ΥΓΕΙΑ

Καμπανάκι Μόσιαλου για κορωνοϊό: Κίνδυνος για πολλαπλές, μόνιμες βλάβες

«Ο κορωνοϊός δεν μας ξέχασε», προειδοποιεί οΗλίας Μόσιαλος, εξηγώντας με αριθμούς την ραγδαία πορεία της πανδημίας μέχρι σήμερα, και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο των μακροπρόθεσμων επιπλοκών από τη νόσο Covid-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη προειδοποιήσει για επιτάχυνση της πανδημίας, ενώ επεσήμανε ότι εντός της εβδομάδας τα κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη θα ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια. Έως τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, έχουν καταγραφεί 9.609.829 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Ο κορωνοϊός δεν μας ξέχασε, παρότι κάποιοι τον ξέχασαν ή νομίζουν πως δεν υπήρξε ή ότι είναι μια απλή γρίπη», αναφέρει σε ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορωνοϊό στους διεθνείς οργανισμούς. Στη συνέχεια, παραθέτει την πορεία από το 1 στα 9 εκατομμύρια κρούσματα.

«Πέρασαν 100 ημέρες από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος της νόσου Covid-19 για να φτάσουμε το 1 εκατομμύριο κρούσματα.

Έκτοτε:

Από 1 σε 2 εκατομμύρια: 12 ημέρες
Από 2 σε 3 εκατομμύρια: 13 ημέρες
Από 3 σε 4 εκατομμύρια: 12 ημέρες
Από 4 σε 5 εκατομμύρια: 11 ημέρες
Απο 5 σε 6 εκατομμύρια: 10 ημέρες
Από 6 σε 7 εκατομμύρια: 8 ημέρες
Από 7 σε 8 εκατομμύρια: 8 ημέρες
Από 8 σε 9 εκατομμύρια: 6 ημέρες»

Μόσιαλος: Αυτές είναι οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές της Covid-19

Με άλλη ανάρτησή του, ο Ηλίας Μόσιαλος έστρεψε την προσοχή στις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της Covid-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι αυτές που ανησυχούν τους ειδικούς, επισημαίνει και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο νέος κορωνοϊός αφού μπει στο σώμα, μπορεί να προσκολληθεί σε ανθρώπινα κύτταρα σε πολλά μέρη του σώματος και να διεισδύσει σε πολλά κύρια όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των νεφρών, του εγκεφάλου, ακόμη και των αιμοφόρων αγγείων. Η διείσδυση σε συνδυασμό με την επιθετική ανοσοαπόκριση, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς σε όργανα και ιστούς και τελικά πολλαπλές μόνιμες βλάβες».

Ο κ. Μόσιαλος παραθέτει μελέτες που έχουν καταγράψει τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές και καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να στιγματοποιηθούν οι ασθενείς που ανέρρωσαν και επιστρέφουν στο νοσοκομείο με νέα συμπτώματα και νέες απορίες. «Εάν δεν προσέξουμε, η ιατρική αβεβαιότητα και η αδιαφορία για την ψυχική υγεία των πρώην ασθενών Covid-19 θα επιβαρύνουν εκ νέου τα συστήματα υγείας», τονίζει.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Επειδή η νόσος του Covid-19 είναι μια νέα ασθένεια, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες και συστηματικές μελέτες σχετικά με τη πορεία όσων νόσησαν με σοβαρά συμπτώματα. Ακόμα και οι πρώτοι ασθενείς που ανέρρωσαν στην Κίνα μολύνθηκαν μόλις πριν από λίγους μήνες.

Υπολογίζεται πλέον ότι το 40-45% των ατόμων που νόσησαν με Covid-19 μπορεί να είναι ασυμπτωματικά και άλλα ίσως να βιώσουν ήπια την ασθένεια χωρίς διαρκή συμπτώματα. Ωστόσο, για πολλούς ασθενείς Covid-19 η ανάρρωση διήρκησε πολύ περισσότερο από τις δύο εβδομάδες που περιγράφει ο ΠΟΥ και η ιατρική κοινότητα.

Related Articles

Back to top button