ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά ΤΩΡΑ στο Άγιο Όρος

Η πυρκαγιά προκλήθηκε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στο Ιερό Καλύβι της Ζωοδόχου Πηγής στο Άγιο Όρος

Στις φλόγες τυλίχτηκε το πρωί της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου το Ιερό Καλύβι της Ζωοδόχου Πηγής στο Άγιο Όρος που ανήκει στη Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονα και αποτελεί εξάρτημα της Μονή Κουτλουμουσίου.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στις 9:40 και στο Καλύβι, που βρίσκεται κοντά στις Καρυές, σήμανε συναγερμός.

Σύμφωνα με το voria.gr, ο ιερομόναχος Θεοφύλακτος, ο μοναδικός που εγκαταβιεί στο Καλύβι, απομακρύνθηκε άμεσα, χωρίς να κινδυνέψει και στο σημείο έσπευσαν πέντε οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με δέκα πυροσβέστες.

Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και στόχος ήταν να μην επεκταθεί σε διπλανά Κελιά, τα οποία ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση και εγκαταβιούν σε αυτά δεκάδες μοναχοί.

Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν και πολλοί μοναχοί από γειτονικά Κελιά και Καλύβια, αλλά και από τις Καρυές που είδαν τις φλόγες και έτρεξαν να βοηθήσουν.

Κατά πληροφορίες του ίδιου μέσου, το κτίριο του κελιού έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και γίνεται προσπάθεια να διασωθεί ο ιερός ναός.

Δείτε βίντεο από την πυρκαγιά:

Ποια είναι η Κουτλουμουσιανή Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος

Σημειώνεται ότι η Κουτλουμουσιανή Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος, βρίσκεται σε μια κατάφυτη πλαγιά, ανάμεσα στις μονές Κουτλουμουσίου και Ιβήρων, κοντά στις Καρυές.

Είναι σε απόσταση μόλις 20 λεπτών, στα ανατολικά από το μοναστήρι του Κουτλουμουσίου και κελιά, καλύβες και Κυριακό αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Η ιστορία της Σκήτης αρχίζει το 1780, όταν ο Ιερομόναχος Χαράλαμπος αιτήθηκε από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου να του παραχωρηθεί το προϋπάρχον Κελί του Αγίου Παντελεήμονα για να το μετατρέψει σε Σκήτη για τη συνοδεία του.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button