ΕΛΛΑΔΑ

Ρέγκλινγκ: Τα 800 εκατ. της δόσης θα δοθούν μόνο αν η Ελλάδα δώσει χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα

Το δεύτερο μέρος της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ που πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα από τον ESM στην βάση της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου, θα είναι διαθέσιμη για την Ελλάδα μόνο υπό σκληρούς όρους και υπό προϋποθέσεις όπως κατέστησε σαφές ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

 

Ειδικότερα, θα δοθούν μετά το καλοκαίρι και μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση έχει συνεισφέρει με δικούς της πόρους προκειμένου να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου θα εκταμιευθεί το δεύτερο μέρος της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από τον ESM μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Αυτό ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους επενδυτές του μηχανισμού.

Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι της δόσης ύψους 7,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ στις αρχές Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών.

Συνολικά για την Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι πλέον υπάρχουν «καλά νέα, καθώς η χώρα άνοιξε το δρόμο για την τρίτη εκταμίευση του προγράμματος με την ολοκλήρωση ενός εντυπωσιακού πακέτου μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε όλα όσα έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

Κατά τον ίδιο «η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η προσέγγιση του ESM αποδίδει και ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το επόμενο success story αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν».

«Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η προετοιμασία της Ελλάδας προκειμένου να βγει στις αγορές ώστε να μπορέσει να πετύχει την επιτυχημένη έξοδό της από το πρόγραμμα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button