ΥΓΕΙΑ

Παιδί και μάσκα: Οι οδηγίες του ΠΟΥ για την χρήση μάσκας σε παιδιά

Επιμέλεια Έμυ Ρογκάκου

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει ότι οι άνθρωποι συμβουλεύονται και τηρούν πάντα τις προτεινόμενες πρακτικές από τις τοπικές αρχές σχετικά με στην περιοχή τους. 

Μια διεθνής και διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε από τον ΠΟΥ εξέτασε τα στοιχεία σχετικά με τη νόσο COVID-19 και τη μετάδοση σε παιδιά και τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη χρήση μάσκας από παιδιά.

Με βάση αυτά τα στοιχεία αλλά και άλλους παράγοντες, όπως οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών και τα αναπτυξιακά ορόσημα, ο ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν τα εξής:

Τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω δεν πρέπει να υποχρεούνται να φορούν μάσκες. Αυτή η οδηγία βασίζεται στην ασφάλεια και το γενικό συμφέρον του παιδιού και στην ικανότητα κατάλληλης χρήσης μάσκας με ελάχιστη βοήθεια.

Ο ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν ότι η απόφαση χρήσης μασκών για παιδιά ηλικίας 6-11 ετών πρέπει να βασίζεται στους ακόλουθους παράγοντες:

Εάν υπάρχει ευρεία μετάδοση στην περιοχή όπου διαμένει το παιδί

Η ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί με σωστό τρόπο και με ασφάλεια τη μάσκα.

Να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε μάσκες, καθώς και πλύσιμο και αντικατάσταση της μάσκας, σε ορισμένους χώρους όπως σχολεία και υπηρεσίες φύλαξης παιδιών.

Επαρκής επίβλεψη ενηλίκων και οδηγίες στο παιδί για το πώς να φορέσει, να βγάλει και να φορέσει με ασφάλεια τη μάσκα καθώς και για τον πιθανό αντίκτυπο της χρήσης μάσκας στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, σε συνεννόηση με καθηγητές, γονείς / φροντιστές κλπ.

Ειδικές οδηγίες και ρυθμίσεις για τις αλληλεπιδράσεις που έχει το παιδί με άλλα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια COVID 19, όπως οι ηλικιωμένοι και ;atoma me υποκείμενα νοσήματα.

Ο ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν ότι τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω πρέπει να φορούν μάσκα υπό τις ίδιες συνθήκες με τους ενήλικες, ιδίως όταν δεν μπορούν να εγγυηθούν απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από τους άλλους και υπάρχει ευρεία μετάδοση στην περιοχή.

Για την απόδοση: Δρ. Έμμυ Ρογκάκου

* Η Δρ. Έμμυ Ρογκάκου είναι ερευνήτρια διεθνούς κύρουςκαι τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην Επιγενετική και την Μοριακή Ιατρική. Είναι επίσης ιδρύτριακαι διαχειρίστρια της EpigenFocus, μιας νεοφυούς εταιρείαςστοn τομέα της Βιοτεχνολογίας της Υγείας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker