ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφίστηκε από την Βουλή η απόφαση της Κωνσταντινούπολης για την ενδοοικογενειακή βία

Με ευρεία συναίνεση πέρασε το νομοσχέδιο – Ενισχύεται η ποινική νομοθεσία για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών

Πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής και μάλιστα με ευρεία συναίνεση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και τη Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

ADS

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που την υπέγραψε,και από τις τελευταίες που την επικύρωσε. Ελπίζουμε όλα να κυλήσουν ομαλά και πράγματι να υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή στην ελληνική κοινωνία και,κυρίως, να λάβουν βοήθεια επιτέλους άτομα που το χρειάζονται. (Ι.Κ.)

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι ενώ με το παρών τοποθετήθηκαν το ΚΚΕ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έκανε δεκτή τροπολογία οκτώ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απόσπαση υπαλλήλων στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΣΥ, καταψήφισαν η ΝΔ, η ΧΑ ενώ παρών ψήφισαν το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «για την υποβοήθηση και εξυπηρέτηση του έργου των γραφείων των βουλευτών και κομμάτων της Βουλής και ευρωβουλευτών καθώς και του γραφείου του Έλληνα Επιτρόπου στην ΕΕ, προβλέπεται η απόσπαση υπαλλήλων στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και διάθεση τους στα ανωτέρω γραφεία με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Οι ανωτέρω αποσπάσεις εξαιρούνται από το πεδίο της εφαρμογής του νόμου 4440/2016 (Α΄224). Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε θετικός – και δεσμεύτηκε να την εξετάσει για να την φέρει στο επόμενο νομοσχέδιο – για την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ με την οποία δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς σορού, οστών και τέφρας Ελλήνων πολιτικών προσφύγων των οποίων αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Τις έντονες αντιδράσεις ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ποταμιού, που ζήτησαν την απόσυρσή της, προκάλεσε η τροπολογία της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, σύμφωνα με την οποία, «στους σκοπούς του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) περιλαμβάνεται η έκτακτη διαχείριση των δικαιωμάτων των δικαιούχων – μελών Oργανισμού συλλογικής διαχείρισης ή ανεξάρτητης οντότητας διαχείρισης της κείμενης νομοθεσίας, η άδεια του οποίου ανακλήθηκε, και η σύναψη νέων συμβάσεων ανάθεσης και εκπροσώπησης με δικαιούχους, με σκοπό τη διασφάλιση της είσπραξης και διανομής των δικαιωμάτων των δικαιούχων».

Τι προβλέπεται

Στην τροπολογία, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι, «η Ειδική Υπηρεσία διοικείται από τον προσωρινό διαχειριστή που διορίζεται επικεφαλής της και λειτουργεί για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο έτη». Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, «ο προσωρινός διαχειριστής μπορεί να είναι είτε ιδιώτης είτε υπάλληλος δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα ενώ με απόφαση του ΔΣ του Ο.Π.Ι. συνάπτονται συμβάσεις έργου και προμηθειών ή παροχής υπηρεσιών με έκτακτο και κατεπείγοντα χαρακτήρα κατά παρέκκλιση του Κανονισμού Προμηθειών του Ο.Π.Ι. και των γενικών ή ειδικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας». Στη τροπολογία προβλέπεται ακόμα η επιβολή χρηματικής ποινής τουλάχιστον 10.000 ευρώ, σε όποιον παρακωλύει το έργο του Ο.Π.Ι. καθώς και η έγκριση έκτακτης επιχορήγησης του από τον κρατικό προϋπολογισμό με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού. Απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κ. Κονιόρδου αντέτεινε ότι ο νέος ΟΣΠ υπόκειται σε όλους τους κανόνες διαφάνειας και πρόσθεσε ότι το εποπτικό συμβούλιο, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν εξασφαλίζει διαφάνεια αξιοκρατία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να διασφαλίσουν οι πνευματικοί δημιουργοί τα δικαιώματα τους.

Επίσης ψηφίστηκε και η τροπολογία σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, σύμφωνα με την οποία ανεξαρτήτως του χρόνου γέννησης των τραπεζικών απαιτήσεων, το ποσοστό 50% της κρατικής χρηματοδότησης, την οποία λαμβάνουν οι δικαιούχοι αυτής, είναι ενεκχώρητο έναντι τραπεζικών απαιτήσεων από συμβάσεις πίστωσης. Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είχε εισηγηθεί στην Ολομέλεια την τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικοί θα μπορούν να υπηρετούν, εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες, στους τόπους καταγωγής τους. Υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην της Ένωσης Κεντρώων, που δήλωσε «παρών».

Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης εισάγονται ρυθμίσεις στην Ελληνική νομοθεσία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

– Την ενίσχυση της ποινικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών (ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, stalking, «εγκλήματα τιμής»),
– Καταργείται η άκρως αναχρονιστική διάταξη του άρθρου 339 παρ. 3 ΠΚ (μη άσκηση ποινικής δίωξης εάν μεταξύ του υπαιτίου αποπλάνησης ανηλίκου και του θύματος τελέστηκε γάμος).
– Τροποποιείται ο ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, με στόχο την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του.
– Τροποποιείται ο ν. 3811/2009 για την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, με στόχο την ευχερέστερη πρόσβαση των θυμάτων στην αποζημίωση που προβλέπει ο εν λόγω νόμος.
– Τροποποιείται ο ν. 2168/1993 περί όπλων, ώστε να μην χορηγούνται άδειες σε όσους διώκονται ποινικά ή έχουν καταδικασθεί για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.
– Προστατεύονται από την επιστροφή οι αλλοδαποί που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και προσέρχονται στις αρμόδιες αρχές για να υποβάλουν τη σχετική καταγγελία.
– Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ορίζεται ως αρχή παρακολούθησης της Σύμβασης.

«Με την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, επτά χρόνια μετά την υπογραφή της, η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για μια ακόμη φορά, την αφοσίωσή της στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες», τονίζει ο Σταύρος Κοντονής.

Σχέδιο νόμου για την ισότητα των φύλων και καταπολέμηση της έμφυλης βίας

Στο μεταξύ το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την «προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας».
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι «είναι η διαμόρφωση ενός αυτοτελούς θεσμικού πλαισίου, για πρώτη φορά στην εθνική έννομη τάξη, με αντικείμενο την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, δεδομένου ότι, έως σήμερα, τα ζητήματα έμφυλων διακρίσεων ή άσκησης έμφυλης βίας επιλύονται με την εφαρμογή διατάξεων οικογενειακού ή εργατικού δικαίου ή δικαίου κοινωνικής ασφάλισης».
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την την ενίσχυση της εκπροσώπησής των γυναικών στη Βουλή και στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αύξηση του ποσοστού ανά φύλο στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών στο 40% επί του συνόλου των υποψηφίων, από 1/3 που είναι σήμερα.

Όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της ασκούμενης βίας κατά των γυναικών προβλέπεται η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών και υπηρεσιών με αντικείμενο την προσφορά ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής αλλά και ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες- θύματα έμφυλης βίας.

Επίσης, εισάγονται για πρώτη φορά έννοιες στην εθνική έννομη τάξη, όπως η έννοια της ένταξης της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές (gender mainstreaming), ως μεθόδου για τη βελτίωση του σχεδιασμού, της άσκησης και αξιολόγησης των ασκούμενων πολιτικών και της αποτίμησης των συνεπειών κάθε προγραμματισμένης δράσης, η έννοια της ένταξης της διάστασης του φύλου στους δημόσιους προϋπολογισμούς (gender budgeting), της ανάλυσης, δηλαδή, κατά φύλο του προϋπολογισμού, ως υποχρέωσης των δημοσίων αρχών να λογοδοτούν για τις δεσμεύσεις τους για την ισότητα των φύλων και να συνδέουν τις δεσμεύσεις αυτές με την κατανομή, τη χρήση και την παραγωγή των δημοσίων πόρων ή άλλως την απεικόνιση των κονδυλίων που προτίθενται να δαπανήσουν για τον εν λόγω σκοπό, καθώς και η έννοια της ένταξης της διάστασης του φύλου στα δημόσια έγγραφα.

Μεταξύ άλλων, ορίζεται η έννοια του σεξισμού, ως πρακτικής μέσω της οποίας υποβαθμίζονται τα άτομα με βάση το φύλο τους, η έννοια του γλωσσικού σεξισμού, ενώ η χρήση σεξιστικής γλώσσας ανάγεται σε πειθαρχικό παράπτωμα και προσδιορίζεται η πράξη της «παρενόχλησης» και «σεξουαλικής παρενόχλησης».

Διαβάστε ολόκληρη τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στα Ελληνικά εδώ

Tomov.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button