ΥΓΕΙΑ

Τα γυρνάει η Αγαπιδάκη μετά την επίθεση Γιαννακόπουλου – Χωρίς συνταγή γιατρού θα δίνεται τελικά το εμβόλιο γρίπης

Σε αναδίπλωση προχωρά το υπουργείο Υγείας αναφορικά με την εγκύκλιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις του φαρμακευτικού κλάδου, με πιο ηχηρή την παρέμβαση του προέδρου της ΒΙΑΝΕΞ Δημήτρη Γιαννακόπουλου, με ευθείες απειλές προς την αναπληρωτή υπουργό κα Αγαπιδάκη.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ζήτησαν, μεταξύ άλλων, από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, να επαναφέρει την περσινή διάταξη, με βάση την οποία οι πολίτες λάμβαναν το αντιγριπικό εμβόλιο απευθείας από τα φαρμακεία και καταχωρούνταν στην ειδική πλατφόρμα του Μητρώου Εμβολιασμών απευθείας από τους φαρμακοποιούς, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη επίσκεψη σε γιατρό και προσκόμιση ιατρικής συνταγής.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Όπως έγινε χθες γνωστό, για πρώτη φορά φέτος θα κυκλοφορήσουν και δύο νέα ανοσοενισχυμένα εμβόλια που θα διατίθενται αποκλειστικά για τους άνω των 60 ετών. Συνολικά φέτος θα διατεθούν έξι αντιγριπικά εμβόλια.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρει ότι τα δοκιμασμένα εμβόλια, τα οποία είναι και χαμηλότερα σε κόστος, θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται απευθείας από τους φαρμακοποιούς, άνευ ιατρικής συνταγής. Ωστόσο, τα νέα ενισχυμένα εμβόλια (έως 4 φορές ακριβότερα) θα είναι υποχρεωτικό -τόσο για ιατρικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους- να δίνονται αποκλειστικά με συνταγή γιατρού.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη μη υποχρέωση συνταγογράφησης για τα αντιγριπικά -που ίσχυσε εκτάκτως πέρυσι λόγω πανδημίας- προσφέροντας φέτος εμβόλια σε πολλαπλάσια τιμή. Το υπουργείο Υγείας αντιλήφθηκε εγκαίρως την προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους, και γι’ αυτό τον λόγο επανέφερε τη συνταγογράφηση μόνο για τα πιο ακριβά, νέα εμβόλια. 

Related Articles

Back to top button