ΥΓΕΙΑ

Πέθανε ο λήπτης της πρώτης μεταμόσχευσης νεφρού χοίρου, 2 μήνες μετά

Το νοσοκομείο δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο θάνατος οφείλεται στη μεταμόσχευση.

Ο 62χρονος άνδρας που έλαβε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο στον κόσμο πέθανε, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του το χθες Σάββατο, 11/5/24.

Ο Ρίτσαρντ Σλέιμαν υποβλήθηκε στην τετράωρη επέμβαση τον Μάρτιο στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο δύο εβδομάδες αργότερα, στις 2 Απριλίου.

Το νοσοκομείο τόνισε ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι ο ξαφνικός θάνατος του Σλέιμαν οφειλόταν στη μεταμόσχευση.

“Η ομάδα μεταμοσχεύσεων του Mass General είναι βαθιά θλιμμένη για τον ξαφνικό θάνατο του κ. Rick Slayman. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα της πρόσφατης μεταμόσχευσής του”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Ο Slayman κάτοικος του Weymouth — 16 μίλια νοτιοανατολικά της Βοστώνης — ζούσε με διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση εδώ και πολλά χρόνια, ανέφερε το νοσοκομείο κατά τη στιγμή της μεταμόσχευσης. Ήταν σε αιμοκάθαρση για πολλά χρόνια πριν λάβει μεταμόσχευση νεφρού από ανθρώπινο νεκρό δότη τον Δεκέμβριο του 2018 στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Ωστόσο, ο νεφρός άρχισε να αποτυγχάνει περίπου πέντε χρόνια αργότερα και ο Slayman αναγκάστηκε να ξαναρχίσει την αιμοκάθαρση τον Μάιο του 2023, γεγονός που σύμφωνα με το νοσοκομείο επηρέασε την ποιότητα ζωής του.

“Ο κ. Slayman θα θεωρείται για πάντα φάρος ελπίδας για αμέτρητους μεταμοσχευμένους ασθενείς παγκοσμίως και είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη και την προθυμία του να προωθήσει τον τομέα της ξενομεταμόσχευσης. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του κ. Slayman καθώς θυμούνται έναν εξαιρετικό άνθρωπο, η γενναιοδωρία και η καλοσύνη του οποίου άγγιξε όλους όσοι τον γνώριζαν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Ο νεφρός παραχωρήθηκε από την eGenesis, μια φαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ, από έναν χοίρο δότη που είχε τροποποιηθεί γενετικά με την τεχνολογία CRISPR-Cas9. Τα επιβλαβή γονίδια του χοίρου αφαιρέθηκαν και προστέθηκαν ορισμένα ανθρώπινα γονίδια για να βελτιωθεί η συμβατότητά του με τους ανθρώπους, σύμφωνα με το νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια του Slayman ευχαρίστησε τους γιατρούς και την ομάδα φροντίδας του στο Mass General Hospital.

“Η οικογένειά μας είναι βαθιά θλιμμένη για τον ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου μας Ρικ, αλλά παρηγοριέται πολύ γνωρίζοντας ότι ενέπνευσε τόσους πολλούς. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν γνωρίσει την ιστορία του Ρικ. Αισθανθήκαμε -και εξακολουθούμε να αισθανόμαστε- παρηγοριά από την αισιοδοξία που παρείχε στους ασθενείς που περίμεναν απεγνωσμένα ένα μόσχευμα”.

“Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στην ομάδα φροντίδας του σε όλο το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και το Mass General Brigham, ιδιαίτερα στους Dr. Williams, Dr. Kawai και Dr. Riella, οι οποίοι έκαναν πραγματικά ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν να δοθεί στον Rick μια δεύτερη ευκαιρία. Οι τεράστιες προσπάθειές τους που οδήγησαν στην ξενομεταμόσχευση έδωσαν στην οικογένειά μας άλλες επτά εβδομάδες με τον Ρικ και οι αναμνήσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα παραμείνουν στο μυαλό και την καρδιά μας”.

Η οικογένειά του δήλωσε ότι ένας από τους λόγους που ο Slayman υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήταν για να δώσει ελπίδα στους χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν μεταμόσχευση να επιβιώσουν.

“Ο Ρικ πέτυχε αυτόν τον στόχο και η ελπίδα και η αισιοδοξία του θα διαρκέσει για πάντα. Η κληρονομιά του θα είναι μια κληρονομιά που θα εμπνέει ασθενείς, ερευνητές και επαγγελματίες υγείας παντού”.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button