ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απόστολος (Λάκης) Σάντας – Ο ήρωας που δεν εξαργύρωσε

koltsida

Γράφει η Κατερίνα Κολτσίδα

Σαν σήμερα, στις 22 Φεβρουαρίου του 1922 γεννιέται στην Πάτρα ο Απόστολος Σάντας. Δυο χρόνια πριν ξεσπάσει η δικτατορία του Μεταξά, μετακομίζει με την οικογένειά του στην Αθήνα, και, παραμονές της εισόδου της χώρας μας στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, εισάγεται στη Νομική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε μετά την απελευθέρωση.

Τη νύχτα της 30ης προς 31η Μαίου του 1941, αποφασίζει, με τον Μανώλη Γλέζο να κατεβάσουν την Ναζιστική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Ο ίδιος περιέγραψε (23 χρόνια πριν) στον Ηλία Πετρόπουλο και την Ελευθεροτυπία, πως το αποφάσισαν …

«Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως. Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κοιτούσαμε. Και τότε… το βλέμμα μας έπεσε πάνω στη σημαία τους που υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη την αττική γη. Να τι πρέπει να τους κάνομε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρουμε. Να την γκρεμίσουμε και να την ξεσχίσουμε και να πλύνουμε έτσι τη βρωμιά από τον Ιερό Βράχο. Την είχαν στήσει αυτήν την ίδια την πολεμική τους σημαία οι Ναζί θριαμβευτικά ως τότε στη Βαρσοβία, στη Βιέννη, στην Αμβέρσα, στη Νορβηγία, στο Παρίσι και στο Βελιγράδι και απειλούσαν να τη στήσουν σε όλο τον κόσμο τότε. Μα εδώ είναι Ελλάδα. Είναι η μικρή χώρα που απ’ αυτή ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Είναι η χώρα που δίνει το παράδειγμα πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας»

Το επόμενο έτος εντάσσεται στην ΕΠΟΝ κι αργότερα ανεβαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Το 1946 εξορίζεται (Ικαρία, Ψυττάλεια, Μακρόνησος). Το 1956 μεταναστεύει στον Καναδά, από όπου επιστρέφει το 1963. Αλλά επιλέγει να μην είναι κομματικά ενταγμένος. Επιλέγει να μην εξαργυρώσει την πράξη του. Επιλέγει να σιωπά και να παρατηρεί.

Τον τιμάμε !

Related Articles

Back to top button