ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Οξφόρδης: Στο 70% η αποτελεσματικότητα του

Το «εμβόλιο της Οξφόρδης» της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, είναι αποτελεσματικό σε ποσoστό 70% σύμφωνα με αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας. 

Όπως σχολιάζει το BBC ο «θρίαμβος» για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε μέσα σε δέκα μήνες συνδυάζεται με απογοήτευση αφού τα εμβόλια των Pfizer και Moderna έχουν αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 95%.

Ουσιαστικά, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κυμαίνεται από 62% έως 90% ανάλογα με την δόση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της φαρμακευτικής και του πανεπιστημίου που επικαλείται η Wall Street Journal. Τα πρώτα δεδομένα δεν έδειξαν κανένα σοβαρό ζήτημα ασφαλείας.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι «πολύ φτηνότερο και θα βρεθεί πιο εύκολα σε κάθε γωνιά του πλανήτη από τα άλλα δύο» επισημαίνει το BBC, και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αν τελικά εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

H AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει άδεια έκτακτης χρήσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να διανείμει το εμβόλιο σε χώρες χαμηλών εισοδημάτων, προετοιμάζοντας την υποβολή αιτήσεων για έγκριση και σε άλλα κράτη. 

Related Articles

Back to top button