ΕΛΛΑΔΑ

Ρέγκλινγκ: Παράλληλο πρόγραμα ΔΝΤ για την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι θέμα που συνεχίζεται από το 2010, σχολίασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. Είμαστε στο τρίτο πρόγραμμα και ήδη διαθέσαμε 31 δισ. ευρώ, ενώ έχουμε ακόμα 15 μήνες μέχρι την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2018.

 

ADS

 

Συζητούμε για την επόμενη δόση, σχολίασε και συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ κοιτά την κατάσταση. Ελπίζουμε, είπε να έχουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα από το Ταμείο με αυτό του ΔΝΤ.

 Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν προβλέπει κάποια στιγμή το Ταμείο να εκδώσει ευρωομόλογα απάντησε ότι κατά ένα τρόπο αυτό ήδη το κάνει ο ESM καθώς εκδίδει χρέος με εγγύηση των κρατών – μελών. Ωστόσο προσέθεσε ότι δεν πιστεύει ότι θα έχουμε στο κοντινό μέλλον «ευρωομόλογα».

Ερωτηθείς για το χρέος ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι «το Eurogroup έχει αποφασίσει ήδη απ’ το 2015 τι θα κάνει την επόμενη διετία. Ξεκαθάρισαν πως μπορούν να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία ήδη εκτελούνται από εμάς, και στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα μέτρα που συγκεκριμενοποιήθηκαν με ανακοίνωση του Eurogroup αλλά δεν αποφασίστηκαν και τα οποία θα ενεργοποιηθούν εφόσον χρειαστεί και εφόσον η ελληνική πλευρά συνεχίζει να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα μπορούσε να γίνει του χρόνου», εκτίμησε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Όπως τόνισε «σημαντικό είναι επίσης και το τρίτο στοιχείο της συμφωνίας, η μακροπρόθεσμη οπτική που είναι κρίσιμη για την Ελλάδα: εάν χρειαστεί θα υπάρξουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις στο χρέος για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Πρόκειται για μία πολύ χρήσιμη δέσμευση καθώς η αβεβαιότητα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι μεγάλη», κατέληξε ο επικεφαλής του ESM.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι «ήδη έχει έχει γίνει ήδη μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Και μάλιστα απ’ αυτήν ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης εξοικονομεί κάθε χρόνο σχεδόν 10 δισ ευρώ ετησίως. Είναι περίπου το 6% του ΑΕΠ της Ελλάδας», τόνισε.

Ο ίδιος πάντως κληθείς να σχολιάσει το ρευστό πολιτικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη και εάν τον φοβίζει ένα εκλογικό αποτέλεσμα, ίσως απ’ τη Γαλλία, που θα θέσει σε κίνδυνο το ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε πως «δεν περιμένω προβλήματα στην Ευρωζώνη που θε θέσουν σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις των χωρών μελών για την Ελλάδα».

Δήλωσε μάλιστα «αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

Related Articles

Back to top button