Αποκλειστική συνέντευξη του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στο npress.gr

Κύριε Κωνσταντόπουλε, είστε σχεδόν ένα χρόνο βουλευτής, πείτε μας δυο λόγια από την μέχρι τώρα εμπειρία σας. Πως είναι η ζωή στο κοινοβούλιο για έναν νέο βουλευτή.
Πρόκειται για έναν συνεχή αγώνα. Είναι μεγάλη η ευθύνη που αισθάνομαι απέναντι στους συμπολίτες μου για αποφάσεις και ενέργειες που κρίνουν το μέλλον της χώρας και το δικό τους. Σκέφτομαι διαρκώς ποιες είναι οι παρεμβάσεις εκείνες, που θα αναδείξουν προβλήματα που χρειάζονται λύσεις, που θα ανατρέψουν αδιέξοδα και που θα εκκινήσουν έναν διάλογο για τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα. Προσπαθώ να ασκώ ουσιαστικό έλεγχο προς την κυβέρνηση μέσα από τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Προσπαθώ να μεταφέρω, κατά τις τοποθετήσεις μου, τα προβλήματα του Νομού μας στο Κοινοβούλιο και να πιέζω για λύσεις. Να έχω αδιαμεσολάβητη σχέση με τους συμπολίτες μου, να συζητώ συχνά μαζί τους και να ενημερώνομαι για κάθε ζήτημα που αφορά τον Νομό μας και χρειάζεται αντιμετώπιση. Θεωρώ ότι χάρη στην πολύτιμη βοήθεια των Δημοτικών Αρχών του Νομού, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κοινωνικών φορέων, της Εκκλησίας αλλά και όλων των συμπατριωτών μου, έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε και να επιλύσουμε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα. Έτσι λοιπόν θα συνεχίσουμε.
Πως κρίνετε το μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης;
Η Ελλάδα εδώ και μήνες φαίνεται ως «ακυβέρνητη πολιτεία». Ο κ. Τσίπρας με τις ιδεοληψίες και τους ερασιτεχνισμούς σε κρίσιμα πεδία πολιτικής κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Χωρίς εθνική στρατηγική, χωρίς σχέδιο και χωρίς όραμα, οδήγησε την οικονομία πίσω στην ύφεση. Οι τριπλές κάλπες, η φυγή καταθέσεων, η τραπεζική αργία, τα capital controls, οι αξιοθρήνητες απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, η κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, η σκούπα στα ταμεία όλων των φορέων του Δημοσίου, η εσπευσμένη και με απαράδεκτους όρους ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο καθεστώς προστασίας της Α’ κατοικίας, αποτελούν μερικά από τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης του «πρώτη φορά Αριστερά». Ο δε λογαριασμός της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βαρύς για τους πολίτες, καθώς το ΑΕΠ θα είναι κατά 8,7 δις ευρώ μικρότερο των προβλέψεων και κατά 2 δις ευρώ μικρότερο από το ΑΕΠ του 2014, τη στιγμή που οι στόχοι για τα φορολογικά έσοδα έπεσαν έξω κατά 4,2 δις ευρώ, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξάνονται κατά 58%. Εύχομαι το επόμενο διάστημα να επικρατήσει η λογική και η σύνεση και να παρουσιαστεί ένα σχέδιο διακυβέρνησης που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Πιστεύετε πως εάν η κυβέρνηση είχε μια διαφορετική αντιπολιτευτική τακτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και στις επόμενες κυβερνήσεις, θα είχε διαφορετική αντιμετώπιση από σας σήμερα; Θέλω να πω, είναι εκδικητική η επίθεση σας στην κυβέρνηση;
Η σημερινή κυβέρνηση του «ναι σε όλα» προς τους δανειστές είναι η ίδια του «όχι σε όλα» ως Αντιπολίτευση. Η κριτική μας σ’ αυτό το σημείο εδράζεται. Το ΠΑΣΟΚ ασκεί γόνιμη αντιπολίτευση. Μπροστά στο συμφέρον του Ελληνικού λαού και το μέλλον της πατρίδας μας, μικροπολιτικοί και μικροκομματικοί χειρισμοί δε χωρούν. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν μια προσπάθεια να τεθούν κάποιες κόκκινες γραμμές, να συγκροτηθεί ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα πορεύονταν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δυστυχώς, δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε στόχους. Κάθε απόφασή της και κάθε νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή χαρακτηρίζεται από προχειρότητα. Το χειρότερο όμως είναι ότι ο Πρωθυπουργός, παρά τα όσα λέει και παρά την κρίσιμη συγκυρία, δεν φαίνεται να επιθυμεί τη συναίνεση μεταξύ των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Οι πραγματικές του προθέσεις αποκαλύπτονται από το γεγονός, ότι ενώ όλες οι αποφάσεις για τα μείζονα εθνικά ζητήματα έχουν ληφθεί, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να εκβιάσει τη συναίνεση. Το καλοκαίρι, ξέρετε, είχε 220 βουλευτές να τον στηρίζουν, όλους τους κοινωνικούς εταίρους και θετική την κοινή γνώμη, αποφάσισε να πάει σε εκλογές και την ίδια ημέρα των αποτελεσμάτων να επιλέξει τον κυβερνητικό του εταίρο, με αποτέλεσμα να σχηματίσει ακριβώς την ίδια κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία. Φέρει αποκλειστικά την ευθύνη των εξελίξεων.
Πως γίνεται να κάνετε τόσο σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ενώ ακολουθεί την δική σας Μνημονιακή πολιτική; Φαντάζομαι πως αν συνέχιζε στην αντιμνημονιακή λογική που είχε ως αντιπολίτευση θα είχατε τεράστιες πολιτικές διαφορές. Τώρα όμως γιατί;
Ο διαχωρισμός σε Μνημονιακούς και Αντιμνημονιακούς ήταν ένα πλαστό δίλημμα το οποίο κατασκεύασε ο ΣΥΡΙΖΑ και εκ των πραγμάτων δεν έχει νόημα να αναφέρεται πια στο δημόσιο διάλογο. Δυστυχώς, επένδυσαν στη σύγκρουση, στιγμάτισαν το πολιτικό σύστημα με τις κατηγορίες που εξαπέλυαν προεκλογικά εναντίον όλων των άλλων κομμάτων και εξέθρεψαν πολύ μεγάλες προσδοκίες μέσα από μια ακατάσχετη δημαγωγία. Αυτά όλα τα άφησαν πίσω τους, όταν ήρθαν στην εξουσία και έφεραν με υπογραφή Τσίπρα το τρίτο και σκληρότερο Μνημόνιο. Το δυστύχημα είναι, ότι τότε στο τέλος του 2014, η οικονομία είχε ήδη εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης και έμπαινε σε τροχιά σταθεροποίησης. Αυτά τα σημάδια ήταν οι πρώτες σαφείς ενδείξεις, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις συνεργασίας είχαν καταφέρει να απομακρύνουν μια ακόμη περίοδο ύφεσης. Αλλά αντί να βγούμε από το Μνημόνιο, κινδυνεύσαμε να βγούμε από το ευρώ. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν προσπαθεί να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, για να δημιουργεί αδιέξοδα, να συγκρούεται με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, να προκαλεί την ακόμη μεγαλύτερη επέμβαση των δανειστών στα εσωτερικά της χώρας και να απομακρύνεται από την κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι ήρθαν στην εξουσία ως κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, εμφανίζονται κοινωνικά ανάλγητοι. Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας είχε δώσει 600 εκ. ευρώ ως βοήθημα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τριπλάσιο επίδομα θέρμανσης, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων και ανέργων και είχε πετύχει πλήρη προστασία της Α΄κατοικίας για όλα τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει μόνο 100 εκ. ευρώ για τις ευπαθείς ομάδες, δεν έχει καν εκταμιεύσει την πρώτη δόση για το επίδομα θέρμανσης, έχει μειώσει στο μισό τις δαπάνες υγείας με τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν και τις ψυχιατρικές μονάδες να κλείνουν και πρόσφατα άφησε στον αέρα το 75% των δανειοληπτών αναφορικά με την Α΄κατοικία. Δεν μπορεί επομένως να γίνει κανένας συσχετισμός της πολιτικής μεταξύ της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης. Όσο οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εμφανίζονται ανακόλουθοι με τις προεκλογικές τους εξαγγελίες και απρόθυμοι να υλοποιήσουν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, τόσο η κριτική μας προς την κυβέρνηση θα σκληραίνει.
Πιστεύετε πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την θητεία της; Οι 153 βουλευτές είναι αρκετοί με τόσα δύσκολα μέτρα που έρχονται;
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει συνηθίσει να προσφεύγει σε εκλογές για να μεταβιβάζει τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας, αδιαφορώντας για το συμφέρον της πατρίδας και του λαού. Επομένως, μετά από δυο φορές εθνικών εκλογών και μετά από το ακατανόητο δημοψήφισμα, όλα είναι πιθανά. Τα μέτρα που έρχονται είναι πολύ σκληρά χωρίς να υπάρχουν ταυτόχρονα άλλες πολιτικές να αντισταθμίζουν το κοινωνικό βάρος. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, γνωρίζουν πολύ καλά τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν και έφεραν. Οφείλουν λοιπόν να την υλοποιήσουν.
Ποια η γνώμη σας για μια οικουμενική κυβέρνηση; Είστε έτοιμοι να συμμετάσχετε σε μια οικουμενική κυβέρνηση συνεργασίας;
Για να δημιουργηθεί συμπαράταξη κάθε μορφής χρειάζεται πολιτικό πλαίσιο, συμβατότητα και διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος μεταξύ πιθανών εταίρων. Στην παρούσα φάση η εθνική συνεννόηση επιβάλλεται. Οτιδήποτε την υπηρετεί πρέπει να τεθεί σε διάλογο.
Μη ξεχνάτε ότι εκείνοι που έσκιζαν τα μνημόνια -και εννοώ τον κ. Σαμαρά με τα Τρία Ζάππεια και τα 18 ισοδύναμα- και εκείνοι που διέγραφαν το χρέος με ένα άρθρο και ένα νόμο – και εννοώ τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης – είναι οι ίδιοι που μετά την αντιμνημονιακή τους περιπέτεια ακολούθησαν το δρόμο της εθνικής στρατηγικής που χάραξε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ που από το 2009 μόνο του ως Κυβέρνηση σήκωσε το βάρος της ευθύνης για να μείνει η χώρα όρθια και πλήρωσε αδίκως γι’αυτό. Ας ειπωθεί επιτέλους η αλήθεια! Χρειάζεται σύμπνοια και ομοψυχία για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Λαϊκισμός και αλαζονεία δεν έχουν θέση.
Το σημαντικό δεν είναι μια διακομματική κατανομή αξιωμάτων και θέσεων, αλλά η εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα των Ελλήνων. Οι πολίτες περιμένουν να δουν από την Κυβέρνηση ενέργειες για την ανάκαμψη της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και μια πιο δίκαιη φορολογική και ασφαλιστική πολιτική. Η διαχείριση των «κόκκινων δανείων», των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων και των αγροτικών ενισχύσεων είναι μερικά από τα καθημερινά τους προβλήματα. Σ’ αυτά οφείλουμε να δώσουμε λύσεις.
Πιστεύετε πως υπάρχει περίπτωση να ενωθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς; Βλέπετε πιθανότητα συνεργασίας με το ΚΙΝΗΜΑ του Γιώργου Παπανδρέου;
Η Κεντροαριστερά δεν είναι μια απλή υπόθεση συγκόλλησης πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων. Γι’ αυτό και όσες φορές έγινε με τέτοιους όρους το εγχείρημα, απέτυχε. Σήμερα όμως, αναλογιζόμενοι την κρίση, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και το αβέβαιο κοινωνικό περιβάλλον, είναι πολύ σημαντικό το ότι οι προσπάθειες ανασύνταξης του χώρου της Κεντροαριστεράς στέφονται με επιτυχία. Αυτό αποδείχθηκε τόσο στις Ευρωεκλογές με την ΕΛΙΑ, όσο και στις εθνικές εκλογές με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Το στοίχημά μας είναι η μεγάλη Κεντροαριστερά ως η προοδευτική απάντηση στη συντηρητική Ευρώπη και σε όσα σήμερα βιώνει η πατρίδα μας, φέρνοντας λύσεις, προοπτική και όραμα στον τόπο και τους πολίτες, ώστε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Γι’αυτό και το κάλεσμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ανοικτό και η πρόσκληση αφορά όλα τα κόμματα, κινήσεις και προσωπικότητες που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ χωρίς ηγεμονισμούς αλλά με σαφή ιστορικότητα στο χώρο, ήταν και παραμένει ο μεγάλος πυλώνας αυτής της προσπάθειας.
Σε ότι αφορά το ΚΙΝΗΜΑ, το κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ διά της προέδρου του κας Φώφης Γεννηματά είναι ξεκάθαρο: να γυρίσουν σπίτι τους. Η πρόσκληση αυτή αφορά στελέχη, μέλη και ψηφοφόρους. Κάθε στέλεχος οφείλει να πάρει την απόφασή του υπεύθυνα και κάνοντας την αυτοκριτική του, να συμβάλλει με τη συμμετοχή του και τη στήριξή του στο νέο ξεκίνημα.