ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Έξαρση στις ηλικίες 10-14 ετών

Επελαύνει ο καρκίνος του παχέους εντέρου στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους έφηβους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο «Digestive Disease Week» στην Αμερική.

Τα ευρήματα δείχνουν ραγδαία αύξηση την τελευταία 20ετία, με τα περιστατικά της νόσου να καταγράφουν άνοδο 500% στα παιδιά 10-14 ετών, κατά 333% στους έφηβους 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενήλικες 20-24 ετών.

Αντλώντας δεδομένα από τη βάση «Wonder Database» των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC), οι ερευνητές εκτίμησαν τις τάσεις στον επιπολασμό της κακοήθειας στις ηλικίες 10-44 ετών για το διάστημα 1999 ως το 2020.

Το 2020 η αναλογία των διαγνώσεων της νόσου ήταν 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού έναντι 0,1 ανά 100.000 το 1999. Στις ηλικίες 15-19 ετών, αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000 και στους νέους 20-24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα περιστατικά παιδικού και εφηβικού καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι ακόμα σε επικίνδυνα επίπεδα ώστε να καθίσταται αναγκαία η προληπτική διενέργεια κολονοσκόπησης, θα πρέπει ωστόσο να αναζητηθούν άλλες εξατομικευμένες προσεγγίσεις.

Άνοδος παρατηρήθηκε και στις μεγαλύτερες ηλικίες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, κατά 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 40-44 ετών. Αν και με τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, η τελευταία ηλικιακή ομάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, με 20 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2020.

Ανάμεσα στους αμετάβλητους παράγοντες κινδύνου σημειώνονται το οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ στους τροποποιήσιμους η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και οι διατροφικές συνήθειες, όπως η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών, η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, σακχαρούχων ποτών και άφθονων λιπαρών. Τέλος, η καθιστική ζωή, η παρουσία βακτηρίων που σχετίζονται με ογκογένεση, η χρήση αντιβιοτικών και τα πρόσθετα τροφίμων είναι πιθανοί αλλά όχι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button