ΥΓΕΙΑ

Σε έξαρση ιλαρά και στρεπτόκοκκος – Τι να προσέξετε

Γράφει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολογος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Για όλα τα λοιμώδη νοσήματα που έχουν αυξημένη επίπτωση την περίοδο αυτή συνιστάται:

1. Ορθή εμβολιαστική κάλυψη, σύμφωνα με τις ετήσιες συστάσεις των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμών παιδιών/ εφήβων και ενηλίκων της χώρας μας (για παράδειγμα σε ιλαρά, γρίπη, κορονοϊό, διάφορες αιτιολογίες μηνιγγίτιδας).

2. Άμεση συνεργασία με παιδίατρο (ή παθολόγο) σε περίπτωση εμμένουσας συμπτωματολογίας ή επιβάρυνσης της κλινικής εικόνας, γιατί μπορεί να χρήζει χορήγησης θεραπευτικής αγωγής, όπως αντιβίωσης (για παράδειγμα σε στρεπτοκοκκική λοίμωξη).

3. Σε κάθε περίπτωση η σταθερή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής ( όπως προσεκτικό πλύσιμο χεριών,  αποφυγή συγχρωτισμού σε χώρους με αυξημένη πιθανότητα αερογενούς μετάδοσης μέσω του αναπνευστικού- πχ με χρήση μάσκας), συμβάλλει  στην πρόληψη των λοιμωδών αυτών νοσημάτων. 

ΙΟΣ ΙΛΑΡΑΣ

Επιδημιολογία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) (Ιανουάριος 2024), υπάρχει ανησυχητική αύξηση που απαιτεί επείγουσα συλλογική δράση. Το 2022 καταγράφηκαν 941 κρούσματα ιλαράς σε 41 χώρες στην Ευρώπη και σε περιοχές της κεντρικής Ασίας. Το 2023, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 42.200 (αύξηση 45 φορές). Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν και πέντε θάνατοι λόγω ιλαράς αναφέρθηκαν από δύο χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ.

Ποιοι είναι σε κίνδυνο

Όλοι κινδυνεύουν από τον ιό της ιλαράς εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί με 2 δόσεις, αλλά κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών, έγκυες γυναίκες και άτομα με ανοσοκαταστολή. Εκτός από τον πυρετό, την καταρροή και το εξάνθημα, σπάνιες βαριές επιπλοκές είναι η πνευμονία και η εγκεφαλίτιδα, ενώ 1 – 3 παιδιά στα 1000 που νοσούν, χάνουν τη ζωή τους.

Αντιμετώπιση

Για την προστασία από την ιλαρά, οι χώρες πρέπει να επιτύχουν ποσοστό κάλυψης 95% του πληθυσμού με 2 δόσεις εμβολίου κατά της ιλαράς (εμβόλιο MMR).

Μεταξύ 2020 και 2022, χάθηκαν εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της ιλαράς λόγω καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19. Ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται αυτή τη στιγμή είναι η Ρουμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Μεγ. Βρετανία. Μόνο στη Μεγ. Βρετανία, περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 16 ετών είναι είτε εντελώς απροστάτευτα είτε μόνο εν μέρει προστατευμένα από την ιλαρά (μόνο με την πρώτη δόση), λέει το NHS. Στην Ευρώπη, το επίπεδο κάλυψης με δύο δόσεις του εμβολίου ιλαράς μειώθηκε από 92 τοις εκατό το 2019 σε 91 τοις εκατό το 2022. 

H απομόνωση των ασθενών, η επιτήρηση αυτών έχουν έρθει σε επαφή με τους ασθενείς, οι συμπληρωματικοί εμβολιασμοί σε περίπτωση μίας μόνο δόσης και η εκστρατεία ευαισθητοποίησης θεωρούνται αποτελεσματικές για την αποφυγή τοπικής έξαρσης.

ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ ΟΜΑΔΑΣ Α

Επιδημιολογία 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει αύξηση των διεισδυτικών λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (πυογόνο στρεπτόκοκκο), ειδικά μετά την πανδημία. Στη χώρα μας από την αρχή του 2023 μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 94 περιστατικά με λοίμωξη σε παιδιά και ενήλικες από δυεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Στα περιστατικά περιλαμβάνονται 23 θάνατοι, από τους οποίους οι 11 σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Ποιοι είναι σε κίνδυνο

Η νόσηση μπορεί να προκύψει εάν το άτομο εισπνεύσειμολυσμένα σταγονίδια του αναπνευστικού από νοσούντα, από μολυσμένες πληγές στο δέρμα, από μολυσμένες επιφάνειες και σπανίως μετά την επαφή με υγιείς φορείς. Τα παιδιά 5-15 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς και οι ενήλικες σε δομές με αυξημένο συγχρωτισμό. Το γρήγορο τεστ στρεπτόκοκκου (strep test), σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα οδηγεί τον παιδίατρο στην διάγνωση της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης, ώστε με την κατάλληλη αντιβίωση να υφεθούν τα συμπτώματα, να μειωθεί ο χρόνος νόσησης, να αποφευχθεί η εξάπλωση και οι σοβαρές επιπλοκές, όπως ο ρευματικός πυρετός ή η σηψαιμία.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει εμβόλιο. Απαιτείται άμεση διάγνωση καικατάλληλη αντιβίωση.

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

Επιδημιολογία

Η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των μηνίγγων του εγκεφάλου, που μπορεί να προκληθεί από διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες. Συχνότερη είναι η ιογενής μηνιγγίτιδα, ενώ η βακτηριακή μηνιγγίτιδα δίνει περισσότερες σοβαρές επιπλοκές. 

Ποιοι είναι σε κίνδυνο

Κυρίως κινδυνεύουν τα άτομα που δεν έχουν ακολουθήσει το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή. Συνήθως εμφανίζουν πυρετό, αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία, έντονη κεφαλαλγία. Στις επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνεται η ημιπληγία, η παρεγκεφαλιδική αταξία και ο θάνατος. Ο εντεροϊός, ο αδενοϊός, ο ιός της ιλαράς και της παρωτίτιδας αποτελούν συχνά ιογενή αίτια που μεταδίδονται μέσω της αναπνευστικής ή της κοπρανοστοματικής οδού. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος οδηγούν στο 75% των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας συνολικά και το 90% των κρουσμάτων στα παιδιά

Αντιμετώπιση

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδα γίνεται με βάση τον αιτιολογικό παράγοντα και χρειάζεται ενδονοσοκομειακήαντιμετώπιση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button