ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία δίχως τέλος στο Αιγαίο: Στους 18 οι νεκροί από τα ναυάγια μεταναστών σε Λέσβο και Κύθηρα

Έχουν διασωθεί 25 άτομα στη Λέσβο και 80 στα Κύθηρα – «Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τα ναυάγια» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών σε Λέσβο και Κύθηρα, με τις ελληνικές Αρχές να διασώζουν, υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, ανθρώπινες ζωές.

ADS

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στη Λέσβο, έχουν εντοπιστεί 18 σοροί, εκ των οποίων 16 είναι γυναίκες, ένας άνδρας και ένα ανήλικο αγόρι. Οι διασωθέντες είναι 25, εκ των οποίων 14 γυναίκες και 11 άνδρες.

Στα Κύθηρα, σημειώνεται πως δεν έχουν εντοπιστεί σοροί μεταναστών. Από τους 95 μετανάστες, έχουν διασωθεί οι 80, εκ των οποίων 55 άνδρες, 7 γυναίκες και 18 παιδιά. Άρα, οι αγνοούμενοι είναι 15.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας εξέφρασε τη λύπη του για τα δύο ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα.

Οικονόμου: «Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τα ναυάγια»

«Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τα ναυάγια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καταλογίζοντας «ανεύθυνη συμπεριφορά και πλημμέλειες» στη γείτονα. Όπως τόνισε, μάλιστα, «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει όσα επιτάσσουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει και το Διεθνές Δίκαιο».

«Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Οι ελληνικές αρχές διασώζουν ανθρώπους όχι, δυστυχώς όλους. Αυτή η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τραγωδίες» συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Εγκληματική ενέργεια ήταν αυτό που έγινε χθες, να επιβιβάζουν ανθρώπους σε βάρκες σε τέτοιες καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην καλύτερη περίπτωση πλημμέλειας των τουρκικων αρχών γι’ αυτή την τραγωδία» κατεληξε στις αναφορές του στα δύο ναύαγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κύθηρα: «Είδα 5 ανθρώπους να πνίγονται μπροστά μου»

Στο μεταξύ, η πιο συγκλονιστική περιγραφή για όσα συνέβησαν στα Κύθηρα ήρθε δια στόματος του δημάρχου του Νησιού ο οποίος, όπως είπε, «είδα μπροστά μου να πνίγονται πέντε άτομα.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, «αν τους έβγαζε 50 μέτρα αριστερότερα ή δεξιότερα θα έβγαιναν σε αμμώδη παραλία και θα είχαν σωθει όλοι. Εκεί που προσέκρουσε είναι καταβόθρα με κάθετα βράχια 15-20 μέτρων. Οι άνθρωποι βγήκαν σε ένα υποτυπώδες πλάτωμα και εκεί η θάλασσα τους χτυπούσε σαν χταπόδια. Είδα πέντε άτομα να τους παίρνει η θάλασσα και μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα να πνίγονται».

Την ίδια εικόνα μετέφερε στο ΟΡΕΝ και ο κάτοικος των Κυθήρων Γιώργος Πρωτοψάλτης ο οποίος είπε ότι το ναυάγιο με το ιστιοφόρο σημειώθηκε στο πιο δύσκολο κομμάτι κοντά στο λιμάνι των Κυθήρων, ένα όρμο με απότομους βράχους.

«Είδαμε ανθρώπους να πνίγονται μπροστά μας. Να προσπαθούν να κρατηθούν σε μια μικρή γλύστρα που υπάρχει εκεί και να τους παρασύρουν τα κύματα» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης. Σύμφωνα με τον ίδιο «από τις γυναίκες δεν θα γλίτωνε καμία αν δεν γινόταν μια πατέντα με σάκο οικοδομής και γερανό για να τις σώσουν».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, μάλιστα, ο διοικητής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας κατέβηκε με κίνδυνο της ζωής του στο σημείο που ήταν εγκλωβισμένοι μετανάστες για να συντονίσει και να βοηθήσει. Κατά τον αυτόπτη μάρτυρα ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονταν νεαρές γυναίκες, νεαροί άνδρες και 2-3 παιδιά.

Επείγουσα έκκληση Μηταράκη στην Τουρκία για την αποτροπή των παράτυπων αναχωρήσεων

Μετά τη διπλή τραγωδία σε Κύθηρα και Λέσβο ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, με ανάρτησή του στο Twitter απηύθυνε «επείγουσα έκκληση» στην Τουρκία να λάβει μέτρα «για να σταματήσει παράνομες αποπλεύσεις εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών». «Έχουμε ήδη χάσει αρκετούς ανθρώπους σήμερα στο Αιγαίο, οι άνθρωποι πνίγονται σε επικίνδυνα σκάφη. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει» κατέληξε ο Νότης Μηταράκης.

Related Articles

Back to top button