
Οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί και οι καρδιοπαθείς είναι κάποιες ευάλωτες ομάδες, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής τις ημέρες αυτές, προκειμένου να μην καταλήξουν στα επείγοντα, όπου στατιστικά αυξάνεται η κίνηση από περιστατικά τέτοιων νοσημάτων.
Διαβητικοί
Υπερτασικοί
Προσοχή στην παρουσία του αλατιού, όσο περνάει από το χέρι μας, γιατί συνήθως τρώμε έξω ή σε άλλα σπίτια, οπότε είναι δύσκολο κανείς να ελέγξει την ποσότητα για τους υπερτασικούς: «Οι υπερτασικοί μπορούν κυρίως να αποφύγουν τρόφιμα με εμπλουτισμένο αλάτι, τις κρυφές πηγές αλατιού, όπως είναι τα τυριά, οι ξηροί καρποί, όπως είναι και τα ίδια τα αμυλούχα π.χ το ψωμί είναι μια αλμυρή τροφή. Οπότε αν δεν μπορούν να μειώσουν το αλάτι σε αυτό που τρώνε , σίγουρα μπορούν να μειώσουν την προσθήκη αλατιού στην τροφή τους μέσα από τις πηγές αυτές. Όσον αφορά το ποτό σαφώς και θέλει μέτρο που αναφέραμε για τους διαβητικούς, αν και για αυτή την ομάδα καλύτερα θα ήταν η αποφυγή της αλκοόλης».
ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ
‘Ατομα που έχουν ένα ιστορικό μιας καρδιαγγειακής νόσου , άτομα που έχουν περάσει κάποιο έμφραγμα ή άτομα που έχουν υψηλά λιπίδια σίγουρα θέλουν μία προσοχή αυτές τις μέρες, καθότι είναι μία περίοδος που έχει πολλούς πειρασμούς: «Τα τρόφιμα είναι πολύ πλούσια συνήθως σε προστιθέμενα λιπαρά, άρα εκεί πρέπει προστατεύοντας τον εαυτό τους, όσο γίνεται πιο άπαχη επιλογή πρωτείνης, δηλαδή να διαλέγουν το πιο άπαχο έστω και φαινομενικά κομμάτι του κρέατος, όσο μπορούν αποχή από το τυρί που είναι πλούσιο σε λιπαρά και αλάτια και βεβαίως και αυτή η ομάδα όπως οι διαβητικοί, καλόν είναι να τρώνε άφθονη σαλάτα».