ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Χριστουγεννιάτικο χοιρινό μπούτι στον φούρνο

Τα Χριστούγεννα, η παράδοση των Ελλήνων προστάζει γαλοπούλα. Οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί όμως, εκτός από γαλοπούλα εντάσσουν στο εορταστικό τους δείπνο, κάτι ακόμα καλύτερο και αυτό είναι το χοιρινό μπούτι, γνωστό και ως ham. Πώς μπορούμε να φτιάξουμε όμως, το πιο νόστιμο ham;

Συστατικά
  • 2,5 kg χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκαλο
  • 1 κιλό πατάτες baby, βρασμένες
  • 2 λεμόνια
  • 10 κλ. φρέσκο θυμάρι
  • 20 γρ. ελαιόλαδο

Για την μαρινάδα

  • 50 γρ. μουστάρδα καυτερή
  • 50 γρ. μέλι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • πιπέρι
  • 3 Maggi κύβους λαχανικών

Για το γλάσο

  • 125 γρ. μέλι
  • 50 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Χτυπάμε στο μούλτι την μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το ξύσμα, μπόλικο πιπέρι, τους κύβους λαχανικών και αφήνουμε στην άκρη.
  • Στον πάγκο εργασίας μας απλώνουμε το μπούτι από την «κακή» πλευρά. Κόβουμε στην μέση(το ανοίγουμε) όχι μέχρι το τέρμα σαν να θέλουμε να σχηματίσουμε έναν φάκελο. Χαράσσουμε το κρέας για να ρουφήξει την μαρινάδα μας.
  • Ρίχνουμε την μαρινάδα μέσα στην τσέπη που σχηματίσαμε και φροντίζουμε να πάει παντού. Ότι μείνει μπορούμε να το αλείψουμε εξωτερικά.
  • Με έναν σπάγκο δένουμε το κρέας μας περιμετρικά σε αρκετά σημεία ώστε να μείνει σταθερό κατά το ψήσιμο και να έχει ωραίο σχήμα.
  • Τοποθετούμε το κρέας μας σε ένα ταψάκι που σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  • Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αφήσουμε το κρέας μας να μαριναριστεί στο ψυγείο μέχρι και 24 ώρες.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 3 ώρες.
  • Λίγο πριν τις 3 ώρες ετοιμάζουμε τις πατάτες και το γλάσο μας.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι να καίει σε μέτρια φωτιά.
  • Πατάμε ελαφρά με το χέρι μας τις ήδη βρασμένες πατάτες και τις προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε ώστε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, σβήνουμε με τον χυμό από τα λεμόνια και αφαιρούμε από την φωτιά.
  • Βγάζουμε το χοιρινό από τον φούρνο, αφαιρούμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι με την μαύρη ζάχαρη, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό στα 800 Watt.
  • Βγάζουμε την μεμβράνη από το γλάσο και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Κόβουμε τον σπάγκο από το χοιρινό μας, χαράσσουμε με ένα μαχαιράκι και περιχύνουμε με το γλάσο.
  • Τοποθετούμε ξανά στον φούρνο στους 200° C στον αέρα για 20-25 λεπτά.
  • Σερβίρουμε περιχύνοντας με το ζουμί που έχει μείνει μέσα στο ταψί μας.

Clock dfcc0e208d138d9bd767c6f1f85dfe28624afa0652c24ad00a1a457ca3ec6e0d

3 ώρες
Χρόνος Εκτέλεσης

Shares 5606bf075942176c08f602bcfddfb1eae4f9ffc25749ab7454da85f803864740

8-10
Μερίδα/ες

Difficulty ff7c9d703c99daf2ec2af59a591ebe31b6bd74796afe6167236e1316b56ed4a6

1-2
Βαθμός Δυσκολίας
Πηγή: akispetretzikis.com

Related Articles

Back to top button
Close
Close