. Για το λόγο αυτό αναρτήσαμε στο διαδίκτυο την προκήρυξη, ώστε να γνωρίζουν οι δημότες τι ακριβώς θα κάναμε αν μας έδιναν δεύτερη ευκαιρία στη διοίκηση του δήμου. 

• Το ΞΕΝΙΑ το ενσωματώσαμε στο όραμά μας για την πόλη συνδυάζοντας το με τη δημιουργία μαρίνας (χωροθετημένη στο Γρίμποβο) και με τη δημιουργία του Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης. Ενός πολιτιστικού πολυχώρου, που καταφέραμε και χωροθετήσαμε στο Γρίμποβο, στο χώρο που βρίσκεται ο Ναυτικός Όμιλος. 

• Το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης σχεδιάστηκε δωρεάν απο το σύλλογο αρχιτεκτόνων και θα ενσωματωνόταν όλη η ιστορική – πολιτιστική διαδρομή της πόλης μας από την εποχή της καθόδου των Δωριέων μέχρι και τη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Θα ήταν μια σοβαρή πολιτιστική υποδομή που θα αναβάθμιζε τουριστικά την πόλη μας. Δυστυχώς τόσο η δημοτική αρχή Λουκόπουλου, όσο και η δημοτική αρχή Γκίζα δεν συνέχισαν την προσπάθεια, χωρίς ποτέ να αιτιολογήσουν τη στάση τους. 

 Αν είχαμε επανεκλεγεί το 2014 όλα αυτά σήμερα θα ήταν ολοκληρωμένα έργα και θα τα απολάμβανε η Ναυπακτία.

Related Articles

Back to top button