ΥΓΕΙΑ

Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί κάνουν καλό στην υγεία σύμφωνα με έρευνα

Θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να θωρακίσετε την καρδιά σας; Ρίχτε ένα… τσάμικο, ένα συρτό, άμα καλαματιανό, ένα πεντοζάλι!
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι παραδοσιακοί χοροί βελτιώνουν την τη φυσική κατάσταση και εν γένει την υγεία του οργανισμού.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Αθλητιατρικής της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολόγο-παθολόγο Αστέριο Δεληγιάννη και τον Ζαχαρία Βορδό (διαβάστε εδώ)

Συμμετείχαν 40 άτομα με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και μέση ηλικία 73 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία παρακολούθησε ένα τρίμηνο πρόγραμμα παραδοσιακών ελληνικών χωρών, ενώ η άλλη έκανε το συνηθισμένο καθιστικό στιλ ζωής.

Μετά από διάστημα τριών μηνών, όσοι είχαν κάνει χορούς, πηδούσαν κατά μέσο όρο 10% ψηλότερα και 6% ταχύτερα, ενώ η δύναμη των ποδιών τους είχε αυξηθεί κατά 10%, σε σχέση με την έναρξη της έρευνας. Επίσης, είχαν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με όσους δεν είχαν κάνει χορούς

kalavrytanews.gr

Related Articles

Back to top button
Close
Close