ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

«Όχι» στα σκουπίδια της Ηλείας από τον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας. Τι γίνεται σε Ναύπακτο και Αγρίνιο

Ομόφωνα  το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ακτίου Βόνιτσας χθες αποφάσισε να μην δεχτεί τα σκουπίδια από δήμους της Ηλείας που προορίζονται για τον ΧΥΤΑ Παλαίρου. Να θυμίσουμε πως με εντολή του Υπ. Εσωτερικών και μέσω του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι δήμοι που διαχειρίζονται τους ΧΥΤΑ Στράτου, Παλαίρου και  Βλαχομάνδρας στη Ναυπακτία, εντέλλονται ουσιαστικά να πάρουν 9.500 τόνους σκουπιδιών από τους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου.

Σύμφωνα με την εντολή, που προβλέπει κυρώσεις για όσους Φορείς Διαχείρισης δεν συμμορφωθούν, η κατανομή της μεταφοράς των σκουπιδιών του Πύργου με βάση την απόφαση, αφορά μεταφορά και υποδοχή των απορριμμάτων 3500 τόνους στον ΧΥΤΑ Παλαίρου, 3000 τόνων στον ΧΥΤΑ Στράτου Αγρινίου και 1000 τόνων στον ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου.

Άλλοι 2000 τόνοι σκουπιδιών της Αρχαίας Ολυμπίας θα μεταφερθούν  στους τρεις ΧΥΤΑ ως εξής:  1.000 τόνoι στον ΧΥΤΑ Ακτίου – Βόνιτσας, 500 τόνοι στον ΧΥΤΑ Στράτου και 500 τόνοι στον ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ακτίου – Βόνιτσας, υπήρξε ομόθυμη διάθεση απόρριψης της εντολής του Υπ. Εσωτερικών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ εξετάζεται με νομικούς το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα των κυρώσεων. Αυτό που τονίζεται είναι πως την στιγμή που δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη στην επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία, τότε το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και θα πρέπει να σταματήσει.

Η ίδια λογική επικρατεί και στον δήμο του Αγρινίου, αν και ο δήμαρχος άφησε ανοικτό χθες Δευτέρα το ενδεχόμενο να έρθουν σκουπίδια από την Ηλεία στον ΧΥΤΑ Στρατου. Συμφώνησε πως η κατάσταση στην Ηλεία δεν φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο, αλλά διευκρίνισε πως νομικοί εξετάζουν την εντολή που έλαβε ο δήμος, ειδικά ως προς το θέμα των κυρώσεων. Δεν απέρριψε όμως την πιθανότητα έλευσης των σκουπιδιών.

Στην Ναύπακτο, υπήρξε συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας, όπου κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να εφαρμοστεί η εντολή του Υπουργείου που ήρθε μέσω του εγγράφου της Αποκεντρωμένης, να δεχθεί δηλαδή ο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας τους 1.500 τόνους απορρίμματα συνολικά, μέσα σε διάστημα έξι μηνών,  προκειμένου να αποφευχθούν οι κυρώσεις. Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπάκτου, ωστόσο, τέθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο Συμβούλιο παρέστησαν και κάτοικοι της Βλαχομάνδρας, που διαμαρτύρονταν για την απόφαση του Υπουργείου και κατ” επέκταση για εκείνη του ΦΟΔΣΑ να δεχθεί τα απορρίμματα, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από Δημοτικούς Συμβούλους. Τελικά αποφασίστηκε να μην έρθουν απορρίμματα για τις επόμενες 15 ημέρες, εντός των εορτών δηλαδή, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπλέον εντάσεις και στη συνέχεια το θέμα να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρόλα αυτά, η απόφαση του ΦΟΔΣΑ για συμμόρφωση ως προς την απόφαση της Αποκεντρωμένης δεν πρόκειται να αλλάξει και στην Ειδική συνεδρίαση αναμένεται να υπάρξει κάποιο ψήφισμα που θα σταλεί ως υπόμνημα στο Υπουργείο , είτε για να ζητηθούν αντισταθμιστικά είτε για να ασκηθεί πίεση για να αλλάξει η κατάσταση στην Ηλεία και να μην χρειαστεί η Αιτωλοακαρνανία να επωμισθεί ξανά κάτι αντίστοιχο.

Στον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας πάντως, από τον μαθηματικό κ. Τριαντακωνσταντή, που αρθρογραφεί πυκνά για ζητήματα της περιοχής, υπήρξε σήμερα ενημέρωση για «προειδοποιήσεις» που φέρεται να έλαβε από τον δήμαρχο κ. Αποστολάκη, σχετικά με το περιεχόμενο των άρθρων του..

Γράφει συγκεκριμένα:

«Κατά την συνεδρίαση φάνηκε η πρόθεση του Δημάρχου κ Αποστολάκη να στείλει εμένα και όσους σπέρνουν πανικό στους πολίτες ,  όπως λέει ,μέσα από τα άρθρα μου που δημοσιεύουν  ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Δήμαρχε κ Αποστολάκη κτυπάτε εμένα χωρίς έλεος. Την αποκλειστική και μοναδική ευθύνη των άρθρων και των σχολίων που υπογράφω την έχω εγώ. Η ενημερωτική ιστοσελίδα ενημερώνει τους πολίτες για τις απόψεις , τις παρεμβάσεις και τις δράσεις μου. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΥΘΥΝΗ. Εδώ είμαι και πηγαίνετε όπου θέλετε στην συντεταγμένη πολιτεία. Αποδέχομαι μετά χαράς την επιθυμία σας να συνομιλήσουμε στις δικαστικές αίθουσες.

                                   Αγαπητοί Αναγνώστες

Το λόγο, αν και τον ζήτησα αρκετές φορές,  δεν μου τον έδωσαν. Φοβούνται  τη πολιτική αντιπαράθεση και θέλουν τα πολιτικά ζητήματα να τα μετατρέψουν σε προσωπική διαμάχη. Οι ελεύθεροι Δημότες τους ενοχλούν. Σιγά-σιγά θα συνηθίσουν .

ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΟΒΑΜΑΙ κ Αποστολάκη. Σέβομαι τη δικαιοσύνη και θα προσέλθω με θάρρος , τον δέοντα σεβασμό και τη δεδομένη πίστη για τη δικαία κρίση της. Μόνο μην πειράξατε την ιστοσελίδα , που μου δίνει βήμα επικοινωνίας.»

http://www.agriniopress.gr

Related Articles

Back to top button