ΕΛΛΑΔΑ

Το Αγόρι: Η πιο διάσημη ρακέτα του κόσμου είναι ελληνική

‘Ηταν το 1958 όταν ένα ‘αγόρι”, ο 20χρονος Δημήτρης Φερεντίνος, θα άλλαζε για πάντα το Ελληνικό καλοκαίρι, προσφέροντας το πιο διάσημο άθλημα! Ρακέτες παραλίας! Ένα ξεχωριστό άθλημα που λατρεύουν ακόμα και αυτοί που δεν έχουν ιδέα για το πως πιάνεις σωστά μια ρακέτα:

Ποιος άραγε δεν έχει παίξει ρακέτες με φίλους σε κάποια ελληνική παραλία ή δεν ζήλεψε βλέποντας άλλους να παίζουν;

Αυτό που ξεχωρίζει τον “επαγγελματία” ρακετίστα, από τον αρχάριο, είναι η ρακέτα! Ρακέτα με σήμα “Το αγόρι” θα δεις σε όλους όσους μπορούν να ανταλλάξουν πάνω από 5 μπαλιές.

Τι είναι όμως το αγόρι και πως πήρε το όνομά του;

επιπλοποιός στο επάγγελμα, φέρνει τη ρακέτα από την Αίγυπτο στην Ελλάδα. Δεν θέλει πολύ για να εθιστεί στο σπορ και να κάνει το πάθος του επάγγελμα, για να φτάσει σήμερα, 56 χρόνια από τότε, η ρακέτα να είναι συνώνυμο του ελληνικού καλοκαιριού και όχι μόνο.

Τη δεκαετία του 1950 ο Δημήτρηs Φερεντίνοs σε ηλικία 20 χρονών ξυλουργόs στο επάγγελμα, εμπνέεται παρακολουθώντας ένα νέο παιχνίδι Αιγυπτίων σε παραλία της Αττικής και αποφασίζει να κατασκευάσει την πρώτη ξυλορακέτα θαλάσσηs. Αγαπώνταs την θάλασσα ήθελε να συνδυάσει την δουλειά με αυτήν. Επαγγελματικά ξεκίνησε στιs αρχέs τηs δεκαετίαs του 1960 στην οδό Γεωργίου στο Κουκάκι. Εκεί έμεινε μέχρι και το 1969 από όπου μετακινήθηκε στην οδό Δεληγιάννη πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Εκεί παραμένει μέχρι σήμερα το εργαστήριο, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί μουσειακός χώρος, αφού οι ιδιοκτήτες του έχουν κρατήσει όλη την ιστορία του μαγαζιού. Ακόμα και ο πάγκος, έχει παραμείνει ο ίδιος.

Το αγόρι

“Ήταν σαν αρχαίος Έλληνας, εξ ου και το “αγόρι”, το λογότυπο που είχε καθιερώσει” είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη η σύντροφος του Δημήτρη Φερεντίνου, Μαρία Παπαναστασίου. “Όταν κατέβαινε στις παραλίες, σε ηλικία 22 – 23 ετών, είχε και μία τσάντα μαζί του με ρακέτες κι άρχισε δειλά δειλά να πουλάει. και τότε δεν ήξεραν το όνομά του και του έλεγαν “ε αγόρι έλα από εδώ” και αγόρι ο ένας, αγόρι ό άλλος, του έμεινε… Ήταν ένας πολυτάλαντος άνθρωπος, γιατί ήταν και καλός αθλητής γενικότερα, με πολύ χιούμορ και εφευρέτης, το μυαλό του ήταν πάντα σε εγρήγορση, ψαχνόταν πάρα πολύ”.

Η κα Παπαναστασίου γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Φερεντίνο, το 1978, στο βουνό, κάνοντας ορειβασία. Από εκεί ξεκίνησε η ιστορία τους και αφού βρέθηκαν μαζί, την κέρδισαν οι ρακέτες.

“Μου άρεσε και σαν δουλειά και σαν άθλημα, είχα και τον καλύτερο δάσκαλο για να μάθω και ήδη είχε προχωρήσει πολύ εκείνος, όταν τον γνώρισα εγώ”.

Η εταιρεία

Αν και πολλά έχουν αλλάξει από την ημέρα ίδρυσης της εταιρείας, η ρακέτα παραμένει χειροποίητη, κατασκευάζεται από σουηδικό ξύλο στο εσωτερικό και από κόντρα πλακέ θαλάσσης στο εξωτερικό και το μυστικό της επιτυχίας είναι το κλείσιμο της ρακέτας με κενά αέρος.

Η εταιρεία κατέχει κυρίαρχη θέση στην ελληνική αγορά, με φιλοσοφία που στοχεύει στην πρωτοπορία. Με σύμμαχο την πολυετή εμπειρία και την αξιοπιστία, έχει καλλιεργήσει μακρόχρονες σχέσεις εμπιστοσύνης και στενής συνεργασίας με τους πελάτες της, που επιτρέπουν την ικανοποίηση των αναγκών και του πιο απαιτητικού πελάτη.

Πλέον η εταιρεία κάνει εξαγωγές, κυρίως στην Κύπρο, στην Βουλγαρία, στην Τουρκία, στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Συνεχιστής της παραδοσιακής τέχνης, είναι σήμερα ο Νίκος Παπαναστασίου, τρίτης γενιάς διάδοχος για την οικογένεια.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

– Στην δεκαετία του 1990 ξεκινάει η συνεργασία με τα πολυκαταστήματα Κatrantzos Σπορ, Πανελλήνιος Αγορά, Κλαουδάτος, Κάζος, Λαμπρόπουλος, Fotis- Sport τα οποία βρίσκονται στην Κρήτη στα Χανιά. Την ίδια χρονιά η επιχείρηση αποφασίζει και μεταφέρεται σε ένα χώρο 90 τ.μ στην οδό Φραγκούδη 19, πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

– Το 1991 γίνεται επένδυση σε νέα σύγχρονα μηχανήματα παραγωγήs με στόχο τον εκσυγχρονισμό τηs επιχείρησης.

– Το 1993 ΤΟ ΑΓΟΡΙ αναλαμβάνει την αποκλειστική αντιπροσώπευση τηs εταιρείαs Tretorn στην Ελλάδα (είδη τέννιs).

– Το 1997 η επιχείρηση μεταφέρεται σε νέο χώρο 200 τ.μ στην οδό Φραγκούδη 26 πάντα πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 1998, ξεκινάει η συνεργασία με την εταιρεία ΔΗΜΚΑ ΕΠΕ για την αποκλειστική αντιπροσώπευση των προϊόντων «Αγόρι» σε όλη την Ελλάδα.

– Ο νέοs αιώναs ξεκινά δυναμικά για την εταιρεία κατασκευάζονταs 30.000 ρακέτεs για την ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ σε μία σειρά προωθητικών ενεργειών για τα μεγαλύτερα Super Markets πανελλαδικά.

– Το 2001 ξεκινάει η συνεργασία με τη μεγαλύτερη παγκοσμίωs αθλητική αλυσίδα Intersport, καθώs και με τα πολυκαταστήματα Fokas ΑΕ.

Related Articles

Back to top button