ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Ανθρωπιστική βοήθεια ενός εκατ. ευρώ από την Αυστρία στην Ελλάδα

«Σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, που συνειδητά προκάλεσε και επέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, η Ελλάδα χρειάζεται την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Η ΕΕ πρέπει να έχει ενότητα και να μη δείξει αδυναμία απέναντι στην Τουρκία» επισημαίνει ο καγκελάριος, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα συνδρομή προς την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, πέραν εκείνης στο πλαίσιο της ΕΕ, και σημειώνοντας ότι έχει δώσει εντολή στον αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, Καρλ Νέχαμερ, να δρομολογήσει τις αυστριακές υποστηρικτικές παροχές σε συνεννόηση με τους έλληνες συναδέλφους.


«Πέραν της ενίσχυσης της Frontex, η Αυστρία συμβάλλει επιπλέον με άμεση βοήθεια προς την Ελλάδα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε τα ελληνικά σύνορα προς την Τουρκία να παραμείνουν κλειστά και να μην ενδώσουμε στο παιχνιδάκι του Ερντογάν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αυστριακός καγκελάριος.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας τη «σημασία της επιτόπιας βοήθειας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι «παράλληλα με εφοδιασμό σε προσωπικό και υλικό, θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη φροντίδα των προσφύγων στα ελληνικά νησιά και στα σύνορα της χώρας».

Σε διαδοχικές δηλώσεις του αυτήν την εβδομάδα, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως «το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Στις τοποθετήσεις του για τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο αυστριακός καγκελάριος έχει επισημάνει με σαφήνεια πως «η τρέχουσα κατάσταση δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά πρόκειται για μια συνειδητή, οργανωμένη επίθεση από την τουρκική πλευρά. Στους ανθρώπους δίνονται λάθος ελπίδες και αυτοί μεταφέρονται εν μέρει με λεωφορεία από τις τουρκικές Αρχές στα σύνορα».

Είχε επίσης καταγγείλει ότι «ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται συνειδητά τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, η οποία γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να επιδείξει περισσότερη όσο ποτέ ενότητα και να υποστηρίξει μια ενιαία άποψη, ότι πρέπει να είναι σαφές πως κανένας δεν μπορεί να έλθει παράνομα στην Κεντρική Ευρώπη. Γι’ αυτό η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα και να μη γονατίσει μπροστά στον Ερντογάν».

Η τρέχουσα κατάσταση στα σύνορα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει το απόγευμα της Τρίτης στη Βιέννη ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη της χώρας του προς την Ελλάδα.

Related Articles

Back to top button