ΥΓΕΙΑ

Στεφανιαία νόσος – Μια απλή προσέγγιση

Θα ξεκινήσω το άρθρο με μία ιστορία που ιδιαίτερα στα Ελληνικά σπίτια έχει διαδραματιστεί σε μεγάλο ποσοστό. Ο ασθενής πηγαίνει στον Καρδιολόγο λόγω κάποιων συμπτωμάτων που αισθάνεται τον τελευταίο καιρό , ο Καρδιολόγος διενεργεί όλες τις απαραίτητες κλινικές και απεικονιστικές εξετάσεις οι οποίες “κάτι ̈ δείχνουν και τελικά καταλήγει στο κρεβάτι του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.

Γράφει για το npress.gr ο Γιάννης Παραλίκας*

Γίνεται η στεφανιογραφία, ο Ιατρός ενημερώνει ότι η συγκεκριμμένη περίπτωση δεν “παίρνει μπαλονάκι” και εν συνεχεία δίνοντας το δισκάκι της στεφανιογραφίας στην οικογένεια τους παραπέμπει σε Καρδιοχειρουργό.
Και εκεί αρχίζει μία πορεία ανηφορική που εμπλέκει τον ασθενή και την οικογένεια του. Συνήθως αρχίζει με ερωτήσεις σε φιλικά και συγγενικά πρόσωπα που κάποιος έκανε “μπαι πας” κάποια στιγμή, οπότε εμπλέκεται η προσωπική εμπερία του καθενός. Ακολουθούν οι ερωτήσεις για πιθανό γνωστό Ιατρό-Καρδιοχειρουργό που κάποιος φίλος ή συγγενής από κάπου θα γνωρίζει. Λαμβάνονται διάφορες γνώμες και τελικά και η οριστική απόφαση για την διενέργεια του χειρουργείου χωρίς ωστόσο από νωρίτερα να έχουν ξεκαθαριστεί αρκετά σημεία απορίας του ασθενούς αλλά και της οικογένειάς του.
Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να αποσαφηνίσουμε με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο τις οποιεσδήποτε ερωτήσεις υπάρχουν όσον αφορά την στεφανιαία νόσο και την αντιμετώπισή της.
Ας αρχίσουμε λοιπόν με το τι εννοούμε όταν λέμε στεφανιαία νόσος. Απλά εννοούμε ότι το αίμα που πηγαίνει στην καρδιά παρεμποδίζεται λόγω του γεγονότος ότι οι αρτηρίες μέσα στις οποίες “ταξιδεύει” είναι φραγμένες. Όσο πιο φραγμένες είναι τόσο πιο βαριά είναι η στεφανιαία νόσος και επομένως τα συμπτώματα. Όταν το αίμα είναι πολύ λίγο και η καρδιά χρειάζεται πολύ περισσότερο για να λειτουργήσει (όπως π.χ. σε καταστάσεις κόπωσης) τότε μπορεί ο ασθενής να οδηγηθεί σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Η στεφανιαία νόσος ποικίλλει σε βαρύτητα. Οι πιο ελαφρές περιπτώσεις συνήθως αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή,ενώ οι βαρύτερες απαιτούν χειρουργική παρέμβαση. Τα συμπτώματα της νόσου επίσης κάποιες φορές δεν είναι ειδικά, ενώ άλλες φορές θορυβούν τον ασθενή ο οποίος οδεύει απευθείας στο νοσοκομείο.
Επομένως τα διάφορα “ενοχλήματα ̈δεν τα αγνοούμε και απευθυνόμαστε στον γιατρό μας για περαιτέρω διερεύνηση.
Αν κατά την μετά το πέρας των διαγνωστικών εξετάσεων ληφθεί η απόφαση για χειρουργική παρέμβαση καλό είναι να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα που την αφορούν και αυτό είναι το διακύβευμα αυτού του άρθρου. Να λυθούν απορίες όσο το δυνατόν περισσότερες.
Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι μία τέτοια χειρουργική επέμβαση στον αιώνα που ζούμε αποτελεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, επέμβαση “ρουτίνας”. Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια υπάρχει η εμπειρία και η τεχνολογία για να διενεργηθεί αυτή η επέμβαση με ασφάλεια. Για παράδειγμα όταν ξεκίνησαν οι επεμβάσεις αυτές για να ολοκληρωθούν απαιτούσαν πολλές ώρες. Στη σημερινή εποχή διενεργούνται σε πολύ λιγότερες. Αυτό είναι βασικό για την έκβαση της πορείας του ασθενούς.
Το επόμενο κομμάτι που αποτελεί βασικό ερώτημα είναι τα μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα λαμβάνονται αποκλειστικά από τον ασθενή και διακρίνονται σε αρτηριακά και φλεβικά. Το ποια μοσχεύματα θα χρησιμοποιηθούν εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και από την κρίση του χειρουργού κατά περίπτωση.
Η μετεγχειρητική πορεία αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κομμάτι μιας καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Είναι ουσιώδες να θυμόμαστε ότι η Καρδιοχειρουργική επέμβαση γίνεται για να κάνουμε τον ασθενή καλύτερα από ότι ήταν πριν το χειρουργείο. Επομένως δεν τον απομονώνουμε από το περιβάλλον και φροντίζουμε να ζει μια φυσιολογική ζωή. Οπωσδήποτε χρειάζεται προσοχή κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο αλλά μέσα σε λογικά πλαίσια, με απώτερο σκοπό ο ασθενής να επανέλθει σταδιακά στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ολοκληρώνοντας αυτό το σύντομο άρθρο θα ήθελα να καταλήξω στο εξής: Μία Καρδιοχειρουργική επέμβαση αποτελεί μία “αναστάτωση” σε μία οικογένεια. Και είναι η φύση

της πάθησης και της θεραπείας που γίνεται αυτό. Η καρδιά είναι το όργανο που μας κρατάει στη ζωή. Η ιδέα μόνο ότι κάποιος θα χειρουργήσει την καρδιά ενός συγγενή μας, είναι μία πρόκληση για τον ασθενή και τους οικείους του. Όμως με την σωστή ενημέρωση, με την επίλυση των αποριών που γεννιούνται και με την σωστή στρατηγική όλα κυλούν ομαλά προκειμένου ο ασθενής να συνεχίσει να αποτελεί μέρος του κοινωνικού συνόλου μετά από αυτή την “περιπέτεια” της υγείας του.

*Ιωάννης Παραλίκας MD
Καρδιοθωρακοχειρουργός
Επιμελητής Χειρουργικής Κλινικής Καρδιάς-Θώρακος Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close