ΕΛΛΑΔΑ

Στέλιος Σούρλας (Δικηγόρος θυμάτων Τεμπών): «Βρέθηκε ανθρώπινο κρανίο»

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις γύρω από το δυστύχημα στα Τέμπη όπου βρέθηκε ανθρώπινο κρανίο και όχι απλά οστά. Αυτό λέει ο δικηγόρος Στέλιος Σούρλας, που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook, ο δικηγόρος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι στο σημείο που μεταφέρθηκαν τα χώματα από τα Τέμπη βρέθηκε ανθρώπινο κρανίο και όχι απλά οστά. Η εξέταση DNA θα το αποδείξει».
Σε εγκληματολογικά εργαστήρια στην Αθήνα έχουν μεταφερθεί υπολείμματα οστών, τα οποία εντοπίστηκαν κατά τις έρευνες στο ιδιωτικό οικόπεδο, όπου μεταφέρθηκαν 500 κυβικά χώματος από τον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών.

Τα αποτελέσματα αλλά και η ταυτοποίηση του DNA, αναμένονται σύντομα σύμφωνα με τη Μαρία Χατζηκωνσταντίνου, συνήγορο των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών Ανάλογα με τα αποτελέσματα ενδέχεται να αλλάξει και το κατηγορητήριο και να κληθούν περισσότεροι κατηγορούμενοι.

Σύμφωνα με το Thesstoday, οι έρευνες στη θέση «Πηγάδια» -μόλις λίγα χιλιόμετρα από το σημείο της σύγκρουσης, εντατικοποιήθηκαν μετά από αίτημα συγγενών. Παράλληλα ζητήθηκε και νέος δειγματοληπτικός έλεγχος, ο οποίος θα καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις – μεταξύ των οποίων περισσότερα από 12 δείγματα αλλά και χρήση ειδικών εργαλείων αφαίρεσης στήλης χώματος (καροτιέρες).

«Εάν δεν ολοκληρωθούν αυτές οι έρευνες – με αυτές τις υπόνοιες και τις ενδείξεις – δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το κατηγορητήριο. Πρέπει να είναι εμπεριστατωμένο. Και αυτός είναι και ο λόγος της καθυστέρησης του κατηγορητηρίου γιατί αναζητούνται και υπεύθυνοι που μπορεί να κληθούν να καταθέσουν στις επόμενες ημέρες. Ήδη έχουμε κατανομάσει τους υπαλλήλους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της Hellenic Train ενώ έχουμε καταγγείλει από τον Μάρτιο του 2023 τους νόμιμους εκπροσώπους της ΡΑΣ, οι οποίοι θα κληθούν και εκείνοι» είπε η δικηγόρος.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες που συμμετέχουν καταλήγουν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία των Τεμπών, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους, από την φωτιά που σημειώθηκε και όχι από τη σύγκρουση των τρένων την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου του 2023.

Ερωτήματα για τους 25 τόνους χημικού διαλύτη από τα Τέμπη

Ο κ. Σούρλας κατέθεσε στον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, αίτημα για να διαλευκανθούν ερωτήματα αναφορικά με τα ονόματα εκείνων που απέκτησαν τους 25 τόνους χημικού διαλύτη από το τελωνείο Προμαχώνα Σερρών, μόλις λίγες μέρες πριν από το δυστύχημα των Τεμπών.

Ειδικότερα, πρόκειται για 25.747 λίτρα χημικού διαλύτη, που είχαν κατασχεθεί από τις τελεωνειακές αρχές. Ακολούθως, όπως δείχνουν επίσημα έγγραφα, που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, το υλικό βγήκε σε δημοπρασία στις 15 Φεβρουαρίου του 2023 ωστόσο δεν υπάρχει κάπου το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, ούτε το όνομα εκείνου που αγόρασε τους 25 τόνους του χημικού διαλύτη.

Με το αίτημά του ο δικηγόρος, ζητά να διαταχθεί το Τελωνείο Προμαχώνα Σερρών να απαντήσει εγγράφως, «ποιοι ανακηρύχτηκαν κατά τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2023 υπερθεματιστές σε δημοπρασία κατασχεθέντων από Βουλγαρία φορτίων χημικών διαλυτών και κυρίως ξυλολίου, τουλολίου κλπ από το τελωνείο Προμαχώνα Σερρών».

Ο δικηγόρος ζητά ακόμα να ερευνηθεί με ποιο μέσο μεταφέρθηκαν τα υλικά αυτά και πού μεταφέρθηκαν τα φορτία, πού αποθηκεύτηκαν, ποια είναι τα παραστατικά δελτία αποστολής τιμολογίων για ποιο σκοπό χρησιμοποιήθηκαν. Τέλος, ζητά από τον ειδικό ανακριτή να διαλευκανθεί εάν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας κατά τη μεταφορά τους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button