ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Καρέ Καρέ η ψυχρή…εισβολή στην Ναυπακτία και την Δυτική Ελλάδα – Αναλυτικές τοπικές προγνώσεις για τον καιρό των επόμενων ημερών

Κατακόρυφη πτώση αναμένεται να σημειώσει ο υδράργυρος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ήδη από αύριο,Τετάρτη αρχής γενομένης από τα Βορειοανατολικά τμήματά της.Την πτώση αυτή θα την συνοδεύσουν και χιονοπτώσεις οι οποίες θα απασχολήσουν και αρκετά πεδινά τμήματα της βόρειας και ανατολικής χώρας.

Περιληπτική Ανάλυση Της Κυκλοφορίας:Αιτία για την επικείμενη σοβαρή αυτή μεταβολή θα είναι ένα εκτενές ridge (πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων) το οποίο ανυψώνεται συνεχώς από την Κεντρική Ευρώπη προς την Σκανδιναβική Χερσόνησο.Αυτό θα είναι εκείνο το οποίο θα συμβάλλει στο να υπάρξει φραγή στην επιμένουσα,τον τελευταίο καιρό, ισχυρή ατλαντική ροή-δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών στον βόρειο ατλαντικό και κίνησή τους προς την Σκανδιναβία- και στο να ”σπάσει” επίσης ο πολικός στρόβιλος ,ο οποίος διατηρούνταν επί πολύ συμπαγής και ακλόνητος.Έτσι αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα εξαναγκαστούν σε τάχιστη κίνηση προς την δυτική Ασία,τα Βαλκάνια και ως εκ τούτου και στην χώρα μας με διεύθυνση Βορειοανατολική-Νοτιοδυτική.

Όσον αφορά το υπόλοιπο της εορταστικής περιόδου,το πιθανότερο σενάριο είναι η πολύ ψυχρή αυτή αέρια μάζα να ανέλθει σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη και να εγκλωβιστεί στο ύψος της Βορειοανατολικής Ευρώπης-Βορειοδυτικής Ρωσίας και ο Αζορικός Αντικυκλώνας να επανέλθει στην φυσική του θέση. Έτσι θα έχουμε καταρχήν επικράτηση ζωνικής κυκλοφορία (κίνηση χαμηλών σε άξονα δύση-ανατολή) και κατά δεύτερον θα ανοίξει η δίοδος,θα γίνει ”επιτρεπτή” δηλαδή η δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών στην Μεσόγειο τα οποία θα φέρουν νοτιάδες και ευεργετικές βροχές στην χώρα μας,αρχής γενομένης από τα δυτικά τμήματα αυτής.

Πρόγνωση για την Δυτική Ελλάδα:

Η ημέρα θα αρχίσει με αίθριο καιρό,όμως σχετικά γρήγορα θα αρχίζουν να εμφανίζονται κάποιες τοπικές νεφώσεις στα Νοτιοδυτικά οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν και θα επεκταθούν στα περισσότερα δυτικά τμήματα.

Από το μεσημεράκι θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές απο τα Νοτιοδυτικά οι οποίες θα απασχολήσουν μέχρι το βράδυ το μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής και βορειοδυτικής Πελοποννήσου,το Νότιο-ενδεχομένως και το Κεντρικό Ιόνιο- και τα Νοτιοδυτικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας.

Μικρότερη η πιθανότητα να βρέξει ως το τέλος της ημέρας στο Βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο.

Οι χιονοπτώσεις αρχικά θα είναι περιορισμένες στα ορεινά τμήματα.
Καθώς θα μπαίνουμε στην 31η Δεκεμβρίου τοπικές βροχές θα απασχολούν σχεδόν το σύνολο των δυτικών για το πρώτο 8αωρο-10ωρο της ημέρας,πιο πρόσκαιρο και μικρότερης έντασης το πέρασμα των φαινομένων θα είναι στην Ήπειρο και στο Βόρειο Ιόνιο.

Τα φαινόμενα μετέπειτα θα περιοριστούν στα νοτιοδυτικά τμήματα και το πιθανότερο είναι να παύσουν για το υπόλοιπο της ημέρας.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε χαμηλό υψόμετρο στην Ήπειρο-κυρίως στα ανατολικά τμήματά της-,όπως επίσης και σε ημιορεινά τμήματα της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Πελοποννήσου >500-600μ.

Λίγο πιο ψηλά στα Νοτιοδυτικά κατά 100 περιπου μέτρα.

Η Πρωτοχρονιά το πιθανότερο είναι να κυλήσει χωρίς κάποια φαινόμενα αλλά με αρκετό κρύο σε όλα τα δυτικά.

Το διάστημα μεταξύ 2-4 Ιανουαρίου ίσως κάνουν την εμφανισή τους αρκετές και ευεργετικές βροχές στα δυτικά τμήματα ,οι οποίες αρχικά λόγω του προϋπάρχοντος κρύου θα μετατραπούν πρόσκαιρα σε χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στην Ήπειρο.

Γρήγορα όμως λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας θα ανεβούν και εκεί τα υψλομετρα χιονόπτωσης.

Υπάρχει η τάση να διατηρηθεί ο καιρός κατά διαστήματα βροχερός και κατά τις τελευταίες ημέρες της εορταστικής περίοδου (6-7 Γενάρη).Είναι όμως νωρίς για να μιλήσουμε λεπτομερώς γι αυτό το διάστημα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση αισθητότατη.

Μπορεί να πιάσουμε αύριο 14-15oC μέγιστες θερμοκρασίες στα πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα των δυτικών,όμως προς το βράδυ ο υδράργυρος θα πέσει κατά 8-10 περίπου βαθμούς.

Η Πέμπτη θα είναι μια αρκετα κρύα ημέρα με τις μέγιστες να μην ξεπερνούν τους 10oC στο σύνολο της δυτικής χώρας.

Αισθητότατο το κρύο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς με ανάλογες θερμοκρασιακές τιμές.

Από το Σάββατο σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει ο υδράργυρος,όμως παρ’όλα αυτά θα είναι ακόμη αρκετά κρύα ημέρα.Από την Κυριακή και μετά θα ανέβει η θερμοκρασία ακόμη περισσότερο και έτσι φαίνεται να επανερχόμαστε στις μέγιστες των 15oC στα πεδινά-παραθαλάσσια.Να σημειωθεί δε ότι την νύχτα και νωρίς το πρωί ο υδράργυρος θα πέφτει πολύ κοντά στο 0 και σε πεδινά τμήματα.Το τελευταίο ισχύει ιδιαίτερα για την Παρασκευή και το Σάββατο το πρωί ,όπου θα έχει προηγηθεί ξαστεριά.

Ελάχιστες θερμοκρασίες πρωΐ Παρασκευής

Όσον αφορά τους ανέμους αυτοί θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί αρκετά ενισχυμένοι σε κανάλια και σε επικλεινείς περιοχές την νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη με ριπές που θα αγγίζουν εκεί πρόσκαιρα τα 7-8bf.

Εξασθένηση αυτών προς το τέλος της Πέμπτης απο ίδιες διευθύνσεις ενώ εξασθενημένοι θα παραμείνουν κατά την διάρκεια της Παρασκευής.

Σταδιακή στροφή αυτών σε νοτιάδες μέσα στο Σάββατο χωρίς να δημιουργήσουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τις εντάσεις τους.

Το πιθανότερο είναι οι νοτιάδες να παραμείνουν και στο μεγαλύτερο διάστημα της ερχόμενης εβδομάδας.

Αυτό είναι κάτι που θα φανεί καλύτερα με το πέρας των επόμενων ημερών.

Διεύθυνση και ένταση ανέμων τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Πέμπτης

Πρόγνωση καιρού Πάτρας:

Η Τετάρτη θα αρχίσει στην πόλη με καλό καιρό,όμως όσο θα βαδίζουμε προς το απόγευμα θα εμφανιστούν κάποιες νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώσουν και θα δώσουν προς το βράδυ ασθενείς βροχές και χιονοπτώσεις στην ορεινή ζώνη του Παναχαϊκού όρους.

Οι πρωτες 6-8 ώρες της Πέμπτης θα κυλήσουν με μουντό καιρό ασθενή φαινόμενα με την μορφή βροχής στην πόλη,ενώ οι χιονοπτώσεις θα κατέλθουν στα 400-500m στο Παναχαϊκό.

Πιο αξιόλογες θα είναι οι χιονοπτώσεις στο ανατολικό Παναχαϊκό (Σελλά-Άνω Καστρίτσι-Πιτίτσα),ενώ στην ανατολική Αχαΐα οι χιονοπτώσεις θα κατέλθουν πρόσκαιρα προς το ξημέρωμα και στα 200m.

Ενδεχομένως αερομεταφερόμενες νιφάδες να κάνουν την εμφάνισή τους κατά 150-200 περίπου μέτρα πιο χαμηλά από τα προαναφερόμενα.

Δεν θα συμβεί όμως κάτι πέρα απ’αυτό για τα χαμηλότερα υψόμετρα.

Το υπόλοιπο της Πέμπτης ο καιρός θα παραμείνει βελτιωμένος με αρκετό όμως κρύο και μέσα στην πόλη.

Βελτιωμένος και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο καιρός με το κρύο να παραμένει αισθητό.

Το Σάββατο ,σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπάρχει κάποια πιθανότητα για φαινόμενα για το πρώτο μισό της ημέρας,ενώ ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά.

Από την Κυριακή και μέχρι το τέλος της εορταστικής περιόδου η τάση δείχνει πως θα εκδηλώνονται βροχές κατά διαστήματα και χιονια στα ορεινότερα τμήματα με τον υδράργυρο να φθάνει ξάνά στα επίπεδα των 15oC.

Να αναφερθεί ότι το πρωί της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου θα πέσει αρκετα η θερμοκρασία και θα αγγίξει το 0 ακόμη και στα προάστεια της πόλης και ότι κατά την διάρκεια της Πέμπτης και της Παρασκευής η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει μέσα στην πόλη τους 10oC.

Όσον αφορά τους ανέμους,αυτοί θα πνέουν ανατολικοί με μέτριες εντάσεις εντός της πόλης.

Ίσως,με τα τελευταία πάντα στοιχεία,αυτοί ενισχυθούν κατά την διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς την Πέμπτη σε επικλινείς περιοχές υπήνεμες στο ανατολικό ρεύμα και στο κανάλι του Ρίου και οι ριπές τους να αγγίξουν τα 6-7bf πρόσκαιρα κάνοντας την αίσθηση του κρύου αρκετά μεγάλη.

Μέσα στην Πέμπτη,κυρίως από το απόγευμα αυτής,θα αρχίζουν να εξασθενούν για να παραμείνουν εξασθενημένοι μέσα στην Παρασκευή.

Στροφή αυτών σε νοτιάδες από το Σάββατο και μετέπειτα χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα με τις εντάσεις τους.

Επιμέλεια πρόγνωσης :Νικόλας Σερέτης-Ρωμανός Πατρών
Για το meteoclub.gr:Nick-Stormlover

Related Articles

Back to top button