19 έτη προσφοράς από το Ίδρυμα Λεωνίδα Χαραλάμπους Κολοκύθα – Απολογισμός/Ισολογισμός του 2015

Ο αείμνηστος Λεωνίδας Χαραλάμπους Κολοκύθας εγεννήθη στη Ναύπακτο το 1891. Κατετάγη εθελοντής στο Στρατό το 1910, έλαβε μέρος στην εκστρατεία του 1912-13 και στις μάχες του Σαρανταπόρου, Ελασσόνος, Γιαννιτσάν, Οστρόβου, Ιωαννίνων, Κιλκίς, Λαχανά, Μπέλες Κρέσνας και Τσουμαγιάς και στον Βαλκανικό Πόλεμο 1918-19, σύμφωνα με τα αρχεία του ΓΕΣ.
Έγινε ανθυπολοχαγός το 1917 και μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία το 1918. Για την πολεμική του δράση του απενεμήθησαν 6 παράσημα. Απεστρατεύθη με το βαθμό του συνταγματάρχου.
Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου από το 1959 έως την 20-11-1967 που επαύθη του αξιώματος μαζί με τον Δήμαρχο και τους λοιπούς Συμβούλους. Ανεδείχθη εξέχον μέλος της Φαληρικής κοινωνίας με πλούσια Πολιτιστική, Ανθρωπιστική, Κοινωνική και Πατριωτική δράση. Ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Αιτωλ/νία στις εκλογές του 1950 με το Κόμμα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και εξέδωσε δύο βιβλία. Απέθανε το 1984.
Αυτός ήταν ο Λεωνίδας Χαραλάμπους Κολοκύθας. Αποτελεί ένα εκλεκτό μέλος της χορείας των μεγάλων ευεργετών – τέκνων της Ναυπάκτου, που εκδηλώνοντας έμπρακτα την αγάπη τους για τον τόπο κληροδότησαν Ιδρύματα που βοηθούν σημαντικά στην πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη της περιοχής. Χρέος των νεώτερων συμπολιτών είναι να φροντίζουν για την αξιοποίησή τους με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος της πατρίδας μας και των κατοίκων της.
Το 1984, ο Ναυπάκτιος Λεωνίδας Χαραλάμπους – Κολοκύθας, ίδρυσε με διαθήκη του το ομώνυμο Ίδρυμα Υποτροφιών. Η συστατική Πράξη του Ιδρύματος δημοσιεύτηκε με Προεδρικό Διάταγμα στο ΦΕΚ 693Β (1-10-1984).
Βασικός σκοπός του Ιδρύματος είναι η χορήγηση υποτροφιών σε ταλαντούχους νέους και νέες, πτυχιούχους ΑΕΙ, καταγόμενους από τη γενέτειρα του Ιδρυτή, τη Ναύπακτο, για συνέχιση των σπουδών τους σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρύμα της Αλλοδαπής. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού επροίκισε το Ίδρυμα με το ποσό των 10.000.000 δραχμών.
Το 1995 με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών διορίσθηκε νέο Δ.Σ., το οποίο σήμερα αποτελείται από τους: Ιωάννη Γ. Ράπτη, Φαρμακοποιό, Πρόεδρο, Γεώργιο Τούμπανο, συνταξιούχο Εθνικής Τράπεζας, Αντιπρόεδρο, Βασίλειο Βλαχογιάννη, Δικηγόρο, Γραμματέα, Παύλο Παναγιωτόπουλο, Κτηνίατρο, Ταμία και Θωμά Ευθυμιόπουλο, ομότιμο καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Βίκυ Ζολώτα, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Θωμά Ζησιμόπουλο, Οικονομολόγο, ως μέλη.
Από το 1996, έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος έως σήμερα, διετέλεσαν υπότροφοι του Ιδρύματος οι εξής Ναυπάκτιοι-ες επιστήμονες (κατά ακαδημαϊκό έτος):
1998-1999: Θεοδοσόπουλος Δημήτριος του Γεωργίου, Πολ. Μηχανικός, για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου και διδάσκει σήμερα.
1999-2000: Νούλας Βασίλειος του Νικ., απόφοιτος Σχολής Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Γαλλία). Σήμερα διακρίνεται ως σκηνοθέτης πρωτοποριακών θεατρικών παραστάσεων στην Αθήνα.
Φράγκος Αθανάσιος του Σπ., Πολ. Μηχανικός, για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Manchester. Σήμερα διακρίνεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Ναύπακτο.
2000-2001: Ανδρεοπούλου Ελένη του Αντωνίου, Ιατρός, για σπουδές εξειδίκευσης σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Λονδίνου. Σήμερα διακρίνεται ως ογκολόγος σε σημαντικά Νοσοκομεία των ΗΠΑ.
2002-2003: Βουτσινά Πηνελόπη του Δημ., Πτυχιούχος Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής ΕΚΠ Αθηνών, για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sheffield – Αγγλίας. Σήμερα είναι διευθύντρια μεγάλου Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου στην Αθήνα.
Πάνου Δέσποινα του Σπ., Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
2004-2005: Νούλα Εύη – Παρασκευή του Νικ., Πτυχιούχος τμήματος ΜΜΕ του Παντείου, για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Σήμερα εργάζεται ως στέλεχος Εκδοτικού Οίκου στην Αγγλία.
Σταυροπούλου Χαριτίνη του Κων., Πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για μεταπτυχιακές σπουδές στην London School of Economics (Λονδίνο). Σήμερα διδάσκει Οικονομία της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Surrey και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
2005-2006: Σύψα Χριστίνα του Σπ., Απόφοιτος της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Leuven – Βελγίου. Σήμερα εργάζεται ως Ψυχοκινητική Θεραπεύτρια.
Τρύφωνα Θεοδώρα του Γεωργίου, Πτυχιούχος της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, για συνέχιση των σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου και ανεκηρύχθη διδάκτωρ. Σήμερα διδάσκει βιοτεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
2006-2007: Κονιστής Γεώργιος του Παν., Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για μεταπτυχιακές σπουδές στη London School of Economics (Λονδίνο). Σήμερα εργάζεται στην Αγγλία ως στέλεχος μεγάλης χρηματοοικονομικής Εταιρείας.
2007-2008: Κοσυφάκη Παναγιώτα του Σωκράτη, Οδοντίατρος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Freiburg Γερμανίας. Το 2012 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Οδοντιατρικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου.
2008-2009: Τσαούσης Βασίλειος του Γεωργίου, Κοινωνιολόγος (Παντείου Πανεπιστημίου), για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (Ολλανδία). Εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα.
2009-2010: Σίμος Γεώργιος του Μιλτιάδη (το γένος Αρετής Ίκκα), Μηχανολόγος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Southampton (Αγγλία). Εργάζεται στην Αγγλία στην ομάδα της Renault, για τους κινητήρες αυτοκινήτων της Formula1.
Αυλώνα Ναταλία – Ροζαλία του Δημητρίου, Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου όπου και εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή.
Κυρίτσης Νικόλαος του Κων., Βιολόγος (Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), για μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Max Planck του Πανεπιστημίου Βρέμης (Γερμανία), όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Συνεχίζει ως ερευνητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
2011-2012: Κωτσάλας Λάμπρος του Σπ. (το γένος Μαρίας Σπ. Σταυροπούλου), Αρχαιολόγος – Ιστορικός του Πανεπιστημίου Αθηνών, για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα (Ισπανία), όπου και εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή.
2013-2014: Τσιλιγιάννης Αντώνιος του Σωτηρίου, Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Warwick (Αγγλία).
Στο διάστημα της λειτουργίας του Ιδρύματος ανακηρύχθηκαν επίσης υπότροφοι, χωρίς να κάνουν χρήση της υποτροφίας τους και οι Παρίσης Ιωάννης του Τρύφωνα, Ιατρός, Μούρτος Ιωάννης του Χρήστου, Μηχανικός Η/Υ καιΤσάμης Νικόλαος του Γεωργίου, Οικονομολόγος.
Η υποτροφία είναι ετήσια και ανέρχεται στο ποσό των 7.200 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι στην καταστατική πράξη του Ιδρύματος ο διαθέτης δεν θέτει προϋποθέσεις οικονομικών κριτηρίων των υποτρόφων ή της οικογένείας τους.
Για την επιλογή των υποτρόφων ακολουθείται αυστηρά η διαδικασία που προβλέπει η Νομοθεσία για τα Εθνικά Κληροδοτήματα η δε απόφαση επιλογής υπόκειται σε τελική έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Εθνικών Κληροδοτημάτων.
Το Δ.Σ. παρακολουθεί την επιτυχή επιστημονική εξέλιξη των διατελεσάντων υποτρόφων του Ιδρύματος, γεγονός που ικανοποιεί και τους στόχους που έθεσε, με τη διαθήκη του, ο αείμνηστος Δωρητής.
πηγή: εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
Δείτε αναλυτικά τον απολογισμό – ισολογισμό του Ιδρύματος Υποτροφιών Λεωνίδα Χαραλάμπους Κολοκυθα
ΕΔΩ