ΕΛΛΑΔΑ

Προανακριτική Novartis: Δεν εμφανίστηκε ο “Σαράφης” – Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του

Τα μέλη της προανακριτικής έφτασαν στην ΓΑΔΑ όμως ο προστατευόμενος μάρτυρας με την ονομασία “Μάξιμος Σαράφης” δεν εμφανίστηκε ποτέ. Εκδόθηκε έτσι ένταλμα βίαιης προσαγωγής και αναζητείται.

Στη ΓΑΔΑ βρίσκεται η 6μελής αντιπροσωπεία της Βουλής για την εξέταση των δύο προστατευμένων μαρτύρων, όπου όμως δεν προσήλθε ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» για την προγραμματισμένη εξέτασή του. Ο προστατευόμενος μάρτυρας αρνήθηκε να εμφανιστεί και εκδόθηκε ένταλμα βίαιης προσαγωγής και αναζητείται.

Ο Μάξιμος Σαράφης δεν εμφανίστηκε ως όφειλε την ώρα που είχε προγραμματισθεί και έτσι τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν να ζητηθεί η βίαιη προσαγωγή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα για την βίαιη προσαγωγή υπέγραψαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ με το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση να μην συμφωνούν με την πρακτική αυτή.

Αυτό όμως είναι το τελευταίο σε μια σειρά γεγονότων που από το πρωί απασχολούν την επικαιρότητα όσον αφορά στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Το πρωί, ο κ. Παπαγγελόπουλος δια του δικηγόρου του, Δημήτρη Τσοβόλα, επιχείρησε να μπλοκάρει την εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα καθώς κατέθεσε για δεύτερη φορά αίτημα εξαίρεσης του βουλευτή της ΝΔ, Θανάση Πλεύρη από την προανακριτική επιτροπή με την αιτιολογία, ότι παρέστη, ως συνήγορος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε πρόσφατη δίκη με αντίδικο τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, σχετιζόμενη με την υπόθεση Novartis, γεγονός που δημιουργεί δυσπιστία για την αμεροληψία του.

Το αίτημα εξαίρεσης Πλεύρη απορρίφθηκε ομόφωνα σε έκτακτη συνεδρίαση της προανακριτικής με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ η εξέταση «Σαράφη»!

Στην συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην ΓΑΔΑ στην εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» και μάλιστα ακούστηκαν βαριές κατηγορίες.

«Εμείς θεωρούμε τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής την πιο ακραία αντικοινοβουλευτική διαδικασία, πράξη και ενέργεια και αναθεωρούμε τη στάση μας. Δεν θα παραστούμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε την παράνομη διαδικασία εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής Σπύρος Λάππας, που κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι συντρίβει τον Κανονισμό και το κράτος δικαίου.

«Νομικά και πολιτικά πραξικοπήματα»

«Είναι συνεχή και επαναλαμβανόμενα τα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα, σε βάρος της αλήθειας, της δικαιοσύνης, εγώ πιστεύω, και της χώρας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, για τις εξελίξεις, σήμερα, στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. «Αυτά όλα που γίνονται, σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες, τα παρακολουθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι αρμόδια για τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά και οι άλλες αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πληρώσει μόνο η κυβέρνηση. Αυτό είναι δικό της θέμα. Είναι παράνομες οι πράξεις τους. Θα πληρώσει και η χώρα κάποια στιγμή», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με καταδικαστικές αποφάσεις για τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.

«Παράνομη η εξέταση»

Ο κ. Λάππας κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι συντρίβει τον Κανονισμό της Βουλής με σωρεία παραβιάσεων και μεθοδεύσεων. «Μας κάλεσαν σήμερα στη μια και τέταρτο να εμφανιστούμε σε επιτροπή που συγκαλείται να συνεδριάσει στις δύο το μεσημέρι, με αντικείμενο το αίτημα εξαίρεσης μέλους της Επιτροπής, που κατέθεσε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Η προθεσμία που τάσσει ο Κανονισμός της Βουλής είναι 3 ημέρες για τη σύγκληση της Επιτροπής και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μόνο δύο ημέρες. Συντρίβουν και κουρελιάζουν για μια ακόμα φορά τον Κανονισμό της Βουλής κάνοντας ένα δεύτερο πραξικόπημα. Δεν τηρούν τίποτα. Έχουν σχέδιο να τελειώσουν fast track την επιτροπή και να υλοποιήσουν αυτά που έχουν στο μυαλό τους και που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη δικαιοσύνη ούτε με το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Κρίμα, λυπούμαστε κυρίως για τη χώρα», είπε ο κ. Λάππας.

«Εμείς θεωρούμε τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής την πιο ακραία αντικοινοβουλευτική διαδικασία, πράξη και ενέργεια και αναθεωρούμε τη στάση μας και δεν θα παραστούμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε την παράνομη διαδικασία εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων», ανέφερε επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close