Καλλιθέα

Ανατροπή στην Καλλιθέα! 10 μονάδες μπροστά ο Ασκούνης από Κάρναβο – Πόσοι ψηφίζουν Πατούλη

Ποσοστό λίγο χαμηλότερο από αυτό του 2019 (37,2%) φαίνεται να μπορεί να συγκεντρώσει το Νότιο Τομέα ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από το β΄ μέρος της δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr, που διεξήχθη από 5 έως 14 Μαΐου 2023 σε 1890 πολίτες, εκ των οποίων τα 1410 με την online έρευνα και τα 480 με την τηλεφωνική έρευνα.

Αναφορικά με τους δήμους:

  • Η γενικότερη εικόνα είναι μάλλον μέτρια με το 28% να ζητά επανεκλογή των νυν δημάρχων και το 47% το αντίθετο.
  • Ωστόσο στους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού -Αργυρούπολης η εικόνα είναι καλή για τους νυν δημάρχους με το 45% να ζητά επανεκλογή τους.
  • Χειρότερη είναι η εικόνα στους δήμους Νέας Σμύρνης, όπου ο νυν δήμαρχος Στ. Τζουλάκης δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, Ηλιούπολης και Καλλιθέας (το μεγαλύτερο δήμο της περιοχής), όπου έχουμε ανατροπή: Ο νυν δήμαρχος Δ. Κάρναβος στον α΄ γύρο βρίσκεται 10 μονάδες πίσω από τον πρώην δήμαρχο Κ. Ασκούνη, (39 έναντι 29%), διαφορά που διευρύνεται στον β΄ σε 20% (52 έναντι 32%).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του aftodioikisi.gr για Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές στον Νότιο Τομέα Αθήνας

Μάιος 2023 (β΄ μέρος)

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις


Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών της Δυτικής Αττικής από τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές τους, καθώς και στην καταγραφή των προτεραιοτήτων τοπικής πολιτικής των πολιτών στο επίπεδο των δήμων. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε σε ποσοστό περίπου 75% διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου και προώθησης από την ερευνητική ομάδα σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, και σε ποσοστό περίπου 25% τηλεφωνικώς με ποσοστώσεις δήμων ώστε να συμπληρωθούν δείγματα τουλάχιστον 300 ατόμων για καθένα από τους δήμους που ερευνήθηκαν. Για τη διαδικτυακή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα εννέα ημερών, από 5 έως 14 Μαΐου 2023. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 13-14 Μαΐου 2023.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1890 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 1410 με την online έρευνα και τα 480 με την τηλεφωνική έρευνα. Το δείγμα δεν δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσης του δείγματος της online έρευνας με χρήση δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling). Στο δείγμα εντοπίζονται μικρές ασυμμετρίες ως προς το επίπεδο μόρφωσης και την ηλικία των ερωτηθέντων, με τους περισσότερο μορφωμένους και τους ηλικίας 35-54 ετών πολίτες να είναι πιο πολλοί στο δείγμα σε σύγκριση με την αναλογία τους στον πληθυσμό. Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Ικανοποίηση και προοπτική επανεκλογής Περιφερειάρχη Αττικής

Η έρευνα κατέγραψε επίσης τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στο ερώτημα της ικανοποίησης από το έργο του σημερινού Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη. Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι φτάνει μόλις στο 19%, ενώ μερικώς ικανοποιημένοι δηλώνουν το 27% του δείγματος (βλ. Πίνακα 1). Σημειώνεται ότι το ποσοστό που έλαβε ο κ. Πατούλης στις εκλογές του 2019 στον Νότιο Τομέα ήταν το κοντινότερο στο τελικό ποσοστό που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών από όλες τις περιφέρειες της Αττικής (37%), ένα ποσοστό στο οποίο αθροίζουν τα ποσοστά των «πολύ ικανοποιημένων» και τα 2/3 των «λίγο ικανοποιημένων» στην παρούσα έρευνα.

Πίνακας 1. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο του σημερινού Περιφερειάρχη Αττικής;
Πολύ19
Λίγο27
Καθόλου52
ΔΞ/ΔΑ2

Ο δείκτης ικανοποίησης μεταφράζεται και σε αντίστοιχη εκτίμηση για την αξία επανεκλογής του κ. Πατούλη. Όπως αποτυπώνεται και στον Πίνακα 2, μόνο το 20% των ερωτηθέντων δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι ο κ. Πατούλης θα πρέπει να επανεκλεγεί, ενώ το 56% αυτών δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί και το 22% επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν. Συμπεραίνεται ότι στο σύνολο του δείγματος ο κ. Πατούλης δύναται να συγκεντρώσει αθροιστικά ένα ποσοστό της τάξης του 30-35% (όσων είναι σίγουροι ότι πρέπει να επανεκλεγεί και όσων δεν δηλώνουν ευθέως ότι δεν πρέπει να εκλεγεί), ποσοστό ελάχιστα χαμηλότερο αυτού αυτό που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2019 και το οποίο τον οδήγησε στον δεύτερο γύρο. Με δεδομένο ότι οι σίγουροι ψηφοφόροι του ωστόσο είναι μόνο οι μισοί από αυτούς, η πιθανότητα εκλογής του μοιάζει απολύτως εξαρτημένη από τις επιδόσεις των συνυποψηφίων του. Αναφορικά με τους ψηφοφόρους των κομμάτων, ο κ. Πατούλης κερδίζει την υποστήριξη του 44% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019, ενώ το 27% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνουν ευθέως ότι δεν θα πρέπει να επανεκλεγεί (βλ. Πίνακα 3). Όπως είναι αναμενόμενο, τα ποσοστά στήριξης της προοπτικής επανεκλογής του κ. Πατούλη μεταξύ εκείνων που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ το 2019 είναι πολύ χαμηλότερα

Πίνακας 2. Πιστεύετε ότι ο σημερινός Περιφερειάρχης Αττικής θα πρέπει να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές;
Σίγουρα ναι20
Δεν είμαι σίγουρος/η22
Σίγουρα όχι56
ΔΞ/ΔΑ2
Πίνακας 3. Επανεκλογή Περιφερειάρχη Αττικής και ψήφος στις βουλευτικές εκλογές του 2019
ΝΔΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ
Σίγουρα ναι4458
Δεν είμαι σίγουρος/η281923
Σίγουρα όχι277468
ΔΞ/ΔΑ121

Ικανοποίηση από τα πεπραγμένα των σημερινών δημοτικών διοικήσεων[1]

Ο βασικός δείκτης ικανοποίησης από την καθημερινότητα των πολιτών στους δήμους του Νοτίου Τομέα Αθήνας αποτυπώνεται σχετικά χαμηλός. Περισσότεροι από δύο στους πέντε ερωτώμενους θεωρούν πως η γεωγραφική τους περιοχή έχει βιώσει μια γενικότερη επιδείνωση την τελευταία τετραετία, ενώ μόνο το 27% δηλώνουν πως η περιοχή στην οποία διαμένουν έχει βιώσει βελτίωση. Σημειώνεται πάντως ότι το ποσοστό ερωτηθέντων που απάντησαν ότι η εικόνα της περιοχής τους βελτιώθηκε ήταν αρκετά χαμηλότερο (<15%) στους τρεις δήμους του Νοτίου Τομέα στους οποίους εστίασε η έρευνα (Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη).

Πίνακας 8. Θα λέγατε ότι συνολικά η εικόνα στον Δήμο σας είναι καλύτερη ή χειρότερη σήμερα σε σύγκριση με αυτήν πριν από τέσσερα χρόνια;
Καλύτερη27
Η ίδια30
Χειρότερη41
ΔΞ/ΔΑ2

Η σχετικά χαμηλή ικανοποίηση από την καθημερινότητα στην περιοχή κατοικίας μεταφράζεται σε αντίστοιχα σχετικά χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης από το έργο του εκάστοτε Δημάρχου. Το 38% του δείγματος δήλωσαν «καθόλου ικανοποιημένοι», ενώ μόνο το 26% δήλωσαν «πολύ ικανοποιημένοι» από το έργο της δημοτικής τους αρχής (βλ. Πίνακα 9). Πάντως, συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα σε άλλες μετρήσεις του aftodioikisi.gr σε άλλες περιοχές της Αττικής, τα ποσοστά ικανοποίησης από το έργο των δημάρχων του Νοτίου Τομέα είναι υψηλότερα. Η σχετικά βελτιωμένη εικόνα πάντως δεν αφορά τους τρεις υπό μελέτη δήμους (Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης), όπου τα ποσοστά των «πολύ ικανοποιημένων» πολιτών δεν ξεπερνούν το 15% (βλ. Πίνακα 9α).

Πίνακας 9. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο του σημερινού Δημάρχου σας;
Πολύ26
Λίγο32
Καθόλου38
ΔΞ/ΔΑ4
Πίνακας 9α. Ικανοποίηση από το έργου των Δημάρχων Νοτίου Τομέα Αθήνας
ΠολύΛίγοΚαθόλουΔΞ/ΔΑ
Ηλιούπολης1042480
Καλλιθέας1339480
Νέας Σμύρνης9

Η μάλλον μέτρια ικανοποίηση από το έργο του μέσου Δημάρχου του Νοτίου Τομέα Αθήνας μεταφράζεται σε περιορισμένη -κατά μέσο όρο- στήριξη της άποψης ότι ο σημερινός Δήμαρχος πρέπει να επανεκλεγεί. Στο σύνολο του δείγματος, την άποψη αυτή μοιράζεται το 28% των ερωτηθέντων, ενώ κατά της επανεκλογής του Δημάρχου τάσσονται το 47% των ερωτηθέντων. Υπογραμμίζεται και πάλι ότι η ενδεικτική εικόνα από τα μικρά ωστόσο δείγματα των δήμων Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης είναι διαφορετική, καθώς άνω του 45% του δείγματος δηλώνουν ότι ο σημερινός κάτοχος του αξιώματος θα πρέπει να επανεκλεγεί. Ωστόσο, στους τρεις δήμους που διερευνήθηκαν, καταγράφεται πολύ χαμηλό ποσοστό δυνητικά θετικών έναντι του ενδεχομένου επανεκλογής των σημερινών δημάρχων (βλ. Πίνακα 10α). Τα ποσοστά εκείνων που επιθυμούν την επανεκλογή των σημερινών δημάρχων μένουν κάτω από το 20% ή και το 10% στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης, όπου ο δήμαρχος Στ. Τζουλάκης δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοις. (βλ. Πίνακα 10α).

Πίνακας 10. Πιστεύετε ότι ο σημερινός Δήμαρχος θα πρέπει να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές;
Σίγουρα ναι28
Δεν είμαι σίγουρος/η22
Σίγουρα όχι47
ΔΞ/ΔΑ3
Πίνακας 10α. Προοπτική επανεκλογής Δημάρχων Νοτίου Τομέα Αθήνας
Σίγουρα ναιΔεν είμαι σίγουροςΣίγουρα όχιΔΞ/ΔΑ
Ηλιούπολης1323622
Καλλιθέας1728550
Νέας Σμύρνης627652

Η συσχέτιση της ικανοποίησης από τις συνθήκες ζωής στο δήμο κατοικίας με την απάντηση στο ερώτημα για την επανεκλογή του εκάστοτε Δημάρχου είναι σχετικά υψηλή για τους δήμους του Νοτίου Τομέα Αθήνας, καθώς τo 85% όσων δηλώνουν προτίμηση στην επανεκλογή είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες, ενώ παραλλήλως περίπου το 80% όσων δηλώνουν ότι ο νυν δήμαρχος δεν πρέπει να επανεκλεγεί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τις συνθήκες. Παραμένει ενδιαφέρον πάντως ότι το 20% εκείνων που επιθυμούν να μην επανεκλεγεί ο Δήμαρχος δηλώνουν ότι η καθημερινότητά τους έχει βελτιωθεί ή τουλάχιστον δεν έχει επιδεινωθεί. Οι συσχετίσεις αυτές είναι ελαφρώς υψηλότερες πάντως από τις αντίστοιχες σε άλλους δήμους της Αττικής, γεγονός που μαρτυρά τη στενότερη σύνδεση της ψήφου με τις επιδόσεις των δημάρχων στον Νότιο Τομέα Αθήνας σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Αττικής. Το κριτήριο του προσώπου είναι ίσως λιγότερο ισχυρό στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία για την επιλογή δημάρχου στις πόλεις του Νοτίου Τομέα Αθήνας.

Πρόθεση ψήφου στον Δήμο Καλλιθέας

Η έρευνα κατέγραψε επίσης την πρόθεση ψήφου στον Δήμο Καλλιθέας, δίνοντας μια υποθετική λίστα τριών υποψηφίων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση μέχρι αυτήν τη στιγμή. Καταγράφηκε σημαντικό προβάδισμα τoυ κ. Ασκούνη (39%) έναντι του κ. Κάρναβου, του σημερινού Δημάρχου Καλλιθέας (29%). Ο κ. Ασκούνης κερδίζει πολύ μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όμως η διαφορά του από τον κ. Κάρναβο δημιουργείται από το γεγονός ότι εμφανίζει διείσδυση και στον χώρο των ψηφοφόρων της ΝΔ (βλ. Πίνακα 11), η οποία και είχε στηρίξει τον τελικώς εκλεγέντα δήμαρχο κ. Κάρναβο. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2019, όταν αναμετρήθηκαν και πάλι οι τρεις συγκεκριμένοι υποψήφιοι, ο κ. Κάρναβος είχε κερδίσει το 42% των ψήφων, ο κ. Ασκούνης το 29% και ο κ. Βακαλόπουλος το 7%, εικόνα που στην παρούσα έρευνα φαίνεται να αναστρέφεται υπέρ του κ. Ασκούνη, εικόνα συμβατή με τα σχετικά χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης που εντοπίστηκαν για την περίπτωση της Καλλιθέας στην προηγούμενη ενότητα των ευρημάτων.

Πίνακας 11. Σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι για τον Δήμο Καλλιθέας οι παρακάτω υποψήφιοι, εσείς ποιον θα επιλέγατε;
ΣΥΝΟΛΟΝΔ 2019ΣΥΡΙΖΑ 2019ΠΑΣΟΚ 2019
ΑΣΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ39307080
ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ125100
ΚΑΡΝΑΒΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ2943720
Κανέναν από τους παραπάνω161980
ΔΞ/ΔΑ4350

Σε ερώτηση που τέθηκε για την περίπτωση που στον δεύτερο γύρο των εκλογών βρεθούν οι κ.κ. Ασκούνης και Κάρναβος, ο κ. Ασκούνης συγκέντρωσε άνω του 50% των ψήφων με το 12% να επιμένουν ότι δεν θα επέλεγαν κανέναν από τους δύο. Σύμφωνα με την έρευνα, τα 4/5 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θα στήριζαν τον κ. Ασκούνη, ενώ οι ψηφοφόροι της ΝΔ θα διχάζονταν μεταξύ των δύο επιλογών (βλ. Πίνακα 12).

Πίνακας 12. Σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι για τον Δήμο Καλλιθέα στον δεύτερο γύρο οι κ.κ. Κάρναβος και ο κ. Ασκούνης εσείς ποιον θα επιλέγατε;
ΣΥΝΟΛΟΝΔ 2019ΣΥΡΙΖΑ 2019ΠΑΣΟΚ 2019
ΑΣΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ52408080
ΚΑΡΝΑΒΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ32482020
Κανέναν από τους παραπάνω121000
ΔΞ/ΔΑ4200
[1] Σημειώνεται ότι στις καταγραφές που αφορούν το σύνολο των δήμων της περιφέρειας, χρησιμοποιήθηκε μόνο το δείγμα της διαδικτυακής έρευνας ώστε να μην επηρεαστεί το δείγμα από την ισοστάθμιση των δειγμάτων ανά δήμο στα 300 άτομα που προέκυψε μετά την προσθήκη και του δείγματος της τηλεφωνικής έρευνας.

Related Articles

Back to top button