ΕΛΛΑΔΑ

Σκληραίνουν την στάση και κατεβαίνουν στην Αθήνα οι αγρότες – Αποφάσισαν μπλόκα στις Εθνικές

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες, εκπρόσωποι των οποίων μαζί με κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς της Κεντρικής Μακεδονίας έδωσαν το «παρών» στη σημερινή συνάντηση της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας και ανακοίνωσαν ότι:

Θα κλείνουν την ίδια ώρα σημεία στην εθνική οδό και επαρχιακές οδούς αλλά και τελωνεία με τρακτέρ
Το κάθε μπλόκο θα κάνει δράσεις και μέσα στην πόλη.
Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ


Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες αφενός ζητούν συνάντηση από τον πρωθυπουργό από την κυβέρνηση 6 μέτρα προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και πιο συγκεκριμένα:

  • Αφορολογητό αγροτικό πετρέλαιο

  • 7 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα

  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές

  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά

  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
    Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων


Η συνεδρίαση στη Λάρισα
«Υπάρχουν και κάποιοι στον κλάδο που δεν μπορούν να αφήσουν τα χωράφια τους ή τις κτηνοτροφικές τους μονάδες και αν και δεν έρχονται καθημερινά στα μπλόκα που έχουν στηθεί, ωστόσο μας έχουν δηλώσει ότι στέκονται στο πλευρό μας και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις μας με άλλο τρόπο» σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης Λαγκαδά Κώστας Χατζηπαραδείσης


Αγροτικά μπλόκα σε εξέλιξη


Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχει στηθεί εδώ και 13 ημέρες στον κόμβο του Νέων Μουδανιών, αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Νέων Μουδανιών – Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα, από τις 18.00, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σημάντρων Φιλοκλής Γκοτζιάς.

Υπενθυμίζεται ότι αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ αγρότες από τα Μάλγαρα και τα τριγύρω χωριά, έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα, στον κόμβο των Μαλγάρων, στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη.

Σκέψεις για κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα
Μάλιστα, αγρότες εξήγησαν στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στην πανελλαδική επιτροπή και θεωρούν δεδομένο ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με το ενδεχόμενο για κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα και διαδήλωση έξω από τη Βουλή να παραμένει ανοιχτό.

Επιπλέον, στις προτάσεις των αγροτών βρίσκεται και ο αποκλεισμός των εθνικών οδών και του Ισθμού της Κορίνθου, κλείσιμο μεγάλων τελωνείων, καθώς και παρεμβάσεις με αγροτικά μηχανήματα στα κέντρα μεγάλων πόλεων της χώρας.

Χατζηδάκης: Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με τους αγρότες


«Ο πρωθυπουργός υπήρξε σαφής. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με τους αγρότες μέσα στο πλαίσιο, όμως, κάποιων ορίων που προσδιορίζονται από την οικονομία» τόνισε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Μετρήσαμε τι μπορούμε να δώσουμε με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και του προϋπολογισμού. Δεν πρέπει να υποτιμώνται αυτά που δοθήκαν» πρόσθεσε και επανέλαβε πως ότι περίσσευμα υπάρχει στον προϋπολογισμό επιστρέφεται στην κοινωνία με την προϋπόθεση όμως ότι θα κρατήσουμε ένα σταθερό τιμόνι.

«Δεν είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στους αγρότες με δυσκολίες διαρθρωτικές στον αγροτικό τομέα εδώ και χρόνια, προσθέτοντας ότι στην Θεσσαλία είναι το μείζον θέμα.

Related Articles

Back to top button