ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνημα Πανελλαδικών – Την Πέμπτη στα ΕΠΑΛ, την Παρασκευή στα ΓΕΛ

Αύριο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου των ΕΠΑΛ θα καθίσουν στα θρανία για να δώσουν το πρώτο μάθημα που δεν είναι άλλο από τα Νέα Ελληνικά – Μία ημέρα αργότερα, ξεκινούν και τα ΓΕΛ

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2024 για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Την επομένη, 31/5, έρχεται η σειρά των υποψηφίων από τα ΓΕΛ.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι περίπου 90.000 αν και τα επίσημα στοιχεία δεν αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα πριν την ολοκλήρωση των Εξετάσεων.

Ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, θα ανέλθει στις 68.851 – αυξημένος κατά 277 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Μεγάλο μέρος των θέσεων – 100 – αφορά στο νέο τμήμα Ψυχολογίας που θα λειτουργήσει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Διδυμότειχο).

Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2024 για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου ενώ καθοριστικό ρόλο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ αναμένεται να παίξει και φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). 

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών 2024 για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2024 για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ ξεκινούν αύριο, Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. 

Την 1η Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Από τις 3 έως και τις 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των Ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης για τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού έχει ορισθεί η 08:30 π.μ., με τους υποψηφίους να πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ.

Για τα ειδικά μαθήματα η ώρα προσέλευσης και εξέτασης διαφοροποιείται. 

Την ημέρα της εξέτασης οι υποψήφιοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους:

1. Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο

2. Δελτίο εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων (καρτελάκι)

3. Στυλό (μπλε ή μαύρου χρώματος), μολύβι (δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά 

μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων), γόμα και ξύστρα

4. Γεωμετρικά όργανα, όπου χρειάζονται

5. Ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό

6. Ένα ρολόι χειρός (όχι smartwatch), για την ορθή διαχείριση του χρόνου κατά τη 
διάρκεια της εξέτασης. 

• απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους:

1. Βιβλία, τετράδια και σημειώσεις

2. διορθωτικό (blanco)

3. κινητό τηλέφωνο και άλλα μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών και επικοινωνίας, υπολογιστικές μηχανές

Ειδικά μαθήματα και πρακτική δοκιμασία για ΤΕΦΑΑ

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν από τις 18 έως και τις 28 Ιουνίου 2024.

Η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων έχει ως εξής:

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024: Αγγλικά

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024: Γερμανικά

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024: Ελεύθερο Σχέδιο

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024: Γραμμικό Σχέδιο

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024: Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024: Γαλλικά

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024: Ισπανικά

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024: Ιταλικά

Η διάρκεια εξέτασης των μαθημάτων ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες, των Σχεδίων είναι έξι (6) ώρες, της «Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4 έως 6 λεπτά ανά υποψήφιο και της «Μουσικής Αντίληψης, Θεωρίας και Αρμονίας», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεισήμισι ώρες (3 ώρες και 30 λεπτά).

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30, μέχρι τις 11:30 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 και μέχρι τις 11:00 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30.

Πότε γίνεται η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων 

Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων στις 28 Ιουνίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων και των παράλληλων μηχανογραφικών από τους υποψήφιους. 

Αφού γίνει η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές 2024, θα προσέλθουν στο Λύκειό τους, για τη δημιουργία password, ώστε να μπορούν, στη συνέχεια, να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο εντός της προθεσμίας που θα οριστεί. 

Οι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στις Πανελλαδικές 2024 αλλά παραπέμπονται στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, θα καταθέσουν μηχανογραφικό αφού αυτές ολοκληρωθούν, οπότε θα λάβουν και το σχετικό password. 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button