ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Το αντίγραφο του λάβαρου που είχε ο Μαρκαντώνιο Κολόνα στο καράβι του, στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571

Αντίγραφο του λάβαρου που είχε ο Μαρκαντώνιο Κολόνα στο καράβι του, δωρήθηκε στον Δήμο μας πέρισυ από τους φίλους μας της Gaeta

Από την Gaeta της Ιταλίας ξεκίνησε ο Παπικός στόλος με τον Μαρκαντώνιο Κολόνα, τον Ιούνιο του 1571, προκειμένου να ενωθεί στην Messina με τους συμμάχους της εποχής, για να αντιμετωπίσουν τον Οθωμανικό επεκτατισμό στην Μεσόγειο.

Η Gaeta συμμετέχει στο δίκτυο «από την Ναυμαχία του Lepanto, στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που ξεκινήσαμε πέρυσι τον Οκτώβρη στην Ναύπακτο, με χώρες από τα Κανάρια νησιά μέχρι την Κύπρο. Η έδρα του δικτύου αυτού συμφωνήθηκε η Ναύπακτος και συνυπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας . Το μήνυμά μας έχει φτάσει πολύ μακριά και σήμερα πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν στην ιστορία τους την Ναυμαχία του Lepanto, θέλουν να γίνουν μέλη, όπως πόλεις από την Σλοβενία, την Κροατία και τη Μάλτα. Τον χειμώνα που πέρασε υπέγραψαν στο δίκτυο η Νικοσία της Ιταλίας και το Ρένγκενσμπουργκ της Γερμανίας (πατρίδα του Δόν Χουάν).


Φέτος για πρώτη φορά οργανώθηκαν εκδηλώσεις στην Gaeta, όπου ήμασταν προσκεκλημένοι. Εκεί με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους συμφωνήσαμε και στο τελικό κείμενο του καταστατικού. Τον Αύγουστο στη Messina θα λύσουμε και τις τελευταίες διαδικαστικές εκκρεμότητες, προκειμένου τον Οκτώβρη στην Ναύπακτο να προχωρήσουμε σε εκλογές ανάδειξης τον πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του δικτύου. Γι’ αυτό πρέπει φέτος να κάνουμε πολύ καλές εκδηλώσεις, για να δημιουργήσουν καλές εντυπώσεις και θετικό κλίμα με τους εταίρους. Έτσι, φέτος θα συνεργαστούμε με την Ισπανική Πρεσβεία της Αθήνας και το Ιταλικό Προξενείο του Μιλάνου. Ο Κροάτης πρέσβης που έρχεται στην Ναύπακτο για το Lepanto Folk Festival, ζήτησε να μιλήσουμε για τις εκδηλώσεις μας.


Τα αποτελέσματα της πρώτης χρονιάς είναι πολύ ικανοποιητικά, γιατί ήδη συμμετέχουμε σε πρόγραμμα που μας δίνει δυνατότητα να υλοποιήσουμε τις εκδηλώσεις της Ναυμαχίας (το 2017 και ’18) με χρήματα Ευρωπαϊκά. Τα χρήματα αυτά είναι για εμάς πολύτιμα, ειδικά στις σημερινές οικονομικά δύσκολες περιόδους. Να σημειώσω ότι τα έξοδα των ταξιδιών γίνονται από την τσέπη μας και δεν επιβαρύνεται ο Δήμος μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό Χρήστο Σαλαμούρα για την πολύτιμη βοήθειά του στις υψηλού επιπέδου συζητήσεις που έγιναν.

Του Γιάννη Ράπτη

Related Articles

Back to top button
Close
Close