ΕΛΛΑΔΑ

Ξεσηκώθηκαν οι Κρητικοί για το Βενιζέλειο – Μεγάλη πορεία για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο

Μεγάλη πορεία για το Βενιζέλειο

Ήταν μία “λαοθάλασσα” αυτή που βγήκε σήμερα στους δρόμους για το Βενιζέλειο νοσοκομείο. Πλήθος φορέων, αλλά και πολίτες έδωσαν το “παρών” στο αγωνιστικό ραντεβού στο Βενιζέλειο, που σηματοδοτεί ταυτόχρονα και ένα μεγάλο αγώναπροάσπισης της Δημόσιας Υγείας.

Πριν τις 12.00 το μεσημέρι, η μεγαλειώδης πορεία έφτασε στην πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να επιδοθεί ψήφισμα στην Περιφέρεια Κρήτης. Το ψήφισμα επέδωσαν στον Βαγγέλη Ζάχαρη, τη Γωγώ Μηλάκη και τον Νίκο Συριγωνάκη, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Αλ.Καφετζάκης, το μέλους της Τριμελούς Επιτροπής γιατρών του Βενιζελείου, Γ.Κωστάκης και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Βενιζέλειο, Μ.Μενεγάκης (Δείτε το ψήφισμα ΕΔΩ).

Β.Λαμπρινός: «Η κοινωνία του Ηρακλείου απαιτεί μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο»

Στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου κατέληξε η μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για τα προβλήματα του Βενιζελείου Νοσοκομείου παρευρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Στην πορεία που ξεκίνησε από το νοσοκομείο, συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, οι  οποίοι γέμισαν και την Πλατεία Ελευθερίας, δείχνοντας , όπως τόνισε ο Δήμαρχος, ότι «Η κοινωνία του Ηρακλείου απαιτεί μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις, τόσο για το Βενιζέλειο όσο και συνολικά για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην Κρήτη».

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης (δείτε ΕΔΩ)

Λαμπρινός Ηράκλειο Βενιζέλειο νοσοκομείο

Αλέξης Καλοκαιρινός: Η κοινωνία μας ενδιαφέρεται για τη Δημόσια Υγεία. Κι αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα (video)

Στην κινητοποίηση για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο συμμετείχε ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει:

«Η κοινωνία μας ενδιαφέρεται για τη Δημόσια Υγεία. Κι αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα.
Η κατάσταση στο Βενιζέλειο, όπως και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, βρίσκεται στο απροχώρητο. Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει. Ένα βασικό ζήτημα είναι οι αμοιβές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Εάν αυτές οι αμοιβές δεν βρεθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο, δεν πρόκειται να έχουμε προσέλευση. Χρειαζόμαστε ταυτόχρονα κι ένα πλάνο που να αφορά την στελέχωση, τις προσλήψεις, οι οποίες δεν μπορεί να γίνονται με το σταγονόμετρο.
Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει μια δέσμη συνδυασμένων μέτρων για να το αντιμετωπίσουν. Μένει να δούμε αν οι λύσεις που δρομολογεί ο Υπουργός Υγείας θα αποδώσουν, αλλά ακόμα και αυτή, είναι μια σημειακή παρέμβαση. Χρειαζόμαστε δομικές και γενικευμένες λύσεις για τη Δημόσια Υγεία.». Ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με αφορμή την μεγαλειώδη κινητοποίηση για την σωτηρία του Βενιζελείου Νοσοκομείου, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

 «Σήμερα χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν τους δρόμους του Ηρακλείου διαμαρτυρόμενοι για την σκόπιμη και διαρκή υποβάθμιση του Βενιζέλειου νοσοκομείου από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μια υποβάθμιση σε απόλυτη εναρμόνιση με το σχέδιο υποβάθμισης της έννοιας του Δημοσίου. Απαξίωση της Δημόσιας Υγείας, της Δημόσιας Παιδείας, των Δημοσίων Μεταφορών, του Δημόσιου Χώρου.

Οι πολίτες του Ηρακλείου έδωσαν σήμερα ισχυρό μήνυμα πως η κοινωνία θα αντισταθεί απέναντι στις πρακτικές της κυβέρνησης. Η Δημόσια Υγεία είναι δικαίωμα των πολιτών. Είναι μια από τις μεγάλες κατακτήσεις της προοδευτικής παράταξης στον τόπο και θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα της και να μη μετατραπεί το ιστορικό Βενιζέλειο Νοσοκομείο, σε Κέντρο Υγείας.».


Ελ.Βατσινά για το Βενιζέλειο: Η λύση απαιτεί πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και σχέδιο

Τη στήριξή της, για ακόμη μια φορά, στο πάνδημο αίτημα για έμπρακτη και άμεση στήριξη του Βενιζέλειου νοσοκομείου, το οποίο την τελευταία διετία βυθίζεται στην υποβάθμιση, καταθέτει η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ Ελένη Βατσινά.

Μετά την πρόσφατη συνάντησή της με την πρώην Διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η βουλευτής Ηρακλείου σήμερα προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Η σημερινή μαζική κινητοποίηση για το Βενιζέλειο νοσοκομείο έδειξε ότι οι πολίτες δεν θα αφήσουν στην τυχη του το ύψιστο αγαθό: την Υγεία!

Η απομάκρυνση της Διοίκησης του Βενιζέλειου νοσοκομείου ήταν μία πρώτη κίνηση-ενδειξη της πρόθεσης ριζικών αλλαγών, που μένει να δούμε αν και πως θα υλοποιηθούν.
Η επιστρατεύση ιδιωτών γιατρών και οι “fast track” προσλήψεις δε λύνουν το πρόβλημα αν δε συνοδευτούν απο μισθολογική αναβάθμιση και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς μας.
Θέλουμε οι γιατροί μας να επιθυμούν να εργαστούν στο ΕΣΥ!
Θέλουμε οι πολίτες να μπορούν να απευθύνονται στο ΕΣΥ, να έχουν πρόσβαση και εξυπηρέτηση.

Διεκδικούμε τις λύσεις, που αναμφίβολα απαιτούν πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και σχέδιο.

πλατεία ελευθεριας βενιζέλειο πορεία

“Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων και η ΕΓΕΣΥΧ σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν “από κοινού την συμπαράσταση τους στους συναδέλφους εργαζόμενους των Νοσοκομείων  Ηρακλείου και ιδιαίτερα του Νοσοκομείου Βενιζελείου που αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε σχέδιο απαξίωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, συρρίκνωσης των Δημόσιων Δομών, συγχωνεύσεων τμημάτων, κατηγοριοποίησης Νοσοκομείων και περιορισμού των δαπανών”.

Το Cretalive ήταν εκεί και κατέγραψε καρέ-καρέ την εξέλιξη της κινητοποίησης και της πορείας μέσω κεντρικών δρόμων του Ηρακλείου, ως την πλατεία Ελευθερίας.

Related Articles

Back to top button