ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

5 μεγάλα έργα της ΔΕΥΑΝ αλλάζουν τη Ναυπακτία

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η ΔΕΥΑ Ναυπάκτου, σύμφωνα με πληροφορίες του npress.gr, για ένταξη 5 νέων σημαντικών έργων στο ΕΣΠΑ. Η επιχείρηση έχει ωριμάσει 5 φακέλους για έργα με πλήρης μελέτες, που θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα της πόλης.

Συνηθίζουμε να θεωρούμε σημαντικά τα έργα που έχουν άμεσο οπτικό αποτέλεσμα, όμως κάποια άλλα έχουν μεγαλύτερη σημασία γιατί επηρεάζουν την υγεία και την καθημερινότητά μας.

Σε μια τουριστική πόλη, ένα σύγχρονο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης με σεβασμό στο περιβάλλον, είναι απαραίτητη προυπόθεση για την οποιαδήποτε ανάπτυξη.

-Ας δούμε αναλυτικά τα 5 σημαντικά έργα που θα κατατεθούν στο νέο ΕΣΠΑ:

1) Διαχωρισμός αγωγού αποχέτευσης Ομβρίων και Ακαθάρτων και αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων ύδρευσης από πλατεία Φαρμάκη μέχρι Κονιστή.

Η Ναύπακτος ακόμα και σήμερα, έχει κοινό αγωγό Ομβρίων και Ακαθάρτων, κάτι που δεν το συναντά κανείς σε σύγχρονες πόλεις. Ο μη διαχωρισμός τους οδηγεί αφενός σε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας ώστε να μεταφερθούν τα λύμματα στον βιολογικό καθαρισμό, αφετέρου δε, η μεγάλη ποσότητα που διοχετεύεται μέσα από τους αποχετευτικούς αγωγούς, δημιουργεί κινδύνους διαρροών με αποτέλεσμα πιθανή μόλυνση του θαλάσσιου μετώπου.

Στον ίδιο φάκελο περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων της ύδρευσης. Οι Ναυπάκτιοι, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, πίνουν νερό που φτάνει στα σπίτια τους από αμιαντοσωλήνες. Ο αμίαντος όμως, θεωρείται σήμερα ένα υλικό υψηλής επικινδυνότητας για την υγεία.

Ο προυπολογισμός του έργου είναι 2 εκ ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το τμήμα από Κεφαλόβρυσο μέχρι πλατεία Φαρμάκη, διαχωρίστηκε από το πρόσφατο έργο της ανάπλασης που δημοπράτησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, του Γιάννη Μπουλέ

2) Αποχέτευση Αντιρρίου

Ένα έργο που έχει μείνει εγκατελειμμένο από προηγούμενες εργολαβίες, θα επανενταχθεί για ποσό 2 εκ ευρώ.

Η μη ένταξη αυτού του έργου, ενδεχομένως να δημιουργήσει σοβαρά θέματα στην ΔΕΥΑΝ, καθώς η ΕΕ μπορεί να απαιτήσει την επιστροφή του συνολικού ποσού που έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής για το έργο, δηλαδή περίπου 8 εκ ευρώ.

3) Τηλεμετρία

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης 53 σημείων, συνολικού προυπολογισμού, 2 εκ.

Με το συγκεκριμένο σύστημα, η ΔΕΥΑΝ θα  παρατηρεί τα ισοζύγια εισερχόμενων και εξερχόμενων ροών με αποτέλεσμα να εντοπίζονται τυχόν κλοπές ή διαρροές σε όλο το παράκτιο μέτωπο της Ναυπακτίας (Ναύπακτο, Αντίρριο, Χάλκεια) καθώς επίσης και το σύστημα των γεωτρήσεων της πόλης.

Επίσης θα μειώνεται η πίεση τη νύχτα ώστε να αποφεύγεται η πιθανότητα βλάβης και διαρροής.

Με το παραπάνω έργο, θα μειωθεί σημαντικό το ενεργειακό κόστος της ΔΕΥΑΝ, που σήμερα δαπανά 700.000 τον χρόνο προς την ΔΕΗ.

4) Καταθλιπτικοί αγωγοί Γριμπόβου

Πρόκειται για δίδυμους καταθλιπτικούς αγωγούς που θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του αγωγού των λυμμάτων στην περιοχή της παραλίας του Γριμπόβου. Το κόστος αυτής της δράσης είναι 300.000 ευρώ.

5) Αποχέτευση Δάφνης

Ένα έργο που αφορά τον οικισμό της Κάτω Δάφνης, προυπολογισμού 1 εκ ευρώ.

Npress Newsroom

Related Articles

Back to top button