ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρή κόντρα Κοντονή-Βερβεσού με βαρείς χαρακτηρισμούς

Άνευ προηγουμένου κόντρα, με βαρείς και προσωπικούς χαρακτηρισμούς, μεταξύ του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας και του υπουργού Δικαιοσύνης, πυροδότησε, εκτός των άλλων η, μετ΄ αιχμών και καταγγελιών, παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου.
Ο κ. Βερβεσός έκανε λόγο για πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά παραίτηση και κατηγόρησε ευθέως τον Σταύρο Κοντονή για προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης. Σε ανακοίνωση του ο κ. Βερβεσός αναφέρει:
«H παρέμβαση του Προέδρου του ΣτΕ, Νικολάου Σακελλαρίου μέσω της πρωτοφανούς στα δικαστικά χρονικά του ΣτΕ παραιτήσεως του Προέδρου αυτού, διαλαμβάνει καίριες επισημάνσεις για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τη διαφύλαξη της συνταγματικής δικαιοταξίας. Συγχρόνως, αποτελεί δικαίωση των πάγιων θέσεων του δικηγορικού σώματος. Έχουμε διαχρονικά επισημάνει ότι το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να ταυτίζεται με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου και ότι η επικράτηση οικονομικών σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να γίνεται έναντι οιουδήποτε τιμήματος».
Ο κ. Βερβεσός καταγγέλλει ανοικτά απόπειρες παρέμβασης στην Δικαιοσύνη: «έχουμε πολλαπλώς επισημάνει τις απόπειρες, ανεξαρτήτως της επιτυχίας τους ή μη, παρεμβάσεων θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, κατά τρόπο που υπονομεύει την ανεξαρτησία της».
Ο εκπρόσωπος του δικηγορικού κόσμου κάνει λόγο για «ιδιότυπο μιθριδατισμό που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία» και επισημαίνει με νόημα πως έχει φτάσει να είναι ζητούμενο ο σεβασμός και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, «ιδίως από την εκτελεστική εξουσία» γεγονός που πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτο σε ένα κράτος δικαίου.
Τέλος στρέφει τα πυρά του κατά του κ. Κοντονή: «Οι καίριες αιτιάσεις του Προέδρου του ΣτΕ δείχνουν ότι το κέντρο βάρους της δράσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να εντοπίζεται στην ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στην αποχή από την προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, στην οποία μέχρι σήμερα επιδίδεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης, και όχι σε επικοινωνιακού τύπου καιροσκοπικές εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και άλλα τοιαύτα.»
Σε υψηλούς τόνους είναι η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος αποδίδει τις αιχμηρές δηλώσεις του προέδρου του ΔΣΑ, στην εξαγγελία για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Αναλυτικότερα, ο κ. Κοντονής αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. «εκτρέπεται σε συκοφαντίες κάνοντας χρήση της θέσης του ως προέδρου της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων. «Αντιλαμβανόμαστε όμως, ότι η σημερινή αήθης και ανερμάτιστη επίθεση, συνδυάζεται με την έναρξη της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να τριχοτομηθεί το υδροκέφαλο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως χθες ανακοινώθηκε. ‘Αλλωστε ούτε ο ίδιος το κρύβει».

Ακόμη, ο κ. Κοντονής επισημαίνει ότι «δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγορικών γραφείων τα οποία μεταχειρίζονται δεκάδες νέους δικηγόρους ως βοηθητικό προσωπικό με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη και τα οποία από το 1981 βυσσοδομούν να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων πρωτοδικείων στην Αθήνα».
«Ας το καταλάβει καλά ο κ. πρόεδρος, ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών θα τριχοτομηθεί, ό,τι συκοφαντία και αν μετέρχεται ο ίδιος και οι όμοιοί του», υπογραμμίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Τέλος, ο κ. Κοντονής καλεί «τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, να πάρουν θέση για όσα ο κ. πρόεδρος εξ ονόματός τους περιγράφει, ιδίως αυτούς που μου δηλώνουν άγνοια για όσα αφορώντα το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει».

Thepresident.gr

Tags

Related Articles

Close
Close