ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Οι υφασμάτινες μάσκες είναι αποτελεσματικές και με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Οι υφασμάτινες μάσκες είναι αποτελεσματικές και απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, καθώς ο τρόπος μετάδοσης των νέων στελεχών είναι ο ίδιος, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που δεν σκοπεύει να αλλάξει τις σχετικές οδηγίες.

Η Γερμανία και η Αυστρία έκαναν υποχρεωτικές τις χειρουργικές μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα καταστήματα, εν μέσω της ανησυχίας για τις μεταλλάξεις. Χθες, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, έκανε σύσταση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν πλέον υφασμάτινες μάσκες.

«Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας», δήλωσε η Μαρία Φαν Κερκχόβε, επιδημιολόγος και επικεφαλής του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Στις ζώνες στις οποίες κυκλοφορεί ο ιός, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται όταν οι άνθρωποι συνωστίζονται και καθίσταται αδύνατο να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου του ενός από τον άλλο, όπως και σε δωμάτια με καθόλου ή λίγο εξαερισμό», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στις υφασμάτινες μάσκες, υπενθύμισε ότι θα πρέπει να έχουν τρεις «στρώσεις» για να παρέχουν επαρκή προστασία. Η εσωτερική θα πρέπει να είναι από απορροφητικό υλικό- για παράδειγμα βαμβακερή- η μεσαία από υλικό όπως πολυπροπυλαίνιο χωρίς ύφανση, που λειτουργεί ως φίλτρο. Και η εξωτερική πλευρά πρέπει να είναι αδιάβροχη, για παράδειγμα από πολυεστέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Κάποια από τα νέα στελέχη του κορωνοϊού «μπορεί να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα», αλλά από μελέτες στη Βρετανία και τη Ν. Αφρική για τις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν εκεί «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι άλλαξε ο τρόπος μετάδοσης. Μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε η αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός δεν σκοπεύει να αλλάξει τις οδηγίες του αναφορικά με τις μάσκες, αλλά «οι χώρες είναι ελεύθερες να πάρουν αποφάσεις που κρίνουν απαραίτητες», συμπλήρωσε η επιδημιολόγος. «Εμείς θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τις αποδείξεις, αλλά από τα δεδομένα που έχουμε δει από τις χώρες που υπάρχουν αυτές οι μεταλλάξεις, δεν υπάρχει αλλαγή στους τρόπους μετάδοσης. Αν αλλάξει κάτι, θα τροποποιήσουμε και θα επικαιροποιήσουμε τις οδηγίες καταλλήλως», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Related Articles

Back to top button