ΥΓΕΙΑ

Όλη η αλήθεια για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία

Στην κορύφωσή του είναι, όπως εκτιμούν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, το «κύμα» κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία, που οφείλεται σε μόλυνση του νερού στο δίκτυο ύδρευσης, με το μικρόβιο της σαλμονέλας να είναι προς το παρόν ο βασικός «ένοχος».

Το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, έχουν λάβει δείγματα νερού από αντιπροσωπευτικά σημεία του δικτύου ύδρευσης, καθώς και δείγματα από γεωτρήσεις και τη δεξαμενή. Τα δείγματα αναλύονται σε εργαστήριο (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας και τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα αναμένονται τα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Ειδικότερα, εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp. στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Έως και χθες το βράδυ, ένα δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella. Επίσης, έξι δείγματα κοπράνων από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΓΝ Βόλου είναι, επίσης, θετικά για Salmonella και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων των υπόλοιπων τριών παιδιών. Έχει ζητηθεί η αποστολή των κλινικών καλλιεργημάτων στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σαλμονελλών-Σιγκελλών (ΕΚΑΣΣ) για οροτυποποίηση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button