ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: 8 μύθοι για τον φονικό COVID-19

npress newsroom

Την ώρα που η επιδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να κλιμακώνεται παγκοσμίως, πολλοί αναζητούν τρόπους να αποφύγουν την όποια επαφή με τον ιό!

Από την μία πλευρά εκείνοι που φορούν χειρουργικές μάσκες προσώπου στις δημόσιες συγκοινωνίες και αποφεύγουν κάθε επαφή με οποιονδήποτε και από την άλλη όσοι θεωρούν τον COVID-19 τίποτα περισσότερο από μια απλή γρίπη, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και ο ιός εξαπλώνεται σε όλες τις χώρες.

Όμως ενώ η παραπληροφόρηση βρίσκει εύκολο έδαφος στον χώρο των μέσων μαζικής δικτύωσης, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο θα έπρεπε να είμαστε – και πόσο καλύτερα μπορούμε να είμαστε ασφαλείς.

Στο άρθρο εξετάζουμε μερικούς από τους μύθους για το νέο φονικό ιό.

«Ο Κορωνοιός δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη απλή γρίπη»

Αν κάνετε μια σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρείτε πολλές απόψεις ειδικών που επιμένουν πως ο κορωνοιός ότι δεν είναι περισσότερο από τη “κοινή” γρίπη.

“Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από τη γρίπη κάθε χρόνο”, λένε, σε μια προσπάθεια να πείσουν πως ο COVID-19 δεν είναι τίποτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Παιδίατρος μας ταρακουνάει για Κορονοϊό: Τουλάχιστον 20 φορές πιο επικίνδυνος από την γρίπη

Πράγματι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπήρξαν πάνω από 45 εκατομμύρια κρούσματα εποχιακής γρίπης μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και τέλους Φεβρουαρίου και από αυτά είχαμε 18.000 έως 46.000 θανάτους.

Αυτοί οι αριθμοί είναι βεβαίως πολύ μεγαλύτεροι από εκείνους που σχετίζονται με το νέο κορωναϊό, αλλά ακόμη και στην κορυφή της κλίμακας είναι ποσοστό θνησιμότητας κάτω του 0,1%.

Όμως ο καθηγητής Steven Riley του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανίχνευση Λοιμωδών Νοσημάτων του Imperial College στο Λονδίνο δήλωσε στο Sky News ότι το ποσοστό θνησιμότητας θα είναι “σημαντικά υψηλότερα” από ό, τι η γρίπη.

“Όσο περισσότερα δεδομένα έρχονται στα χέρια μας, τόσο περισσότερο είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα αυτού του νέου κοροναϊού”, δήλωσε στο Sky News.

“Χρησιμοποιώντας μια ερευνητική μέθοδο, υπολογίζουμε ότι περίπου το 1% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό αυτό θα πεθάνει ως αποτέλεσμα αυτής της λοίμωξης.

Αν και αυτό είναι χαμηλότερο από τις ασθένειες όπως το Ebola ή το SARS, είναι σημαντικά υψηλότερο από την εποχική γρίπη.”

«Φορώντας μια μάσκα προσώπου, προστατευόμαστε;»

Οι μάσκες προσώπου γίνονται όλο και πιο κοινό θέαμα σε όλο τον κόσμο και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί εξαίρεση – ειδικά όταν πρόκειται για τις δημόσιες συγκοινωνίες στο Λονδίνο.

Αλλά οι περισσότερες από τις μάσκες που χρησιμοποιούνται από το κοινό – το λεπτό χειρουργικό είδος που χρησιμοποιείται στα χειρουργεία των νοσοκομείων, δεν πρόκειται να κάνουν σχεδόν τίποτα για να σας προστατεύσουν από το COVID-19.

Ο καθηγητής Nathalie MacDermott, λέκτορας στο King’s College London, δήλωσε στο Sky News: “Οι χειρουργικές μάσκες δεν έχουν σχεδιαστεί με ένα πολύ καλό φίλτρο, έτσι ώστε να μην είναι σε θέση να φιλτράρουν τα λεπτότερα σωματίδια όπως οι ιοί.

“Επίσης, δεν ταιριάζουν πάντα ιδανικά γύρω από το πρόσωπο για να παρέχουν επαρκή προστασία για κάποιον.

«Αναπνέουμε τον υγροποιημένο αέρα που ουσιαστικά υγραίνει τη μάσκα με την πάροδο του χρόνου και μόλις αυτή η μάσκα γίνει υγρή, δεν είναι πλέον πολύ αποτελεσματική».

Ο Δρ Ben Killingley, σύμβουλος της οξείας ιατρικής και των μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο UCL, δήλωσε ότι οι μάσκες που φοράνε μπορούν επίσης να δώσουν στους ανθρώπους μια «ψευδή αίσθηση σιγουριάς» που μπορεί να οδηγήσει στην παραβίαση άλλων πρακτικών ελέγχου των λοιμώξεων.

«Το ξέπλυμα της μύτης μου με θαλασσινό νερό θα μπορούσε να βοηθήσει»

Υπάρχουν μόνο λίγα αποδεικτικά στοιχεία ότι πραγματικά βοηθάει, αλλά κάποιοι ορκίζονται πως ξεπλένοντας τη μύτη με αλμυρό νερό είναι ιδανικός τρόπος να ανακάμψουν πιο γρήγορα από ένα κοινό κρυολόγημα.

Αλλά βέβαια δεν έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Το NHS λέει ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τακτικά ξέπλυμα της μύτης με θαλασσινό νερό προστατεύει από κοροναϊό».

«Η αποφυγή της ανθρώπινης επαφής σημαίνει ότι δεν θα κολλήσω;”

Μερικοί χώροι εργασίας στην Βρετανία, ενθαρρύνουν τους εργαζομένους να μην έρχονται στο γραφείο λόγω του κοροναϊού και οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι συμπεριλαμβανομένου του Newcastle United και της West Ham έχουν απαγορεύσει τους παίκτες και το προσωπικό ακόμα και χειραψία.

Η Γαλλία απαγόρευσε συναθροίσεις περισσότερων από 5.000 ατόμων, προτρέποντας το Λούβρο να κλείσει τις πύλες του για κάποιο διάστημα.

Όμως δεν είναι μόνο ανθρώπινη επαφή που πρέπει να ανησυχείτε. Ο ιός μπορεί να ζήσει σε σκληρές επιφάνειες για αρκετές ημέρες.

Ο καθηγητής William Keevil, καθηγητής περιβαλλοντικής υγειονομικής περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε: “Η δημοσιευμένη δουλειά του ανθρώπινου κορωναϊού έδειξε ότι αυτοί οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν τρεις έως τέσσερις ημέρες σε κοινές επιφάνειες αφής όπως πλαστικά, κεραμικά, γυαλί και ανοξείδωτο χάλυβα”.

Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πράγματα όπως λαβές θυρών, βραχίονες καρέκλας αλλά και κάγκελα σκαλοπατιών.

Ο καθηγητής Keevil είπε πως αυτή η διάρκεια ζωής του ιού κάνει το πλύσιμο των χεριών σας τακτικά και τον καθαρισμό των επιφανειών εργασίας ιδιαίτερα σημαντικό για την υγιεινή, ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

«Τα κατοικίδια μπορούν να μας μολύνουν;»

Μια μεγάλη εφημερίδα παρουσίασε πρόσφατα ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα για το πρώτο σκυλί που είχε μολυνθεί.

‘Ομως, υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι να πιάσετε τον κοροναϊό χωρίς άμεση ανθρώπινη επαφή που τα κατοικίδια ζώα δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε προς το παρόν.

Το NHS αναφέρει ότι “δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς ή τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μολυνθούν από κοροναϊό”, παρόλο που οι άνθρωποι ενημερώνονται ότι το πλύσιμο των χεριών σας μετά από επαφή με τα κατοικίδια ζώα είναι πάντα μια καλή ιδέα ούτως ή άλλως.

«Λαμβάνοντας γράμματα από το ταχυδρομείο μπορεί να μολυνθώ;»

Από όλες τις περιπτώσεις που μπορεί να κολλήσετε τον κοροναϊό αυτός είναι σίγουρα ο πιο απίθανος.

Το NHS λέει ότι μπορείτε να συνεχίσετε να λαμβάνετε κανονικά γράμματα και δέματα που αποστέλλονται από τις πληγείσες από κορωνοιό περιοχές κι αυτό γιατί ο χρόνος που διαρκεί η αποστολή και παραλαβή, είναι μεγαλύτερος από την διάρκεια ζωής του ιού εκτός σώματος,

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις ταχυμεταφορές.

«Η καλοκαιρινή θερμοκρασία θα σκοτώσει τον ιό;»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump είπε τον περασμένο μήνα ο κορωνοιός θα φύγει με τις πρώτες ζέστες του Απριλίου. “Όταν ζεσταίνει ο καιρός, σκοτώνεται ο ιός”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τραμπ φαίνεται να συνδέει την πιθανή εξαφάνιση του COVID-19 με την κοινή γρίπη που εξαφανίζεται τον Απρίλιο.

Τι ισχύει όμως την πραγματικότητα, αφού ο νέος κορωνοιός έκανε μόλις τον περασμένο Φθινόπωρο την εμφάνισή του και οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες.

Όμως, εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος κορωνοϊός έχει κάνει την αισθητή την εμφάνισή του σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη, όπου είναι εξαιρετικά ζεστό το κλίμα όλον το χρόνο.

Προηγούμενα κρούσματα κοροναϊού δεν έχουν επίσης δείξει μεγάλη εποχικότητα, με το SARS να διαρκεί ακόμα και μέχρι τον Ιούλιο του 2003.

Το αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή (MERS) εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία , η οποία είναι γενικά πολύ ζεστή χώρα.

Το CDC έχει ήδη αντιδράσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, με τον Δρ Νάνσι Μέντινεϊερ να λέει στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι ήταν πολύ νωρίς για τον πρόεδρο να πει κανείς ότι ο κορωναϊός ήταν εποχιακός και πως θα φύγει τον Απρίλιο.

Είπε: “Νομίζω ότι είναι πρόωρο να το υποθέσουμε αυτό. Δεν έχουμε περάσει ούτε ένα χρόνο με αυτόν τον ιό.”

«Μόνο οι ηλικιωμένοι διατρέχουν πραγματικά κίνδυνο;»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει συγκεκριμένες συμβουλές σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ή με μακροχρόνιες ασθένειες, λέγοντάς τους να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους τόπους, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων παγκοσμίως ήταν ηλικιωμένοι και εκείνοι με προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας.

Όμως, οι υπόλοιποι από εμάς πρέπει ακόμα να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί για την ασθένεια καθώς μπορεί μεν να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο σχετικά εύκολα, μπορεί όμως να κολλήσουμε έναν δικό μας που ανήκει στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Με αυτό κατά νου, κανείς από εμάς δεν πρέπει να εφησυχάζει για τους κινδύνους από αυτή την μόλυνση

με πληροφορίες από το sky news

Related Articles

Back to top button