ΕΛΛΑΔΑ

Σύψας: Θα έχουμε κυλιόμενο lockdown μέχρι την άνοιξη – «Μπορεί να έρθουν και χειρότερα»

«Η πανδημία είναι απρόβλεπτη, μπορεί να έρθουν και χειρότερα», σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, κάνοντας λόγο για αυστηρά περιοριστικά μέτρα μέχρι την άνοιξη. 

Σχετικά με ενδεχόμενη χαλάρωση του lockdown, σημείωσε πως θα πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα σε τριψήφια νούμερα και η κάλυψη στις ΜΕΘ θα είναι κάτω από 60%-70%, τονίζοντας πως απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο να γίνει άρση στις 30 Νοεμβρίου. 

«Ήδη υπάρχει μια επιπέδωση όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτή η επιπέδωση κρατά πέντε ημέρες, άρα είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δούμε μια καθοδική τάση. Εφόσον τα κρούσματα πέσουν κάτω από χίλια, τουλάχιστον, και 500 ιδανικά, θα υπάρξει μια περίοδος μία δύο εβδομάδων που η πανδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα. Όταν περάσει και αυτή η περίοδος, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο μοναδικός παράγοντας που θα μας οδηγήσει να σκεφτούμε την άρση μέτρων είναι το σύστημα υγείας, όταν δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των ΜΕΘ θα είναι κάτω από 60%-70%», δήλωσε στον ΑΝΤ1.

«Το 30 Νοεμβρίου να το ξεχάσουμε οριστικά»

Ο κ. Σύψας εξήγησε επίσης ότι στις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα δεν θα έχουν πέσει.

«Την ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε. Οριστικά, ούτε τα κρούσματα θα έχουν πέσει. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Πόσο βαθιά στον Δεκέμβριο, πόσο θα έχουμε πλησιάσει τις γιορτές, αυτό είναι άγνωστο. Είναι οριακά τα νούμερα για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποια οικονομική δραστηριότητα. Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Είμαστε σε ένα πλατό, ελπίζουμε ότι το επόμενο σκαλοπάτι θα είναι προς τα κάτω», σημείωσε. 

«Με κυλιόμενο lockdown μέχρι την άνοιξη»

«Όταν ανοίξει πάλι η οικονομία και η κοινωνία, θα πρέπει να γίνει με προσοχή και μεγάλη επιτήρηση. Δεν θα περιμένουμε να ανέβουν πάλι τα κρούσματα για να πάρουμε μέτρα και να κλείσουμε την κοινωνία. Το πάθημα που είχαμε τον Οκτώβριο θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα. Μέχρι και την άνοιξη το μερικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας θα συνοδεύεται από νέα μέτρα όταν κρίνεται απαραίτητο και θα πάμε σε αυτό που λέγεται κυλιόμενο lockdown, αυτό είναι προσωπική μου άποψη, έτσι πιστεύω θα πάμε μέχρι την άνοιξη» ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Related Articles

Back to top button