ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Ιερώνυμου με Βούτση και θέση κατά της ταυτότητας φύλου

«Ζούμε μία ωραία σύμπτωση αυτές τις ημέρες, σήμερα κάναμε τον αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της Βουλής μας, και από εδώ συνέχεια θα έχουμε τον αγιασμό και την έναρξη των εργασιών της αντίστοιχης Βουλής, μάλλον της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι πράγματι πολύ σπουδαία αυτή η στιγμή, διότι οι δύο μεγάλοι θεσμοί συνέρχονται επί τα αυτώ, να αντιμετωπίσουν σχεδόν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι Έλληνες.

Να ευχηθείτε ο αγιασμός αυτός να είναι δημιουργικός, να φωτίσει κι εμάς τους αρχιερείς, να φωτίσει και τους βουλευτές μας, να φωτίσει και τον λαό μας, ώστε να πάμε μπροστά» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, εξερχόμενος του μεγάρου της Βουλής, αμέσως μετά την τελετή του αγιασμού για την έναρξη της νέας Συνόδου.

Σε ερώτηση ποια είναι η θέση της Εκκλησίας στο ζήτημα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, ο αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Όλα αυτά είναι παχνιδίσματα. Παιχνιδίσματα είναι. Η Εκκλησία έχει τις δικές της τις θέσεις. Η πατρίδα μας έχει τις παραδόσεις, έχει την οικογένεια. Όλα τα άλλα είναι εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας και τον χρόνο μας».

Επίσης, όταν τον ρώτησε δημοσιογράφος, «Σεβασμιότατε, μέσα είπατε να κοιτάμε ψηλότερα, τι εννοούσατε;», ο κ. Ιερώνυμος απάντησε: «Ασχολούμεθα όλοι με τα δάνεια, τι χρωστάμε, το τούτο, το κείνο. Εδώ είμαστε περίπου 10 εκατομμύρια. Άλλα 10 εκατομμύρια Έλληνες σκορπισμένοι σε όλον τον κόσμο. Τους σκέπτεται κανείς αυτούς τους ανθρώπους; Κάνουμε τίποτα γι’ αυτούς τους ανθρώπους; Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Συνάντηση με Βούτση

Εκκλησία και Πολιτεία πρέπει να μείνουμε μακριά από προκαταλήψεις και ιδεοληψίες, να μην ασχολούμαστε με τα μικρά, και να σηκώσουμε το πήχη πιο ψηλά. Αυτό υπογράμμισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχε με τον Νίκο Βούτση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, λίγο πριν ξεκινήσει ο καθιερωμένος αγιασμός στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για την έναρξη των εργασιών της Γ’ Συνόδου.

Όλοι μας έχουμε την εμπειρία και τη σοφία και πρέπει να δώσουμε εν τοις πράγμασι το αποτύπωμα μας για να ορθοποδήσει ο λαός μας, επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Βούτσης.

Όπως είπε ο κ. Ιερώνυμος, σε μια εποχή που ακούγονται πολλά για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας είναι ανάγκη όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και σηκώσουν το πήχη πιο ψηλά για το έθνος. «Καταλαβαίνουμε και το έργο σας και τα προβλήματα που υπάρχουν, όμως παράκληση μας είναι να ρίξετε μια ματιά και στην εκκλησιαστική διοίκηση που έχει και αυτή πολλά προβλήματα», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος στον πρόεδρο της Βουλής και προσέθεσε: «Όλοι μας πρέπει να βάλουμε το πήχη πιο ψηλά. Και η Βουλή και η Εκκλησία και οι πολιτικοί πρέπει να μείνουμε μακριά από προκαταλήψεις και ιδεοληψίες. Να μην μας ενδιαφέρουν οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας αλλά οι σχέσεις Εκκλησίας και έθνους. Αυτό το έχει ξεχάσει η Πολιτεία. Απλά θέλει ειλικρίνεια, αμεσότητα και εμπιστοσύνη».

Και ο Αρχιεπίσκοπος συνέχισε: «Υπάρχουν 10 εκατ. Έλληνες εδώ αλλά και άλλα 10 εκατ. Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ο ρόλος της εκκλησίας στον κόσμο έξω πρέπει να μας απασχολήσει. Γιατί σε κάθε μέρος που βρίσκεται η Εκκλησία, είναι και η πρεσβεία του κράτους. Πρέπει στις συζητήσεις που έχει η Βουλή να προβληματιζόμαστε με αυτά. Λίγο τον πήχη να τον ανεβάσουμε ψηλά, να μην ασχολούμαστε με γκρίνιες. Ευχόμαστε αυτός ο χρόνος να μας πάει πιο ψηλά, πιο μακριά και να μην ασχολούμαστε με τα μικρά».

«Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να δώσουμε το έναυσμα, κάνοντας έναν απολογισμό, αντλώντας μέσα από τις δύσκολες εμπειρίες μας, ώστε η χώρα να βγει από τη κρίση και να μπορέσει πράγματι να ορθοποδήσει», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε: «Κάθε θεσμός, η εκάστοτε κυβέρνηση και η Εκκλησία, πρέπει το δικό τους αποτύπωμα εν τοις πράγμασι να το δώσουν για να ορθοποδήσει ο λαός μας. Όλοι έχουμε την εμπειρία και τη σοφία να προσεγγίζουμε τα πράγματα μέσα από τον ορθό λόγο και μέσα από αυτά που πιστεύει ο καθένας».

«Για εμάς, η παρουσία σας εδώ δεν είναι κάτι το τυπικό. Παρά το ότι κάποιοι δεν ορκιζόμαστε, είναι πολύ σημαντική και η παρουσία σας εδώ, αλλά και η συνεργασίας σας και για το μεταναστευτικό και σε θέματα διεθνή. Έχουν υπάρξει εμπειρίες και στις δυο πλευρές και θα εμπλουτίσουν τις σχέσεις μας», διαβεβαίωσε ο κ. Βούτσης σημειώνοντας ότι οι σχέσεις Εκκλησίας -Πολιτείας «είναι ένα θέμα που έρχεται και επανέρχεται».

«Σύμπτωση, εσείς ξεκινάτε το έργο σας στη Βουλή και εμείς ξεκινάμε ένα κομμάτι θεμάτων που απασχολούν την ιεραρχία και τις σχέσεις Εκκλησίας -Πολιτείας. Είναι ευκαιρία για εμάς να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας. Να πούμε στο λαό εδώ είμαστε, και πάνω σε βασικά στοιχεία της πατρίδας να συνεργαστούμε ώστε αυτή η συνεργασία να είναι προς όφελος της κοινωνίας», κατέληξε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Related Articles

Back to top button
Close
Close