ΥΓΕΙΑ

Οριστικό: Τέλος το AstraZeneca για τους κάτω των 60 ετών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποίησε τις συστάσεις της για τα όρια ηλικίας των πολιτών στους οποίους θα πρέπει να χορηγείται από εδώ και πέρα η πρώτη δόση εμβολίου AstraZeneca . 

Προ δύο μηνών η Εθνική Επιτροπή είχε αξιολογήσει συγκριτικά την εκτίμηση του κινδύνου από τη νόσο Covid και από την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοπενία που παρατηρείται με το εμβόλιο της AstraZeneca.  Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν χαμηλή ως μέτρια και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία, σε ηλικίες άνω των 30 ετών, εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεωδορίδου. 

Τον Απρίλιο 2021 καταγράφηκαν 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικίας 30 -59 ετών από κορωνοϊό.

Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά, με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία

Παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιο στην δεύτερη δόση, μόλις 1,3 περιστατικά άνα ένα εκατομμύριο δόσεων εμβολίων. 

Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση. 

Συνεχώς οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα. 

Related Articles

Back to top button