ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Οξφόρδης: Αναστέλλονται οι δοκιμές λόγω ανεπιθύμητης αντίδρασης σε εθελοντή

Οι τελικές κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κορωνοϊού, που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τέθηκαν σε αναστολή μετά από ανεπιθύμητη αντίδραση σε έναν συμμετέχοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη του εμβολίου περιέγραψε την παύση ως «ρουτίνα».

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου AstraZeneca-Oxford θεωρείται ως ισχυρός υποψήφιος ανάμεσα σε δεκάδες που αναπτύσσονται παγκοσμίως.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο ήταν μεταξύ των 10 και πλέον που βρίσκονται στη φάση 3 και είχε ήδη δοκιμαστεί τις τελευταίες εβδομάδες σε περίπου 30.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Οι δοκιμές φάσης 3 στα εμβόλια συχνά περιλαμβάνουν χιλιάδες συμμετέχοντες και μπορούν να διαρκέσουν αρκετά χρόνια.

Μια ανεξάρτητη έρευνα εξετάζει τα δεδομένα ασφαλείας πριν οι ρυθμιστικές αρχές αποφασίσουν εάν η δοκιμή μπορεί να ξεκινήσει ξανά, αναφέρει ο ιατρικός συντάκτης του BBC Fergus Walsh.

«Σε μεγάλες δοκιμές, οι παρενέργειες εμφανίζονται τυχαία, αλλά πρέπει να ελεγχθούν για την ασφάλειά των εμβολίων», δήλωσε εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο εμβόλιο τίθεται σε αναστολή. Τέτοια γεγονότα είναι ρουτίνα σε μεγάλες δοκιμές και συμβαίνουν κάθε φορά που ένας εθελοντής εισάγεται στο νοσοκομείο, όταν η αιτία της ασθένειάς του δεν είναι άμεσα εμφανής.

Πιστεύεται ότι οι δοκιμές θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν μέσα σε λίγες μέρες.

Το Stat News, το ιατρικό σάιτ που έκανε γνωστή την είδηση, ανέφερε ότι δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι λεπτομέρειες της ανεπιθύμητης αντίδρασης του συμμετέχοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μόσιαλος για την προσωρινή διακοπή της φάσης ΙΙΙ της μελέτης του εμβολίου 

Με ανάρτησή του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σχολιάζει την εξέλιξη με τον εμβόλιο της AstraZeneca λέγοντας χαρακτηριστικά πως «H μελέτη Φάσης 3 που δοκιμάζει το εμβόλιο AZD1222 έχει τεθεί σε αναστολή λόγω υποψίας σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης σε έναν συμμετέχοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό με το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Την πρώτη φορά ένας από τους συμμετέχοντες νοσηλεύτηκε λόγω αγνώστου ως τότε υποκειμένου νοσήματος, δηλαδή για αίτιο ανεξάρτητο από το εμβόλιο.

Οι διακοπές στις κλινικές δοκιμές δεν είναι ασυνήθιστες και δεν είναι σαφές για πόσο θα διαρκέσει αυτή. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές αντιδράσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ύποπτες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και συμπτώματα που απαιτούν νοσηλεία.

Δεν είναι ακόμα άμεσα σαφές σε ποια φάση της κλινικής δοκιμής εμφανίστηκε η ανεπιθύμητη ενέργεια, αν και μια πιθανότητα είναι να αναφέρεται στην δοκιμή Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις ΗΠΑ το εμβόλιο εξετάζεται σε κλινικές δοκιμές φάσεις ΙΙΙ.

Παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές πόσο σοβαρή και πόσο συχνή μπορεί να είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια, το εύρημα θα μπορούσε να επηρεάσει το πόσο γρήγορα θα είναι διαθέσιμα δεδομένα αποτελεσματικότητας από την κλινική δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά τα δεδομένα θεωρούνται αναπόσπαστα σε οποιαδήποτε προσπάθεια έγκρισης της άδειας χρήσης.

Σε μεγάλες κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ είναι πιο εύκολο να διαπιστωθούν παρενέργειες.Αυτές πρέπει να εξεταστούν από ανεξάρτητες επιτροπές και τις ρυθμιστικές αρχές για να διευκρινιστεί τι συνέβη. Ίσως δεν είναι κάτι σοβαρό αλλά μπορεί και να είναι. Μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει όλα τα δεδομένα.

Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και ότι δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων από τις ρυθμιστικές αρχές.

Θα ξέρουμε τι πραγματικά συνέβη και το πόσο σημαντικό είναι μέσα στις επόμενες ημέρες.»

Related Articles

Back to top button